Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο Covid-19 άλλαξε τα πάντα: τον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε, που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Και, όπως αποδεικνύεται, το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει  -και να χάσει- , μυθικές περιουσίες.

Η κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna αύξησε την περιουσίου του επιστήμονα Stephane Bancel στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές της εταιρείας εκτινάχθηκαν σχεδόν 2.400%. Ο Eric Yuan, στον οποίο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τη βίζα οκτώ φορές, είδε την περιουσία του να φτάνει στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία του, Zoom Video Communications αναδείχθηκε σε παγκόσμιο εργαλείο τηλεδιασκέψεων. Το δίδυμο πατέρα-γιου που βρίσκεται πίσω από τον διαδικτυακό πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana Co. συγκέντρωσε περιουσία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι άντρες αυτοί ανήκουν σε ένα αποκλειστικό κλαμπ 58 δισεκατομμυριούχων των οποίων ο πλούτος πολλαπλασιάστηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς χάρη στις αλλαγές που επέφερε ο Covid και στο φθηνό χρήμα. Ωστόσο, εξανεμίστηκε εξίσου γρήγορα.

Η άνοδός τους και η επακόλουθη πτώση ήταν πιο έντονη σε σχέση με τα άλλα 131 μέλη του Bloomberg Billionaires Index των οποίων η καθαρή περιουσία υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς, ωστόσο, αυτό να οφείλεται στο πώς ο Covid άλλαξε τις ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η διαφορά στην πορεία της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του Covid σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγιστάνες

Για την Kim Forrest, ιδρύτρια της επενδυτικής εταιρείας Bokeh Capital Partners στο Πίτσμπουργκ, η έξαρση των εταιρειών που επωφελήθηκαν από τις παραγγελίες λόγω της διαμονής των ανθρώπων στο σπίτι έμοιαζε σαν επανάληψη αυτού που η ίδια αποκαλεί “η βλακεία της τεχνολογικής φούσκας πριν από δύο δεκαετίες”.

«Οι επενδυτές αναζητούν ανάπτυξη και δεν υπάρχει άλλη ανάπτυξη στην εργασία από το σπίτι», επισημαίνει.

Η ομάδα των άλλων δισεκατομμυριούχων περιλαμβάνει πολλούς δικαιούχους της δημοσιονομικής βοήθειας και των χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησαν την πανδημία: τον Elon Musk της Tesla, ο οποίος αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Masayoshi Son, του επενδυτικού κολοσσού SoftBank και τον Sam Bankman-Fried, τον 30χρονο μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων που επωφελήθηκε από το ράλι της αγοράς crypto.

Κανένας από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους δεν έχει ανοσία στη συλλογική προσπάθεια των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι τεράστιες περιουσίες που συνδέονται στενότερα με την πανδημία έχουν καταρρεύσει με ρυθμό που κόβει την ανάσα, θυμίζοντας εποχές όπως η οικονομική κρίση του 2008 και η Μεγάλη Ύφεση.

Moderna

πηγή: bloomberg

Η περιουσία του CEO της Moderna, Stephane Bancel, εκτινάχθηκε στα 15 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του Covid. Στις 30 Σεπτεμβρίου διαμορφώνονταν στα 3,7 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 75%.

Ο γεννημένος στη Γαλλία Bancel ήταν απλώς ένας ακόμη επιστήμονας-επενδυτής που μόχθησε στα εργαστήρια του Cambridge της Μασαχουσέτης, όταν ο Covid-19 έκανε την εμφάνιση του, αλλάζοντας τη ζωή του και την τροχιά της εταιρείας βιοτεχνολογίας του, Moderna.

Ο 50χρονος έγινε δισεκατομμυριούχος στις αρχές του 2020 με αφορμή τις ενδείξεις ότι η τεχνολογία του εμβολίου που βασίζεται σε mRNA θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά του Covid.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2021, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση, οι μετοχές της εταιρείας σκαρφάλωσαν σε ιστορικό υψηλό και η περιουσία του ανήλθε στα 15 δισ. δολάρια.

Zoom Video Communications

 

πηγή bloomberg

Η περιουσία του Eric Yuan προέδρου και CEO της Zoom βρέθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα 28,6 δισ. δολάρια. Στο τέλος του προηγούμενου μήνα είχε υποχωρήσει κατά 84%, στα 4,6 δισ. δολάρια.

