Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η Αργεντινή επέστρεψε!

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μεγάλη χρεοκοπία των παραπάνω από 90 δισ. δολαρίων (63 δισ. λίρες) εθνικού χρέους, η Αργεντινή επέστρεψε στην αγορά ομολόγων. Και οι επενδυτές στριμώχνονται για να αγοράσουν τις νέες εκδόσεις. Η χώρα στοχεύει να συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια (10 δισ. λίρες) από την πώληση ομολόγων, αλλά έχει προσελκύσει παραγγελίες αξίας 65 δισ. Δολαρίων (45 δισ. λίρες).

«Η Αργεντινή επέστρεψε», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Alfonso Prat-Gay, σύμφωνα με το BBC.

Η χώρα επιστρέφει στις αγορές την κατάλληλη στιγμή.

Οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας από την κρίση του 2008 έχουν κάνει τις αποδόσεις των χρεών των ανεπτυγμένων χωρών να πέσουν κοντά στο μηδέν και, ακόμα και με αρνητικές τιμές, τους επενδυτές να ψάχνουν αλλού για υψηλότερες αποδόσεις.

Τα ομόλογα της Αργεντινής θα αποδίδουν ανάμεσα στο 6,4% και το 8% και με φάσμα λήξης από 3 ως 30 χρόνια, σύμφωνα με τις Financial Times.

Αυτό σηματοδοτεί μια απίστευτη επιστροφή στις κεφαλαιακές αγορές για τη χώρα. Στα τέλη του 2001, η Αργεντινή χρεοκόπησε με 93 δις. δολάρια (64 δις. λίρες) εξωτερικό χρέος, υποτίμησε το νόμισμά της από ισοτιμία ενός πέσο με ένα δολάριο σε τέσσερα πέσος και υπέστη κατάρρευση της τάξεως του 11% στο GDP της.

Αυτή η χρεοκοπία ήταν μόνο η αρχή πολλών χρόνων μιας καμπυλοειδούς αναδιάρθρωσης του χρέους με το ΔΝΤ και ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Ενώ η προηγούμενη Πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner κράτησε μια ανταγωνιστική στάση με τους κατόχους ομολόγων, ο νέος Πρόεδρος Mauricio Macri κάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις  με τους πιστωτές και θέτει το νέο χρέος σε πολιτική προτεραιότητας.

Τέλος, το Φεβρουάριο φέτος, η Αργεντινή πέτυχε συμφωνία 4,7 δισ. δολάρια (3,2 δισ. λίρες) με τους πιστωτές που άντεξαν, στρώνοντας το δρόμο για την έκδοση των νέων ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη:

“Baby steps” στην αξιοποίηση του Astir Palace Βουλιαγμένης!