Ο Ανδρέας Καρέλιας, μέτοχος της Καρέλιας Α.Ε.
Περιεχόμενα
Κάθε μία βδομάδα που περνούσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η καπνοβιομηχανία Καρέλια έκανε πωλήσεις 22,77 εκατ. ευρώ, εντός και κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων. Το 80,7% από τις πωλήσεις αυτές, δηλαδή 18,38 εκατ. ευρώ, αφορούσε την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. Αφήνοντας έναν «καθαρό» κύκλο εργασιών 4,39 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια τα καθαρά και μετά φόρους να «τρέχουν» με 1,686 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση…
Στο σύνολο της περσινής, ετήσιας χρήσης και με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η ιστορική καπνοβιομηχανία της Καλαμάτας, πέτυχε να ενισχύσει τον «καθαρό» τζίρο των πωλήσεών της κατά 8,5%. Στα 228,237 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75,9% προήλθε από το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή η καθαρή κερδοφορία έκανε άλμα…60,4% και έφτασε στα 86,676 εκατ. ευρώ. Με το 2021 να αναδεικνύεται το πλέον προσοδοφόρο στην ιστορία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Αρωγός στην εκτίναξη των κερδών στάθηκαν και οι συναλλαγματικές διαφορές ( ανατίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ) από τις οποίες προήλθαν 14,4 εκατ. ευρώ. Όταν στη χρήση του 2019 είχαν προκύψει ζημιές 11,3 εκατ. ευρώ από το συναλλαγματικό μπρά ντε φέρ.
Με τα δεδομένα αυτά η Καρέλια αποφάσισε να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος-μαμούθ 11 ευρώ ανά μετοχή (ή 10,45 ευρώ μετά από την παρακράτηση του φόρου). Το μικτό μέρισμα ανέρχεται συνολικά στα 30,36 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με πέρσι. Καθώς χθες η μετοχή της Καρέλια υποχώρησε 4,14% και έκλεισε στα 278 ευρώ, η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 3,95%. Οι εγκριτικές αποφάσεις για το μέρισμα αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση της 8ης Ιουνίου.
Εκ των πραγμάτων και έτσι όπως διαμορφώνεται το μετοχολόγιο οι βασικοί μέτοχοι θα λάβουν το 95,58% της χρηματικής διανομής. Οι έχοντες τα ηνία της Διοίκησης αδελφοί Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας θα μοιραστούν (με βάση τα ποσοστά τους) το 43,066% των μερισμάτων, ενώ 7,1497 θα κατευθυνθεί στο κοινωφελές οικογενειακό ίδρυμα.
Στην αντίπερα όχθη ( στην κυριολεξία) η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα, που χρόνια τώρα βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους τους Διοικούντες της καπνοβιομηχανίας, κατέχουν το 45,369%. Χωρίς όμως να «εκφράζονται» στο Δ.Σ, αν και έχουν τόσο ισχυρή μετοχική θέση.
Ρευστότητα ισοδύναμη με 9,3 τόνους χρυσού
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, τα αποτελέσματα της χρήσης του 2021 ήρθαν να πιστοποιήσουν για μια ακόμη φορά ότι η Καρέλια, εκτός από μια οικονομικά στιβαρή καπνοβιομηχανία, είναι κι ένα κατάφορτο…θησαυροφυλάκιο μετρητών. Τα χρηματικά της αποθέματα, υπό μορφή ταμειακών διαθεσίμων ανέρχονται πλέον σε 536,827 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 69,8 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Ο όγκος της ρευστότητας που διαθέτει η εισηγμένη εταιρεία (με μηδενικό δανεισμό) αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας… Για να υπάρχει μια παραστατική αξιολόγηση της ρευστότητας, αυτή είναι ισοδύναμη με την αγοραία αξία 9,3 τόνων χρυσού…
Τα στοιχεία της Καρέλια δείχνουν πως 62,615 εκατ. ευρώ είναι σε Αμοιβαία Κεφάλαια του εξωτερικού. Άλλα 107,913 είναι τοποθετημένα σε εταιρικά, τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Ενώ επιπρόσθετα 366,299 εκατ. ευρώ είναι σε τραπεζικές καταθέσεις. Περιλαμβανομένων και των 45,5 εκατ. ευρώ που είναι ενεχυριασμένες καταθέσεις , για την παροχή τραπεζικών εγγυήσεων στη Βουλγαρία.
Λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων της καπνοβιομηχανίας, μόνο το 21,9% των καταθέσεων ( 80,234 εκατ. ευρώ) είναι στην Ελλάδα.
Έρχονται αυξήσεις στις τιμές και μείωση κέρδους
Πώς όμως βλέπει τις μελλοντικές εξελίξεις μέσα στο εξαιρετικά σύνθετο όσο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, η Διοίκηση της εταιρείας; Ή ίδια αναφέρει πώς « παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις των αντίξοων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία τα τελευταία χρόνια, αλλά και από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αποτέλεσμα των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας, του περιορισμού της προσφοράς σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, της αυξήσεως των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των υποπροϊόντων αυτών και της ηλεκτρικής ενέργειας, της έντονα επεκτατικής πολιτικής των κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως και, τελευταία, της πολεμικής διένεξης Ρωσίας Ουκρανίας».
Κατά την κρίση της Διοίκησης τα αυξημένα κόστη οδηγούν σε αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών όπου είναι εφικτό, ενώ γίνεται λόγος και για μια μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 10 με 20% ή και μεγαλύτερη.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: « Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2021, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σημαντικότατες ανατιμήσεις στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος μεταφορών, ενώ σε κάποιους τομείς η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην παρούσα φάση και υπό το πρίσμα των συνθηκών στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, θεωρούμε απαραίτητη την εξασφάλιση της επάρκειας σε πρώτες και βοηθητικές ύλες και λιγότερο την αναζήτηση αμφίβολης αποτελεσματικότητος εναλλακτικών λύσεων με χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, και όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να κινδυνέψει η ανταγωνιστικότητά μας, προχωρούμε σε αυξήσεις των εργοστασιακών μας τιμών ώστε να καλύψουμε μέρος των παραπάνω ανατιμήσεων. Είναι πεποίθηση μας, όμως, ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά αναμένουμε μία μείωση του μικτού μας περιθωρίου κατά 10 – 20% περίπου, ενώ σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η μείωση στην μικτή κερδοφορία θα είναι μεγαλύτερη».
Σαθρό το γεωπολιτικό περιβάλλον
Πέραν τούτων, από την πλευρά της Διοίκησης της καπνοβιομηχανίας, τονίζονται και τα εξής:
«Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, δεν αναμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις και ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς μας αγορές, οι πωλήσεις μας παρουσιάζουν μικρή άνοδο, ενώ έντονα ανοδική πορεία αναμένουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στους κλάδους Duty Free και ταξιδιωτικής λιανικής.
Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, δεν αναμένουμε σημαντικές μεταβολές παρά τη δρομολογημένη αύξηση της φορολογίας καπνικών, ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, αλλά και τον ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης. Η δρομολογημένη, εκτός απροόπτου, αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει αυξημένη απόδοση των ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων του Ομίλου και θα συμβάλει στην διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, ενώ θα εμπλουτίσει τις επιλογές επενδύσεων με χαμηλό ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα σαθρό και οι όποιες εξελίξεις, πέραν ενός πολύ βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, είναι αδύνατον να εκτιμηθούν».
Διαβάστε επίσης: