ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αυτοκρατορία που έχτισε η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ άρχισε να διαλύεται πριν περίπου μία δεκαετία.
Μέχρι τότε ήταν η δραστήρια πρωτότοκη κόρη ενός –για πολλούς- δικτάτορα, με φιλανθρωπική δράση, κλασική παιδεία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Διπλωμάτης, καθηγήτρια πανεπιστημίου, επιχειρηματίας, πρέσβειρα του ΟΗΕ και ποπ σταρ, η εντυπωσιακή Καρίμοβα κέρδισε με άνεση τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του Ουζμπεκιστάν.
Το 2014 συνελήφθη, με εντολή του πατέρα της και ύστερα από ενδελεχείς έρευνες σε Ρωσία, Φιλανδία και Ελβετία για την εγκληματική της δράση. Η ίδια δηλώνει αθώα, όμως οι αρχές συνέχισαν να σκαλίζουν την υπόθεσή της με τις ελβετικές αρχές, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, να κατηγορούν εκ νέου την «φυλακισμένη πριγκίπισσα» για ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και συμμετοχή στο εγκληματικό δίκτυο «The Office».
Η 51χρονη πλέον Καρίμοβα έχει ήδη καταδικαστεί για οργάνωση εγκληματικής ομάδας και εκτίει την ποινή της.
Η πτώση
Οι πρώτες καταγγελίες για την Καρίμοβα ήρθαν το 2012, όταν ο όμιλος επικοινωνιών TeliaSonera κατηγορήθηκε ότι κατέβαλλε 330 εκατ. δολάρια σε μία ύποπτη συναλλαγή για τα δικαιώματα λειτουργίας του στο Ουζμπεκιστάν. Οι αρχές της Σουηδίας ξεκίνησαν έρευνα για ξέπλυμα χρήματος με τη συμβολή των ελβετικών αρχών και γρήγορα έφτασαν στην Καρίμοβα.
Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την όμορφη κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, η οποία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης και της δράσης της στον ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό χώρο. Ως πρέσβειρα του Ουζμπεκιστάν στον ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη προστατευόταν από ασυλία, όμως το 2013 εγκατέλειψε τη θέση της, ανοίγοντας τον δρόμο στις αρχές να την κυνηγήσουν.
Μέσα από έρευνες, οι αρχές ανακάλυψαν ένα ολόκληρο κύκλωμα εκβιασμών. Η πρώτη εταιρεία που μίλησε γι’ αυτό ήταν ο ρωσικός πάροχος τηλεφωνίας με έδρα τη Μόσχα, MTS. Η θυγατρική του στο Ουζμπεκιστάν χρεοκόπησε το 2013 μετά από κατηγορίες για φορολογική απάτη που οδήγησαν στη σύλληψη υπαλλήλων και την απέλαση ορισμένων Ρώσων στελεχών.
Η MTS υποστήριξε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού. Συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες με τις ελβετικές αρχές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει έρευνα για μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με την Καρίμοβα: τη Zeromax. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελβετία ιδρύθηκε από τον Ουζμπέκο επιχειρηματία Gafur Rakhimov, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ ως το «τοπικό αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος». Στα δικαστικά έγγραφα, οι Ελβετοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Καρίμοβα για συνεργασία στη «δημιουργία διεφθαρμένων επιχειρηματικών μηχανισμών» και «ξέπλυμα χρήματος», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek το 2014.
«Αρπαχτικό»
Όταν η λάμψη της 40χρονης τότε Καρίμοβα άρχισε να ξεθωριάζει υπό το βάρος κατηγοριών για εγκληματική δράση, πολλοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως ένα «αρπακτικό». Η γλυκιά «πριγκίπισσα» ήταν μία στυγνή επιχειρηματίας, με εκδικητικά κίνητρα και έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο από εκβιασμό μέχρι χρήση βίας για να πετύχει αυτά που θέλει. Τουλάχιστον έτσι την περιέγραφαν μαρτυρίες σε διεθνή μέσα.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλούνταν ήταν η συμπεριφορά της απέναντι στον πρώην σύζυγό της. Μετά από έναν δεκαετή γάμο που έληξε άδοξα με έναν Αμερικανό πολίτη με ουζμπεκική και αφγανική καταγωγή, η Καρίμοβα χρησιμοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν για να κατασχέσει τις επιχειρήσεις του πρώην συζύγου της -συμπεριλαμβανομένου ενός franchise εμφιάλωσης Coca-Cola- και αφού φυλάκισε τους συγγενείς του, στη συνέχεια τους απέλασε.
Οι επιχειρήσεις ξένων επενδυτών που δραστηριοποιήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν έκαναν λόγο για αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς από το κύκλωμα στο οποίο είχε ηγετική θέση η Καρίμοβα. Η δράση της περιελάμβανε προσέγγιση των πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας με πρόταση εξαγοράς. Όσοι αρνούνταν δέχονταν και την οργή της. Ποινικές έρευνες, έφοδοι από την φορολογική αστυνομία του Ουζμπεκιστάν και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Στο τέλος οι εταιρείες παραδίνονταν στα χέρια της Καρίμοβα σε ευτελή τιμή εξαγοράς.
Τα Chopard και ο Στινγκ
Όλα τα παραπάνω γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Η εικόνα της Καρίμοβα προς τα έξω ήταν πασπαλισμένη με λάμψη. Ακολουθώντας τον τρόπο ζωής των πλούσιων γόνων, ίδρυσε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ και ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας.
Δεν της έφτανε όμως ούτε αυτό. Επανασυστήθηκε στο κοινό ως GooGoosha, ένα καλλιτεχνικό όνομα πάνω στο οποίο έχτισε καριέρα στο ποπ τραγούδι. Και προσέγγισε τη κοινότητα των δυτικών celebrities για να «απαλύνει» το προφίλ της κόρης ενός δικτάτορα.
Το 2006, η Καρίμοβα κυκλοφόρησε το πρώτο της μουσικό βίντεο και στη συνέχεια έκανε μαζί με τον Χούλιο Ιγκλέσιας ένα ντουέτο διασκευάζοντας το «Besame Mucho». Τον Δεκέμβριο του 2012, η Googoosha κυκλοφόρησε ένα ντουέτο με τον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ.
Το 2009, κανόνισε να λάβει ο διάσημος τραγουδιστής Sting 1 εκατομμύριο δολάρια για να εμφανιστεί στο Ουζμπεκιστάν. Παρά την κριτική που δέχτηκε, ο Sting υποστήριξε ότι η Καρίμοβα είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα πολιτισμού.
Παράλληλα με την καριέρα της στο τραγούδι, η Καρίμοβα δραστηριοποιήθηκε και στη μόδα. Τον Μάρτιο του 2009 παρουσίασε τη δική της ειδική συλλογή κοσμημάτων «GULI for Chopard», σχεδιασμένη για τη γνωστή ελβετική εταιρεία Chopard. Τον Σεπτέμβριο του 2010, παρουσίασε τη σειρά μόδας «Guli», με υφάσματα και σχέδια βασισμένα στο παραδοσιακό μακρύ παλτό των Ουζμπέκων, στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.
Παρά το γεγονός ότι το Ουζμπεκιστάν βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο με κατηγορίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παιδική εργασία, αυτό ποτέ δεν μπήκε εμπόδιο στον δρόμο της φιλόδοξης Καρίμοβα για να γίνει διάσημη και στην Δύση.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι πλούσιοι της Σιγκαπούρης είναι οι πιο δυστυχισμένοι στην Ασία
Ο πόλεμος των Ποτάνιν: Σφοδρή σύγκρουση για το χρυσό διαζύγιο των 5 δισ. δολαρίων
Πρώην τραπεζίτης της Goldman στη θέση του πρωθυπουργού Μαυροβουνίου