ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Sergey Brin: Από τα ψυχεδελικά φάρμακα, στο Πάρκινσον και τα «ενεργειακά νησιά» – Πού επενδύει ο συνιδρυτής της Google
Περίπου 1,4 τρισ. δολάρια έχουν χάσει συνολικά από την αρχή του 2022 οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Από το ποσό αυτό τα 206 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν την Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς οι παγκόσμιες αγορές βουλιάζουν υπό το βάρος των αυξημένων επιτοκίων και το άγχος του πληθωρισμού.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αντίθεση σε σχέση με το 2021, όταν η εκτόξευση των αγορών αύξησε τις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη κατά 8%, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης πλούτου Capgemini World Wealth που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν μόλις 4,2% – παραμένοντας πίσω από την Ευρώπη και υστερώντας περισσότερο σε σχέση με τη βόρεια Αμερική, αφού κυριάρχησαν στην ανάπτυξη των πλουσίων την τελευταία δεκαετία.
Η καταστολή των εταιρειών τεχνολογίας από την Κίνα και η παγωμένη αγορά ακινήτων ήταν εν μέρει η αιτία, ενώ η αλλαγή του σκηνικού αντικατοπτρίζει και τα ξέφρενα κέρδη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, που βοήθησαν να “φουσκώσουν” τα πάντα, από τα κρυπτονομίσματα μέχρι τις αξίες των ακινήτων. Αυτή η εικόνα τώρα αντιστρέφεται γρήγορα καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχίες για το πόσο απότομα θα αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Παράλληλα, η έκθεση της Capgemini δείχνει πόσο πολύ η πανδημία και η νομισματική πολιτική ωφέλησαν την οικονομική ελίτ και πού κατοικούν κατά κύριο λόγο οι πλούσιοι.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων χωρών όπου ζουν οι περισσότεροι πλούσιοι του κόσμου. Οι τέσσερις χώρες φιλοξενούν σχεδόν το 64% των ανθρώπων που έχουν την μεγαλύτερης αξίας περιουσία παγκοσμίως, έδειξε η έκθεση της Capgemini.
Επιπλέον, ακόμη και μεταξύ των ατόμων με την υψηλότερη περιουσία στον κόσμο, οι πολύ πλούσιοι είχαν τα περισσότερα οφέλη. Άνθρωποι με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2020, τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των στοιχείων που μελετήθηκαν στην έκθεση. Εκείνοι με 1 έως 5 εκατομμύρια δολάρια – που ορίζονται ως “εκατομμυριούχοι της διπλανής πόρτας” – είχαν τη χαμηλότερη αύξηση του πλούτου με 7,8%.
Η έκθεση τόνισε επίσης πώς οι γυναίκες σε όλες τις κατηγορίες πρόκειται να κληρονομήσουν το 70% της παγκόσμιας περιουσίας τις επόμενες δύο γενιές. Ο τεράστιος πλούτος που δημιουργήθηκε από τις υψηλές αποτιμήσεις τεχνολογικών εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων οδήγησε επίσης σε περισσότερα νεαρής ηλικίας, πλούσια άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου των κρυπτονομισμάτων.
Διαβάστε ακόμη:
Τέλος τα πάρτι στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα για τους Ρώσους ολιγάρχες
ΛεΜπρον Τζέιμς: Έγινε ο πρώτος εν ενεργεία δισεκατομμυριούχος παίκτης του NBA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί