Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Οι 4 λόγοι που «βύθισαν» το Χρηματιστήριο και η ενδιαφέρουσα άνοδος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Πέμπτη, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε χαμηλό δύο μηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων.

Η βουτιά ήρθε σε μια ημέρα που αναμένεται η ολοκλήρωση του τριήμερου ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της ανάλυσης που θα εκπονήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα δημοσιευθεί στα τέλη Ιουλίου.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που οι αναλυτές θεωρούν υπεύθυνους για την πτώση. Από τη μία ο προβληματισμός  για την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μετά και τη νέα ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ την Τρίτη. Από την άλλη, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει προβληματικό, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάνοντας περισσότερο επιφυλακτικούς τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κρατούν «στάση αναμονής» παρά την απόφαση του Eurogroup.

Στα παραπάνω, έχει προστεθεί η συζήτηση γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις σε διάφορες εταιρείες αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις των τραπεζών, με βάση τις νέες απαιτήσεις του SSM για τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως για μια ακόμα ημέρα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες (-3,28%), στις 847,41 μονάδες.

Τέλος, το κλίμα επιβάρυναν οι μετοχές που διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Σήμερα ήταν η σειρά της Coca Cola, η οποία από σήμερα είναι υπό διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,54 ευρώ ανά μετοχή, και του ΟΤΕ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση χωρίς το καθαρό μέρισμα ύψους 0,2999 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσίασε η κίνηση της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία σημείωσε άνοδο +4,33%, γεγονός που υποδηλώνει έντονες κινήσεις από μετόχους ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης που μεταφέρεται, τελικά, για τις 25 Ιουλίου και η οποία θα κρίνει τη διοίκηση στον όμιλο. Μάλιστα, στον όμιλο διακινήθηκε σήμερα πακέτο 9,3 εκατ. τεμαχίων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,59% στις 748,03 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 764,19 μονάδων (-0,48%) και 744,37 μονάδων (-3,07%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 55,4 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 14,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,89%, στις 1.953,11 μονάδες. Ο Mid Cap σημείωσε πτώση 1,24%, κλείνοντας στις 1.255,75 μονάδες.

ΑΠό τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης η μοναδική μετοχή που έκλεισε σε θετικό έδαφος ήταν αυτή της ΕΥΔΑΠ (+1,64%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Φουρλής (-5,41%) ενώ ακολούθησαν Eurobank (-4,58%), Βιοχάλκο (-4,44%) και ΟΤΕ (-4,03%). Απώλειες άνω του -3% σημείωσαν η ΔΕΗ, η Motor Oil και η Alpha Bank, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Lamda και Τέρνα Ενεργειακή.