ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Alpha Bank, τα αθετημένα δάνεια του άλλοτε κραταιού μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλη και μια κυπριακή εταιρεία με όνομα γλωσσοδέτη (ΕΔΥΒΕΜ), συνθέτουν τον «καμβά» όπου «φιλοτεχνήθηκε» η… ανατρεπτική χρηματιστηριακή ιστορία με τις προνομιούχες μετοχές του «Τιτάνα». Μια ιστορία που έρχεται να δικαιώσει εκείνους που πιστεύουν ότι «στις αγορές δεν προσφέρονται ποτέ δωρεάν γεύματα». Ή ενδεχομένως κι αυτούς που ενστερνίζονται τον Σλοβένο συγγραφέα Ζάρκο Πετάν, ο οποίος έχει υποστηρίξει στους «αφορισμούς» του ότι «κάθε αρχή είναι δύσκολη και προπάντων… η αρχή του τέλους».
Ήταν Μάης μήνας του 1996 όταν ο ισχυρός τότε κεφαλαιακά, αλλά διορατικός Γιάννης Τζιβέλης, επικέντρωσε την προσοχή του στον προνομιούχο τίτλο του «Τιτάνα». Τον θεώρησε επενδυτική ευκαιρία, καθώς η τιμή του υπολειπόταν κατά πολύ, από την κοινή μετοχή. Αποφάσισε έτσι να ποντάρει στη μακροπρόθεσμη προοπτική της συνένωσης των δύο τίτλων, που θα απέδιδε σημαντικά κέρδη για τους κατόχους των προνομίων. Οι τιμές των οποίων θα έπρεπε να ανατιμηθούν ραγδαία, προκειμένου να εξισωθούν με αυτές των κοινών μετοχών.
Το χτίσιμο θέσεων δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον Τζιβέλη, καθώς το Προνόμια του «Τιτάνα» είχαν διαχρονικά, εξαιρετικά χαμηλή εμπορευσιμότητα. Η …απορρόφησή τους μέσα από την αγορά γινόταν σιγά-σιγά και ιδιαίτερα μεθοδικά. Προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες, που με τη σειρά τους θα ανέβαζαν υπέρμετρα τις τιμές. Για το λόγο αυτό, το ρόλο του αγοραστή είχαν αναλάβει τρεις διαφορετικές εταιρείες, με έδρα την Κύπρο. Όλες συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή. Μετά από περίπου πέντε χρόνια συνεχόμενων αγορών, ο Τζιβέλης είχε φτάσει να συγκεντρώσει περί το 30% των Προνομίων…
Ανησυχία στην πλευρά Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου
Οι βασικοί μέτοχοι του «Τιτάνα», δηλαδή οι οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, θορυβήθηκαν από την εξέλιξη αυτή, αφού διαπίστωσαν ότι και οι τρεις εταιρείες λειτουργούσαν σαν ένα κέντρο για τις αγορές προνομιούχων μετοχών. Φρόντισαν μάλιστα να στείλουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, θέλοντας να πληροφορηθούν την ταυτότητα του μεγάλου αγοραστή.
Κάποια στιγμή ο Γιάννης Τζιβέλης δέχθηκε τηλεφώνημα από μεγάλη ελεγκτική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν εκείνη την εποχή. Του διαμήνυσαν ότι πρέπει να μεταβεί άμεσα στην Κύπρο, γιατί είχε προκύψει σοβαρό ζήτημα και όφειλε ο ίδιος να το διαχειριστεί. Πηγαίνοντας στη Μεγαλόνησο, πληροφορήθηκε ότι δεν μπορούσε να άλλο να κρατάει «μυστική» τη μετοχική του θέση. Το επόμενο βήμα του ήταν να συναντηθεί με τους βασικούς μετόχους της ιστορικής,, ελληνικής, τσιμεντοβιομηχανίας, προς τους οποίους και δήλωσε ότι οι αγορές των Προνομίων είναι μια καθαρά, φιλική επενδυτική κίνηση, χωρίς να υποκρύπτει οτιδήποτε άλλο. Καθώς μάλιστα λέγεται, μετά από αυτό αναπτύχθηκε ένας πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Άλλωστε μέχρι το 2010 συνεχίστηκαν οι αγορές Προνομίων, οπότε το χαρτοφυλάκιο Τζιβέλη έφτασε να κατέχει το 56,8% του συνόλου των μετοχών αυτών. Δαπανώντας σε περίπου 14 χρόνια, κάπου 84 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης να υπολογίζεται στα επίπεδα των 19,5 ευρώ για κάθε προνομιούχο τίτλο.
