Ήταν αυτή η πνιγηρή από σκάνδαλα, ανομία, φαβοριτισμούς και οικονομική τιμωρία Αθήνα του 2013. ΑΣΠΙΣ Πρόνοια! Χιλιάδες πολίτες στερούνται την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που η ΑΣΠΙΣ τούς όφειλε, που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από τα «ομόλογα Ψωμιάδη» και που ήταν ασημένιο έρμαια από την κρατική αδιαφορία. Στη φυλακή, μετά τον Παύλο Ψωμιάδη, οδηγείται  η σύζυγος του και τα δύο παιδιά τους, με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της απάτης. 

Μια οικογένεια, όπως αυτές των διακοσίων χιλιάδων άλλων που πίστεψαν τον Παύλο Ψωμιάδη βρέθηκαν στο περιθώριο, στη στέρηση ελευθέριας, στις συνθήκες επιβίωσης απλής των φυλάκων. 

Οργή, ειρωνεία, σαρκασμός, χλευασμός. 

Και σήμερα, επιβίωση σκέτο. Για τον γιο Ντάνο και την Όλγα Ψωμιάδη. 

Την Όλγα που πλήρωσε ακριβά την εντυπωσιακή άνοδο του πατέρα της, που χωρίς παπούτσια από το Κερατσίνι βρέθηκε, ύστερα από πολύ προσπάθεια, στα Βόρεια Προάστια και στη Μύκονο, να ζει πλουσιοπάροχα, να ‘χει δική του τράπεζα, να κάνει παρέα με πρωθυπουργούς και υπουργούς,  να είναι ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες! 

Την Όλγα που στα δικαστήρια είχε πει πως «νιώθω μια πικρία γιατί ο πατέρας μας δεν μας προστάτευσε. Ως επιχειρηματίας ας πάρει όσα ρίσκα θέλει. Εμάς όμως όφειλε να μας προστατεύσει. Η μάνα μου δεν έπρεπε στα 63 της χρόνια να σέρνεται στις φυλακές».

Τότε το δικαστήριο είχε προσέξει πόσο πελιδνός είχε γίνει ο Παύλος Ψωμιάδης όσο η κόρη του μιλούσε. Τον ρώτησαν αν θέλει να σταματήσουν. Είχε πει όχι και άκουσε μέχρι τέλους όσα το όμορφό του παιδί τού καταλογούσε για τη ζωή του, που σημαδεύτηκε…

O Παύλος Ψωμιάδης λιγο πριν τον Θανατό του

«… ἀποδιδοὺς ἁμαρτίας πατέρων ἐπὶ τέκνα, ἕως τρίτης καὶ τετάρτης γενεᾶς…»

Τέλος η Κατοχή, ο Εμφύλιος και στα παραπήγματα των Ταμπουριών στο Κερατσίνι του Πειραιά, τα γεμάτα ιστορίες οδύνης και ξεριζωμού, μεγαλώνει, ξυπόλητος και με λιγότερα από τα στοιχειώδη, ο ποντιακής καταγωγής, Παύλος Ψωμιάδης. 

Το 1953 δουλεύει ως κλητήρας για να βοηθήσει την οικογένειά του και πηγαίνει στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Βρίσκει χρόνο και αθλείται. Σφαιροβολία. Αναδεικνύεται Βαλκανιονίκης. Καράτε. Μαύρη ζώνη! 

Περνάει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και πάντα δούλευε. Συνεχώς. Από τις έξι το πρωί, μέχρι που να νυχτώσει. Πολλές δουλειές! 

Ώσπου το 1967 γινεται ασφαλιστής στην Αmerican Life και μετά στην Ιnteramerican. Το 1977 θα πάει στην Ασπίς Πρόνοια. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του ασφαλιστικού κλάδου, ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. 

Το 1987 ο Παύλος Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Η εξέλιξή του τη δεκαετία του ’90 θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Αγοράζει τα πάντα, συγχωνεύει την εταιρεία «Ήλιος», βάζει την ΑΣΠΙΣ στο Χρηματιστήριο. 

Και κάπου εκεί αρχίζει να θεωρεί τις επιχειρήσεις του μέρος του πορτοφολιού του. Ξεκινά την κυκλοφορία των περίφημων Αspis Βonds ή αλλιώς «ψωμιαδόχαρτων», των ομολογιών που κατέληξαν το επιχειρηματικό, κατακλυσμικό Βατερλό.

Και Μύκονος! 

Επαύλεις με τεράστιες πισίνες στο φόντο του έντονου μπλε του Αιγαίου. 

Και αυτοκίνητα πολυτέλειας να αλλάζουν σαν πουκάμισα. Και μιας και το είπαμε, πολύ σινιέ πουκάμισα.

Και εκείνο το σπίτι – παλάτι του Κεφαλαρίου στα σύνορα με την Πολιτεία, στο ψηλότερο σημείο της περιοχής, με την απίστευτη θέα σε όλη την Αττική και τα πιο χρυσά ηλιοβασιλέματα της Αθήνας! 

Εκεί που γινόταν δεξιώσεις, θρυλικές και πλουσιοπάροχες, παρουσία πολίτικων, όπως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο υπουργός και φίλος της οικογένειας Γιάννης Παπαθανασίου.

Εκ των υστέρων πολλοί θα πουν πως η σύζυγος του Παύλου Ψωμιάδη, η Μάρω, αγαπούσε αυτην την κοινωνική επίδειξη και υποκινούσε τον σύζυγό της να αφήνεται σε υπερβολές. 

Η ίδια απ’ τις πειραιώτικες περιοχές, επίσης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, έπεισε τον σύζυγο της να φτιάξουν το παλάτι της οδού Πεντέλης στο Κεφαλάρι, εγκαταλείποντας τις λαϊκές συνοικίες «κάτω απ’ το ποτάμι», ενώ ήταν αυτή που ξεκίνησε να συλλέγει ακριβούς πίνακες! 

Η καλλιέργεια και η παιδεία της δεν ήταν τέτοια ώστε να εκτιμά τη σημαντική των έργων, έλεγαν οι παλαιοί αστοί της Πολιτείας και του Κεφαλαρίου, ενώ δεν αφήσαν ποτέ να ξεχαστεί η φράση του Παύλου Ψωμιάδη σε επαγγελματικό δείπνο με άλλους επιχειρηματίες πως ηρεμεί πίνοντας ένα σπάνιο ουίσκι και κοιτάζοντας με τις ώρες έναν αυθεντικό Γύζη! 

Και φυσικά, μπουζούκια, Athens by night, γκουρμέ ρεστοράν δια ολίγους και σινιέ εμφανίσεις! 

Η πτώση, όμως, δεν σταματά και το παραπάτημα γίνεται πάνω από χαώδη άβυσσο…

Κατακλυσμιαία και ηχηρή πτώση

Το 2009 οι εποπτικές αρχές απαιτούν από τον Παύλο Ψωμιάδη να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας. 

Τα χρήματα δεν υπάρχουν!  

Σε ένα μόλις 24ωρο η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα 400 εκατ. ευρώ, να μείνουν στον δρόμο 700 εργαζόμενοι και 227.000 ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής να βλέπουν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής. 

Παράλληλα πακτωλός εκατομμυρίων φέρεται να είχε φυγαδευτεί στο εξωτερικό, το διάστημα που η ασφαλιστική Ασπίς είχε βαρέσει κανόνι και που ήδη ο Παύλος Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί στον Κορυδαλλό. Λένε μαλιστα οτι τα μαύρα χρήματα τα ειχε εμπιστευτει σε στενό του φίλο που είχε καταστηματα ρούχων. Μετά τον θανατό του χάθηκαν!!!

Ο ανακριτής κατά της διαφθοράς κύριος Χρήστος Παπακώστας, που ερευνούσε τη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού και των ασφαλισμένων  οδήγησε στη φυλακή τη σύζυγό του Παύλου Ψωμιάδη, Μαρία, τη κόρη τους Όλγα και το γιο τους Δανιήλ. 

Οι κατηγορίες; Βαρύτατες! 

Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση! Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια-φωτιά σε βάρος των μελών της οικογένειας Ψωμιάδη περιγράφονται οι διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού έως ότου αυτά καταλήξουν σε ατομικούς λογαριασμούς της οικογένειας. 

Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, προέρχονται από τις επενδύσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους να καταπίνονται, να χάνονται! 

Άνθρωποι που εμπιστεύονταν κόπους ζωής σε ασφαλιστήρια συμβόλαια αξίας τουλάχιστον 248.322.729,93 ευρώ, οι οποίοι αγνοούσαν ότι η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ήταν παντελώς αφερέγγυα. Και αυτό διότι κατά τη χρήση 2007 το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της Ασπίς ήταν μείον 331.425.286 ευρώ και το 2008 μείον 485.669.963 ευρώ.

Τότε για τις μεταφορές χρημάτων από την ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε. στον Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα είχαν γίνει μέσω της Aspis Bank, της οποίας γενική διευθύντρια ήταν η κόρη του Όλγα.

Η νεαρή γυναίκα στην απολογία της, αναφέρει πως η συμμετοχής στο Δ.Σ. της Aspis Bank, αλλά και στο Δ.Σ. άλλων εταιρειών ομίλου έγινε με προτροπή του πατέρα της, χωρίς η ίδια να έχει, όπως λέει, συμμετοχή στη δραστηριότητά τους. 

«Τα Δ.Σ. των εταιρειών αυτών προφανώς ουδέποτε συνεδρίαζαν», αναφέρει η Όλγα Ψωμιάδη, και προσθέτει: «Κάποιες ελάχιστες φορές ο πατέρας μου μού έδωσε να υπογράψω κάποια ελάχιστα έγγραφα πρακτικών, ενώ άλλες δεν είχε τεθεί η δική μου υπογραφή ή είχε βγει απευθείας αντίγραφο απ’ όσο ξέρω». 

Και ο γιός, ο Ντάνος, ο Δανιήλ, στην απολογία του και φανερά τσακισμένος, είπε: 

«Εγώ γενικά, επειδή ποτέ δεν πίστεψα και δεν πιστεύω ότι πατέρας μου θα ήθελε να με μπλέξει σε κάτι παράνομο, θα υπέγραφα καλόπιστα σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο…»… 

Στις 3 Ιουλίου του 2017, ο Παύλος Ψωμιάδης, απ το Κερατσίνι, το παιδί βιοπαλαιστής, ο αθλητής, ο επιχειρηματίας, ο ένας απ τους πλουσίους Έλληνες, εκείνος που δικάστηκε για εξαπάτηση 37.000 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, πεθαίνει μέσα στις φυλακές από καρδιακή ανακοπή. 

Ήταν 78 ετών. Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για 22 χρόνια.

Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010. Πλούσιος ή φτωχός, ένοχος πολύ ή λίγο, σίγουρα όχι ελεύθερος, όπως όλα τα πλάσματα της γης, έτσι κι αυτός, πέθανε και πάει και τίποτα δεν πήρε μαζί του, αλλά αντίθετα τα άφησε όλα πίσω του, με σακατεμένη την ίδια του την οικογένεια που τον αγάπησε πολύ…

Το σπιτι της οικογένειας Ψωμιάδη στην Κηφισιά (650 τμ με την πισινα των 50 τμ)

Το σπιτι της οικογένειας στην Μύκονο

Διαμέρισμα όσο κάποτε η πισίνα της…

Πριν τον θάνατο, με τη φυλάκιση του Παύλου Ψωμιάδη, ήδη, ο τρόπος ζωής της οικογένειας του είχε αλλάξει, παρά το ότι τα πρώτα δύο χρόνια προσπαθούσαν όλοι να δείξουν πως τα προβλήματα είναι ανατρέψιμα και πως ο τρόπος ζωής τους συνεχίζεται. 

Η Μάρω συνεχίζει να κυκλοφορεί με το Porsche Cayenne και η Ολγα και ο Ντάνος με τις πολυτελείς Mercedes τους. 

Ο κάτι λιγότερο από 35 χρόνων Ντάνος Ψωμιάδης δημιούργησε την εταιρεία φωτοβολταϊκών Green Watt, ενώ η Ολγα, μετά τη φυλάκιση του πατέρα της απολύθηκε από την ΑΣΠΙΣ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που κατόπιν απορρόφησε την τράπεζα. 

Η τελευταία μάλιστα έχει στην κατοχή της τις μετοχές της εταιρείας Liberty Life, ενώ στη μητέρα της ανήκουν οι κατοικίες σε Κηφισιά και Μύκονο. 

Η Ολγα Ψωμιάδη από την πίεση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πεπραγμένων του πατέρα της, σύντομα οδηγήθηκε στο διαζύγιο με τον επί χρόνια σύζυγό της και γνωστό επιχειρηματία στα οπλικά συστήματα και τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων Αχιλλέα Κουρέπη, ενώ ως αποτέλεσμα της ψυχολογικής της πίεσης και στεναχώριας, χωρίς να κατηγορεί κανέναν για αυτό, έπαθε αποβολή, πράγμα που της στοίχισε. 

«Το 2009 ήμουν έγκυος. Το παιδί χάθηκε λόγω της ταραχής που πέρασα», είχε πει στην απολογία της στο δικαστήριο με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, «και στη συνέχεια χώρισα». 

Η πίεση ήταν τρομακτική

«Κανένας δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του με την οικογένειά μας. Δεν λέω ότι χώρισα μόνο για αυτό, αλλά όλα αυτά που συνέβησαν τότε επηρέασαν δραματικά και το γάμο μου με αποτέλεσμα να χωρίσω». 

Ευαίσθητη γυναίκα, τρυφερό πλάσμα, με ανησυχίες και μια ιδιαίτερη φιλοσοφία που επικεντρώνεται πια σε πνευματικά και όχι υλικά θέματα, προσπαθεί να βοηθήσει ομάδες ανώνυμων πολιτών δημιουργώντας group therapy. 

Καλή κόρη του πατέρα της, τον εμπιστεύονταν τυφλά. 

Ποια άλλωστε δε θα κάνε το ίδιο;

«Θεωρώ ότι ο πατέρας μου θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός. Τον αγαπάω, αναγνωρίζω όλα όσα έχει κάνει για μένα, όμως νιώθω μια πικρία γιατί δεν μας προστάτευσε. Ως επιχειρηματίας ας πάρει όσα ρίσκα θέλει. Εμάς όμως όφειλε να μας προστατεύσει. Η μάνα μου δεν έπρεπε στα 63 της χρόνια να σέρνεται στις φυλακές» είχε πει η Ολγα Ψωμιάδη στην ίδια απολογία, βουρκώνοντας και ζητώντας συγγνώμη από τους δικαστές.

Τους δικαστές που όταν είδαν και τον πατέρα της να νιώθει αδιαθεσία ακούγοντας την κόρη του, του είπαν: «Κύριε κατηγορούμενε, παρατήρησα ότι όση ώρα απολογείται η κόρη σας δεν αισθάνεστε καλά. Εάν θέλετε να διακόψουμε θα το σεβαστούμε γιατί και εμείς οι δικαστές είμαστε άνθρωποι». 

Εκείνος έμεινε και η Όλγα συνέχισε να μιλά: «Σήμερα είναι προφανές τι έπρεπε να κάνουμε τότε η μητέρα μου και εγώ. 

Η μητέρα μου δεν γνωρίζει από αυτές τις δουλειές. Είχε εμπιστοσύνη στον πατέρα μου, όπως κι εγώ άλλωστε. 

Σήμερα κύριε πρόεδρε δεν θα υπέγραφα και δεν θα εμπιστευόμουν ούτε τον εαυτό μου! Βεβαίως, χρωστάει λεφτά ο πατέρας μου στον κόσμο. 

Και για αυτό δεν αισθάνομαι καλά. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατηγορηθώ για κάτι τέτοιο»! 

Τα 80 τμ στην Κηφισια 

Σήμερα η Ολγα Ψωμιάδη εργάζεται ως ψυχικός σύμβουλος και φοιτά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ζει σε ένα διαμερισματάκι που καμία σχέση δεν έχει με τα ακίνητα που διακινούσε ο πατέρας της ή τις ιδιοκτησίες της στην Μύκονο! 

Είναι όλο κι όλο, 80 τετραγωνικά, τόσο όσο η πισίνα, κάποτε, στην οικογενειακή έπαυλη, στον κόλπο της Ψαρούς στη Μύκονο. 

Σε αυτό το σπίτι, σε ιδανική ειδυλλιακή τοποθεσία, τα μέλη της οικογένειας πηγαινοερχόντουσαν με λίαρ τζετ που μίσθωναν από την εταιρεία InterJet και που ο λογαριασμός πήγαινε στα ταμεία της ΑΣΠΙΣ. 

Οι τοίχοι στολίζονταν από πανάκριβα έργα τέχνης. 

Υπήρχε μέχρι και μόνιμος προσωπικός σεφ. 

Η έπαυλη ήταν στο όνομα της Όλγας και του Ντάνου Ψωμιάδη. Ολα αυτά φυσικά χάθηκαν. 

Το τωρινό διαμερισματάκι της Όλγας, λοιπόν, έχει μέγεθος μόλις τριάντα τετραγωνικά μεγαλύτερο από την πισίνα και του δικού της, κάποτε σπιτιού, στην οδό Κυβέλης στο Κεφαλάρι, με εμβαδόν 645 τ.μ. σε οικοπεδο 1.263 τ.μ.. Λεγεται μαλιστα οτι δεν εχει ουτε τα προς το ζην.

«Θνητών όλβιος εις το τέλος ουδείς»(Ευριπίδης , 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός) 

Τα λεφτά, σαν αέρας, σα να μην ήταν ποτέ, πάνε! 

Τα πανάκριβα και υπερπολυτελή παλάτια που έχτισε ο Παύλος Ψωμιάδης, την εποχή της παντοδυναμίας του και που παρέμεναν στην ιδιοκτησία του ίδιου και της οικογένειας του τους ανήκαν προσωπικά, και τα οποία συνέχιζαν να τα καρπώνονται υπό την επωνυμία διαφόρων εταιρειών παραχωρήθηκαν στους εξαπατημένους και ζημιωμένους ομολογιούχους της ΑΣΠΙΣ Capital, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση του γιου του Ντάνου, της κόρης του Όλγας και της γυναίκας του Μάρως. 

Θησαυροφυλάκια, πολυτελή κτήρια γραφείων, οικόπεδα, όλα πάνε… Ούτε τα «δωράκια»  που έκανε κατά τις επαφές του ο Παύλος Ψωμιάδης με συνεργάτες, άλλους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, τα πανάκριβα Rolex φοριούνται πια, για να μη δίνουν όσοι τα χουν στόχο, σε εποχές δύσκολες και ζορισμένες…  

Τι μένει πίσω λοιπόν; Δυο παιδιά που επιμένουν, μια κόρη που θέλει να βοηθάει ανθρώπους και ζωές, σαν όλων των υπόλοιπων ανθρώπων. Και «θνητών όλβιος εις το τέλος ουδείς»…

Παύλος και Μαίρη Ψωμιάδη

Ολγα Ψωμιάδη

O Παύλος Ψωμιάδης λιγο πριν τον Θανατό του

Το σπιτι της οικογένειας Ψωμιάδη στην Κηφισιά (650 τμ με την πισινα των 50 τμ)

Το σπίτι της οικογένειας στη Μύκονο