Μια πρώτη μεγάλη νίκη του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΗ που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα αποτελέσει η έκθεση της EY στα αποτελέσματα του εξαμήνου της ΔΕΗ που ανακοινώνονται την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Η διαπίστωση ότι η αβεβαιότητα για τη ΔΕΗ έχει εκλείψει θα κάνει τη σημερινή ημερομηνία, ημερομηνία σταθμό, που θα συμβολίζει το τέλος μιας εποχής αβεβαιότητας και φόβου, στην οποία η ΔΕΗ μπορούσε να αποτελέσει “συστημικό κίνδυνο” για την αγορά ενέργειας και την οικονομία γενικότερα.

Η σημερινή έκθεση του ορκωτού εκτιμητή της ΔΕΗ, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Ακόμη και αν τα αποτελέσματα της εταιρείας, στο εξάμηνο, θα είναι και πάλι ζημιογόνα, γίνεται φανερό ότι η πολιτική και οι γενναίες στρατηγικές αποφάσεις και τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο έχουν ήδη φέρει αποτέλεσμα.
Αν η ΕΥ δεν αναφερθεί σε «αβεβαιότητα ως προς την συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΗ», όπως είχε κάνει στα ετήσια αποτελέσματα του 2018,  φεύγει «η απειλή και το σύννεφο αμφιβολίας πάνω από τη ΔΕΗ» και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η επιχείρηση.

Τα μέτρα που έκλεισαν τη μαύρη τρύπα

Η διάσωση της ΔΕΗ μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ήταν μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια να ληφθούν μέτρα ρευστότητας για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 900-950 εκατ ευρώ.

Τα άμεσα μέτρα ρευστότητας είναι:

  • Αναπροσαρμογή στα τιμολόγια, ύψους 490 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
  • Καταβολή των ΥΚΩ, ύψους 190 εκατ. από το υπ. Οικονομικών. Το υπ. Ενέργειας θα καταθέσει ρύθμιση με την οποία θα εξουσιοδοτεί την ΡΑΕ να εξακριβώσει το ακριβές ύψος των οφειλών και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση.
  • Επικείμενα έσοδα από τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της επιχείρησης, 300 εκατ.

Τα μέτρα που βάζουν τις βάσεις για το μέλλον

Ταυτόχρονα θα ακολουθήσουν και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και υγιής.

  • Οριστική κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που έχει στοιχίσει 600 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, που θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση
  • Από 1ης Νοεμβρίου 2019, θα ισχύει στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ρήτρα ρύπων, η οποία και θα ενεργοποιείται όταν η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων, που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.Η ρήτρα, αν και θα έχει μηδενική επίπτωση στα τιμολόγια, θα προστατεύει την επιχείρηση από ενδεχόμενη απότομη αύξηση της τιμής τους.
  • Η εταιρεία που θα εξαιρεί την ΔΕΗ από τις διαδικασίες του Δημοσίου για προμήθειες και προσλήψεις, κάνοντας την επιχείρηση πιο ευέλικτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, ωστόσο εισάγονται λιγότερες δύσκαμπτες διαδικασίες.
  • Η ΔΕΗ θα βγάλει το «διοικητικό ζουρλομανδύα» και θα μπορεί να λειτουργεί με ευελιξί όπως οι ανταγωνιστές της. Σχετικό νομοσχέδιο που θα απαλλάσσει τν εταιρεία από τις αγκυλώσεις των ΔΕΚΟ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
  • Η McKinsey θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου το νέο 5ετές business plan της ΔΕΗ που θα δώσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης της επιχείρησής της στο μέλλον.
  • Θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Εξετάζονται σενάρια για απόσυρση περισσοτέρων των τριών μονάδων, δηλαδή πέραν των Αμύνταιο 1,2 στη Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη 3 στην Αρκαδία.

 

Crash test  με θεσμούς για ΔΕΗ, αγορά ενέργειας, αποκρατικοποιήσεις

Ταυτόχρονα, κατά τον επόμενο μήνα, ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα περάσει το crash test των θεσμών, για να οριστικοποιηθεί και να μπει σε φάση υλοποίησης.

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση του υπουργού Ενέργειας με τους θεσμούς για τα ενεργειακά θέματα,  επαφές που θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Οι συζητήσεις θα είναι εφ όλης της ύλης,  με στόχο να αλλάξει συνολικά ο ενεργειακός σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης.
Περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ και την οικονομική της κατάσταση, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς στην πράξη, με πραγματική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και αποτελεσματική λειτουργία του target model.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και οι συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ, αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης, να αναθεωρήσει και το μέρος της συμφωνίας ως προς το ποσοστό μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στα σημαντικά θέματα προς συζήτησης είναι ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η απολιγνιτοποίηση με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.