Ο Yuan ίδρυσε το Zoom το 2011, καθώς ήταν αναγκασμένος να ταξιδεύει επανειλημμένα 10 ώρες για να δει την κοπέλα του —τώρα σύζυγό του— όταν ήταν φοιτητές.

Η εταιρεία είχε σταθερή ανάπτυξη πριν από την πανδημία, με την αποτίμηση της το 2017 να διαμορφώνευται στο 1 δισ. δολάρια. Όταν ο κόσμος στράφηκε στη Zoom για τηλεδιασκέψεις, εργασία από το σπίτι και για κοινωνικές επαφές λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η περιουσία του Yuan εκτινάχθηκε σχεδόν στα 29 δισ. δολάρια.

Τώρα, με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και τον ανταγωνισμό να εντείνεται, η δυναμική έχει σταματήσει και η κατασκευάστρια λογισμικού μείωσε τις προβλέψεις των πωλήσεών της.

Ο Yuan δώρισε περίπου το ένα τρίτο του μεριδίου του στη Zoom πέρυσι και έχει εξαργυρώσει περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις μετοχών από την αρχή του 2020.

Sea

πηγή Bloomberg

O Forrest Li, πρόεδρος και CEO του ομίλου Sea, ήταν για λίγο ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σιγκαπούρης πέρυσι, όταν η περιουσία του ανήλθε σε σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι κολλημένοι στο σπίτι καταναλωτές στράφηκαν στις διαδικτυακές αγορές και τα παιχνίδια.

Η μετοχή της Sea Ltd. αυξήθηκε κατά 2.300% από το 2017 έως το 2021 με την ελπίδα ότι θα επεκτείνει τα προϊόντα της εκτός συνόρων, ωστόσο, η πτώση της ήταν ταχεία.

Η είδηση ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της, η Tencent Holdings, πουλούσε μέρος του ποσοστού της στην εταιρεία, τάραξε τους επενδυτές, με το selloff να εντείνεται όταν η Ινδία απαγόρευσε ξαφνικά το πιο δημοφιλές παιχνίδι της για κινητά.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η περιουσία του Forrest Li είχε μειωθεί κατά 83% από το υψηλό, στα 3,8 δισ. δολάρια.

Carnava

πηγή Bloomberg

Η Carvana, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σημείωσε μια από τις πιο ακραίες διαδρομές της πανδημίας. Τα στοιχήματα για τη στρατηγική ανάπτυξη της οδήγησαν τη μετοχή στα ύψη, σε 25πλάσια επίπεδα από την εισαγωγή της, προτού δημιουργηθούν ανησυχίες και υποχωρήσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η περιουσία του Ernie Garcia, συν-ιδρυτή της Carvana, που κατέχει περίπου 30% σε αυτήν, έφτασε σχεδόν στα 22 δισ. δολάρια.

Τώρα, έχει υποχωρήσει κατά 82%, στα 4 δισ. δολάρια, αν και ο ίδιος κατοχύρωσε τεράστια κέρδη από την πώληση μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του ράλι.

Coupang

πηγή Bloomberg

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang, που συχνά αποκαλείται η «Amazon» της Κορέας, έκανε άλμα στο ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη πέρυσι, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην έκρηξη των διαδικτυακών αγορών. Ο ιδρυτής της Bom Kim, ο οποίος ξεκίνησε την Coupang το 2010 αφού εγκατέλειψε το Harvard Business School, είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται στα ύψη κοντά στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την αρχική δημόσια προσφορά, η εταιρεία αντιμετώπισε κριτική από τα εργατικά συνδικάτα και τους πελάτες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας. Το selloff που ακολούθησε ήταν άγριο.

Η SoftBank πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές της Coupang τον Μάρτιο έναντι 20,87 δολάρια έκαστη, από 35 δολάρια που ήταν η τιμή της IPO.

Η περιουσία του Kim στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 συρρικνώθηκε στα 3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 67% από το υψηλό.

Από τους 58 δισεκατομμυριούχους του Covid, οι 26 έχουν ασιατική υπηκοότητα, οι 18 προέρχονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και οι 10 από την Ευρώπη.

Μόνο δύο είναι γυναίκες: η Falguni Nayar – ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου μονόκερου της Ινδίας που εισήχθη στο χρηματιστήριο, της λιανικής εταιρείας προϊόντων ομορφιάς Nykaa – και η Denise Coates, η συν-CEO και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Bet365 Group Ltd με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια το 2022