Με 500 εκατ. ευρώ μετοχικό πλούτο
Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2007 δηλαδή, η Alpha Bank χορήγησε δάνειο 250 εκατ. ευρώ στο Γιάννη Τζιβέλη το οποίο και κατευθύνθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου για αποκτηθεί από την αγορά το 10% των κοινών μετοχών αυτήν την φορά του «Τιτάνα». Με το μέσο κόστος κτήσης να ανέρχεται στα περίπου 30 ευρώ ανά μετοχή. Εκείνη την εποχή, το όνομα Τζιβέλης είχε πάρει μυθιστορηματικές διαστάσεις στο χρηματιστήριο και όχι μόνο. Ο μετοχικός του πλούτος είχε φτάσει να αποτιμάται στα υψίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, γεγονός πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ιστορία των ιδιωτών ελλήνων επενδυτών.
Ο γιος του μυλωνά από τη Σιάτιστα Κοζάνης, έφεδρος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, δεδηλωμένος λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, πετυχημένος έμπορος γουναρικών με έδρα την Ιταλία, αλλά και αυτοδίδακτος «παίκτης» σε διεθνή χρηματιστήρια, έφτασε να θεωρείται η ελληνική εκδοχή του Γουόρεν Μπάφετ. Ήταν τότε που πάρα πολλοί ήθελαν να ήταν στο πλάι του Γιάννη Τζιβέλη. Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και αρκετοί άλλοι..
Όλα αυτά όμως μέχρι το 2008 όταν η διεθνής κρίση χτύπησε σφοδρότατα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Σχεδόν η μισή μετοχική θέση Τζιβέλη στις κοινές μετοχές του «Τιτάνα» εκποιήθηκε, με τη αποκτηθείσα ρευστότητα να κατευθύνεται στο «Ελλάκτωρα».
Ούτε εκεί όμως υπήρξε η ποθούμενη συνέχεια. Καθώς μάλιστα ακολούθησε η είσοδος της χώρας στο μακρύ τούνελ της πολύπλευρης κρίσης, τα χειρότερα άρχισαν να έρχονται καλπάζοντας.
Η τραπεζική μέγγενη έσφιξε γύρω από το Γιάννη Τζιβέλη. Για ενεχυριασμένο και απομειωμένης αξίας χαρτοφυλάκιο ζητήθηκαν πρόσθετες εγγυήσεις. Ακολούθησε η δέσμευση όλων των ενεχύρων, έναντι του αθετημένου μεγάλου δανείου. Ο ίδιος ο Τζιβέλης κάνει λόγο για «επιθετικές κινήσεις» από τον έθεσαν πρόωρα εκτός μάχης, με όλα τα συμπαρομαρτούντα για εκείνον.
Μπορεί αρκετοί «κατακόκκινοι» δανειολήπτες του επιχειρηματικού κόσμου να παραμένουν επί μακρόν στο απυρόβλητο των πιστωτριών τραπεζών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στην περίπτωση Τζιβέλη, το ενεχυριασμένο χαρτοφυλάκιο εκποιήθηκε και ίδιος βρίσκεται πλέον στο μηδέν…
Οι προνομιούχες μετοχές στο «σφυρί»
Οι 4.302.947 προνομιούχες μετοχές του «Τιτάνα» εκχωρήθηκαν από την Alpha Bank, στις 4 Μαρτίου του 2016. Την ημέρα εκείνη η τιμή του Προνομίου στο χρηματιστήριο ήταν στα 8,45 ευρώ, ενώ η κοινή μετοχή βρισκόταν στα 18,05 ευρώ.
