ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η απότομη πτώση των μετοχών στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε προκληθεί λόγω της ξαφνικής ανόδου του δείκτη μεταβλητότητας, που με τη σειρά της προκάλεσε την κατάρρευση δύο ETFs που συνδέονται με τη μεταβλητότητα. Τι πυροδότησε αυτήν την εξέλιξη; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι “εξασθενημένες συνθήκες ρευστότητας” στην αμερικανική αγορά μετοχών, ένα πρόβλημα που όπως σημειώνεται δεν έχει εξαλειφθεί, και τώρα οι επενδυτές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των χαρτοφυλακίων τους από την περαιτέρω μεταβλητότητα, καταφεύγοντας σε στρατηγικές hedging.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, “η εβδομάδα της 29ης Ιανουαρίου ήταν η χειρότερη εβδομάδα για το βάθος προσφοράς/ζήτησης εδώ και χρόνια για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 και τα κυριότερα ETFs μετοχών”, και έκτοτε η ρευστότητα δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Όπως μάλιστα επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι αναλυτές και οι επενδυτές ορθά έχουν παρατηρήσει τη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά εταιρικών ομολόγων, όμως παρόμοιο πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και οι μετοχές, γεγονός που θα διευρύνει τις ανησυχίες ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει πλέον πιο επιρρεπείς στην έντονη μεταβλητότητα.
Αν και ο “δείκτης φόβου” VIX (δείκτης μεταβλητότητας της Wall Street) έχει υποχωρήσει κάτω από τις 13 μονάδες, η Goldman Sachs συμβουλεύει τους επενδυτές να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τη ρευστότητα, εκτιμώντας πως τα αίτια του sell-off του Φεβρουαρίου εντοπίζονται και σήμερα στα χρηματιστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μεγάλο θαύμα: Πώς ξαφνικά η OPEL άρχισε να βγάζει λεφτά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σειρά έκτακτων φορολογικών μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bitcoin: Η μεγάλη επιστροφή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is – mononewsTV
- Το δυσμενές σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2025 – Ποιοι κίνδυνοι μπορούν να κοστίσουν στην ελληνική οικονομία 600 εκατ.
- Όμιλος ΔΕΗ: Βράβευσε 446 παιδιά εργαζομένων που αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Αρνητικό για τον Σεπτέμβριο το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία