Δύο είναι οι βασικοί άξονες στο νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη:

· Δικαίωμα να ενταχθούν στον νέο νόμο θα έχουν δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια –όχι μόνο στεγαστικά-, με ενέχυρο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

· Δικαίωμα στην επιδότηση της δόσης –κατά το 1/3- στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου «Εστία», θα έχουν δανειολήπτες με «κόκκινο» στεγαστικό, για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας πως οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στις παραπάνω πρόνοιες του νόμου, θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπείς στις πληρωμές των νέων δόσεων που θα ορίσει το αρμόδιο δικαστήριο. Αν δεν τηρηθεί το πλάνο δόσεων –πχ για 3 μήνες- τότε χάνουν την προστασία.

Στο μεταξύ, «παγωμένες» είναι οι σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ρήγμα αναμένεται να «γεφυρωθεί» στη συνάντηση που θα έχουν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση αυτή, οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο βασίζεται στα σενάρια προσομοίωσης που έχει «τρέξει» το NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC, και τα οποία μετρούν τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, ανάλογα με το ποσό που διαμορφωθεί η αξία της πρώτης κατοικίας και το ποσοστό «κουρέματος» του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος προστασίας στο σχέδιο των τραπεζών διαμορφώνεται στις 100.000 με 120.000 ευρώ και αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα τραπεζικές πηγές εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την περίμετρο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ενώ για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις τράπεζες και τους δανειστές, σημειώνουν πως σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει το ρίσκο, η ΕΚΤ, ως εποπτεύουσα των τραπεζών, να ζητήσει αλλαγές στο σχέδιο νόμου, κάτι που δεν θα δουν θετικά οι αγορές σε μία περίοδο που η χώρα σχεδιάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Προς το παρόν πάντως υπάρχει «μεγάλο χάσμα», όπως αναφέρει τραπεζική πηγή,  μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και της Ένωσης Τραπεζών –η οποία πρέπει να συγκεράσει τις επιθυμίες και των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων- σε όλα τα βασικά θέματα.

Ειδικότερα,  οι τραπεζίτες επιμένουν ότι δικαίωμα ένταξης στον νέο νόμο θα πρέπει να έχουν μόνο οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, και όχι όλα τα δάνεια (πχ επιχειρηματικά ή καταναλωτικά), που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

Ωστόσο φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά την αξία πρώτης κατοικίας και να συμφωνήσουν στις 150.000 ευρώ, αν το πλαίσιο αφορά αμιγώς στεγαστικά δάνεια. Όπως λένε τα «κόκκινα» στεγαστικά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται στα 24 με 25 δις ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό, που θα διπλασιαστεί αν μπουν όλα τα δάνεια με ενέχυρο κατοικία.

Μέχρι τώρα στο μόνο θέμα που υπάρχει απόλυτη συμφωνία είναι ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει ισχυρούς «κόφτες» που θα αποκλείουν την ένταξη των στρατηγικά κακοπληρωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη κατοικία: Σκληρή γραμμή διαλέγουν κυβέρνηση και τράπεζες – Ο ρόλος της ΕΚΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο οδικός χάρτης για την άρση των capital controls στην ατζέντα Στουρνάρα – τραπεζιτών