Η συναλλαγή πώλησης από την τράπεζα του «πακέτου» του 56,8% των προνομιούχων μετοχών έγινε εξωχρηματιστηριακά. Και μάλιστα στην τιμή των 13 ευρώ, που ήταν… 53,8% ψηλότερη από εκείνη που είχε διαμορφωθεί στο ταμπλό. Κάτι που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς.
Το συγκεκριμένο «πακέτο» αγοράστηκε έναντι συνολικού τιμήματος 55.938.311 ευρώ από την εταιρεία ΕΔΥΒΕΜ. Ονομασία προερχόμενη από την ακροστιχίδα των λέξεων Ελληνικά Δομικά Υλικά-Βιομηχανική Εμπορική Μεταφορική.
Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το Μάιο του 2010, με έδρα επί της οδού Χριστόδουλου Σώζου, στη Λευκωσία της Κύπρου και στην οποία εκφράζονται τα συμφέροντα του πρώην προέδρου και ιστορικού ηγέτη του «Τιτάνα» Ανδρέα Κανελλόπουλου, του Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς επίσης και άλλων μελών των δύο οικογενειών.
Προφανώς, οι βασικοί μέτοχοι του «Τιτάνα» αποφάσισαν να προσφέρουν ένα πολύ μεγάλο πριμ, θέλοντας να μην πάει σε κάποιον άλλον το «πακέτο» των προνομιούχων μετοχών, στη μετά Τζιβέλη εποχή.
Άλλωστε μέχρι τότε, οι βασικοί μέτοχοι δεν κατείχαν Προνόμια… Παραμένει άγνωστο αν η αγορά αυτή χρηματοδοτήθηκε με δικά τους κεφάλαια, ή αν υπήρξε δανειοδότηση από την Alpha Bank.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι αγοραστές βγήκαν ωφελημένοι, παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν υπερτίμημα. Διότι στο πλαίσιο της επικείμενης Δημόσιας Πρότασης για την μεταφορά της χρηματιστηριακής έδρας του «Τιτάνα» στο Βέλγιο η ανταλλάξιμη αξία έχει οριστεί αρχικά στα 16,22 ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές και στα 20,83 ευρώ για τις κοινές. Ωστόσο, με βάση τα τρέχοντα χρηματιστηριακά δεδομένα και καθώς η αγορά έχει οδηγήσει τον προνομιούχο τίτλο στα 18,95 ευρώ, το συγκεκριμένο μετοχικό «πακέτο» αποτιμάται στα 81,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 25,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από το κόστος κτήσης των βασικών μετόχων. Οι οποίοι έχουν πάρει ήδη και 8,3 εκατ. ευρώ από τα μέχρι τώρα διανεμηθέντα μερίσματα. Με τη συνολική τους απόδοση να διαμορφώνεται στο 60,6% σε 31 μήνες, από υπεραξίες και μερίσματα που αθροιστικά φτάνουν στα 33,9 εκατ. ευρώ.
Αν η Alpha Bank είχε κρατήσει τα «χαρτιά» θα είχε καρπωθεί εκείνη τις αποδόσεις αυτές.
Αλλά με τα αν ο 74χρονος σήμερα Γιάννης Τζιβέλης θα ήταν ακόμη πάμπλουτος και δε θα κινδύνευε να χάσει ακόμη και το σπίτι που διαμένει…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Τζιβέλης: Η συγκλονιστική ιστορία του Έλληνα Μπάφετ, που είδε να μηδενίζεται το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο, αξίας 500 εκατ. ευρώ…
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Τάκης Κανελλόπουλος είχε προαναγγείλει από τον Ιούλιο την κίνηση της Τιτάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike