ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα μπαίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο στην εποχή του 5G.
Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη αυτών των δικτύων ανεξάρτητα από τα δίκτυα των λοιπών υποδομών όπως για παράδειγμα των οπτικών ινών». Πρόσθεσε πως «η σύγκλιση των δικτύων οπτικών ινών και 5G είναι ο αμέσως επόμενος στόχος».
Στις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν αναφέρθηκαν οι επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone Eλλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης και της WIND κ. Νάσος Ζαρκαλής, δίνοντας τα εύσημα για τη διαδικασία της χορήγησης του φάσματος και τονίζοντας ότι, εφεξής, πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της αδειοδότησης των κεραιών: «Οσο πιο γρήγορη είναι αυτή τόσο πιο γρήγορα θα επεκταθούν και τα δίκτυα 5G».
«Ηταν μία συλλογική προσπάθεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και χρειάστηκε η αρωγή πολλών διαφορετικών παραγόντων και παραμέτρων με πάνω από 70 διαδικασίες (νομοθετικές κ.τ.λ.) το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η διαδικασία είχε και καινοτομίες, τόσο ως προς το fund Φαιστός όσο και ως προς το γεγονός ότι κάποιες λίγες συχνότητες δεν δημοπρατήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ερευνητικούς, ανάπτυξης προϊόντων κ.τ.λ.. Για μας είναι ένα πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν έως το 2030 με βάση και την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ που κάνει λόγο για έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Ηδη τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά και η δημοπρασία θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής στο εξωτερικό», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μασσέλος.
5g δίκτυα σε λειτουργία
«Πλέον, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας που τοποθετείται Ελλάδα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν 5g δίκτυα σε λειτουργία», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ. «Ο όμιλος ΟΤΕ, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, έχοντας ήδη καταβάλει τα 123 εκατ. ευρώ για το φάσμα, ποσό που έρχεται επιπλέον του ποσού των επενδυτικού προγράμματος του ομίλου των 2 δισ. ευρώ. Ηδη υπηρεσίες 5ης γενιάς είναι διαθέσιμες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας. Πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της αδειοδότησης των κεραιών και όσο πιο γρήγορη είναι αυτή τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η επέκταση των δικτύων. Πιστεύω ότι η ΕΕΤΤ θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Κερδίζοντας τη μάχη του 5G μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έχει γίνει καθολικά αποδεκτό «ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο βασικός πυλώνας για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα γι’ αυτό που λέμε ψηφιακή σύγκλιση. Η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε υποδομές νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή και είναι μία μοναδική ευκαιρία για εμάς να παράξουμε αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Εφεξής, θα χρειαστεί και η περαιτέρω συνδρομή του υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής στο στήσιμο των δικτύων 5G, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε».