To Λονδίνο είναι έτοιμο να χάσει την ευκαιρία να επωφεληθεί από την έκρηξη κερδοφορίας που αναμένεται στην αγορά luxury προϊόντων, μετά το άνοιγμα της Κίνας, εξαιτίας ενός φόρου.

Αν και πρόκειται για τον κορυφαίο προορισμό των τουριστών για πολυτελείς αγορές, με πελάτες από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή να επιλέγουν τη δημοφιλή Bond Street, η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ να αποσύρει την απαλλαγή φορολογίας για τις αγορές από τουρίστες, διακινδυνεύει την πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου ως κορυφαίου προορισμού για αγορές luxury προϊόντων στην Ευρώπη.

1

Κι αυτό γίνεται σε μία περίοδο που η ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές δείχνει να ανακάμπτει, με τη LVMH και την L’ Oreal να το επιβεβαιώνουν, κάνοντας λόγο για ένα νέο γύρο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις τους.

Ήδη το πρώτο λουκέτο στην luxury βρετανική εταιρεία Mulberry, με τσάντες των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 600 έως 2.700 ευρώ κατεγράφη στη Bond Street, με την εταιρεία να διατηρεί τα καταστήματά της σε άλλους δρόμους, που απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους.

Μιλάνο και Παρίσι «παίρνουν» κεφάλι

Σύμφωνα με τη Global Blue, μία εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία λειτουργεί ως συμβουλευτική για τις αφορολόγητες αγορές εντός Ευρώπης, οι εισπράξεις ΦΠΑ από επισκέπτες της Μέσης Ανατολής στην ηπειρωτική Ευρώπη, έναν δείκτη που θεωρείται έγκυρος για την καταγραφή δαπανών πολυτελείας, αυξήθηκαν κατά 224% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Με την ισχυροποίηση του δολαρίου, ενισχύθηκε και η παρουσία των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη, με τις εισπράξεις ΦΠΑ, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, να αυξάνονται κατά 297%.

Αλλά και οι ίδιοι οι Βρετανοί ξοδεύουν πολλά για αφορολόγητα luxury αγαθά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Μιλάνο και Παρίσι να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη από το εμπόριο luxury προϊόντων.

Η ακριβή φορολογία της Βρετανίας όμως, κρατάει το Λονδίνο μακριά από αυτή την τάση. Ο οικονομικός επικεφαλής της Burberry είπε πρόσφατα, σύμφωνα με την Wall Street Journal,  ότι οι πωλήσεις σε ταξιδιώτες της Μέσης Ανατολής το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 122% στα ευρωπαϊκά καταστήματά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια περίοδο, η αύξηση ήταν μόλις 14%.

Και δεν είναι μόνο η Bond Street, που φαίνεται να χάνει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής της πελατείας. Μεγάλα πολυκαταστήματα όπως το Harrods, που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και το Selfridges και το οποίο πουλήθηκε για 4 δισεκατομμύρια λίρες το 2021 σε Ταϊλανδούς και Αυστραλούς επενδυτές, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές δαπάνες. Με το άνοιγμα της Κίνας και εν αναμονή των Κινέζων, που είναι λάτρεις των πολυτελών αγαθών, το Μιλάνο, το Παρίσι φαίνονται πιο ελκυστικοί προορισμοί πλέον.

Η luxury εταιρεία που εγκαταλείπει την Bond Street

Η παγκοσμίου φήμης βρετανική μάρκα μόδας, Mulberry, κλείνει το κατάστημά της στην Bond Street, αφού πρώτα είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι χωρίς την επιστροφή της απαλλαγής, δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τα άλλα κέντρα πολυτελών αγορών, όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και η Ρώμη.

Οι φορολογικοί κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για μεγάλες μάρκες όπως η Louis Vuitton ή η Gucci, οι οποίες μπορούν να ανακτήσουν τις χαμένες πωλήσεις στο Λονδίνο στα ευρωπαϊκά καταστήματά τους.

Όμως για την Mulberry που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο και εκτεθειμένη καθώς εξακολουθεί να παράγει περίπου τα μισά της έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το ποσοστό των πωλήσεων της στους τουρίστες από 50% επί φοροαπαλλαγής, γκρεμίστηκε στο 5% τα δύο τελευταία χρόνια, η αποχώρηση από τον ιστορικό δρόμο ήταν μονόδρομος.

Το κατάστημα στη Bond Street ήταν ανοιχτό για περίπου 30 χρόνια, με το προσωπικό να μεταφέρεται στα υπόλοιπα 55 καταστήματα του brand.

Πιέσεις για επιστροφή φοροαπαλλαγής

Οι έμποροι του Λονδίνου έχουν εισηγηθεί επιστροφή της απαλλαγής του φόρου, ιδίως όσων εδράζονται στη Bond Street, που μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας τους ήταν τουρίστες.

Η άρση του αφορολογήτου, σε ένα φόρο που αποφέρει 1,3 δις λίρες, ένα αίτημα των λιανεμπόρων του Λονδίνου, εμφανίστηκε στο μίνι νομοσχέδιο της Λιζ Τρας πριν μερικούς μήνες, επαναφέροντας ελπίδες στους ενοίκους της Bond Street.  Όμως η άρον άρον φυγή της Λιζ Τρας και η απόφαση του νυν υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να διατηρήσει τον φόρο, έχει δυσκολέψει τους εμπόρους, οι οποίοι χάνουν πελάτες, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ – Απομακρύνθηκε ο Ναντίμ Ζαχάουι για οικονομικές ατασθαλίες