Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι 4 άσσοι του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ανάπτυξη της METLEN

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Το νέο όνομα της Mytilineos, METLEN, ανοίγει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για την εταιρεία ακόμη μεγαλύτερης από αυτή που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είπε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η ανοδική πορεία της εταιρείας, όπως εξήγησε ο Πρόεδρός της,  από δω και πέρα θα είναι τόσο οργανική όσο και ενδεχομένως με κάποια σημαντική εξαγορά, που αν προκύψει θα οδηγήσει την εταιρεία σε άλλα επίπεδα μεγεθών. Για φέτος όπως είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας αναμένει EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και κέρδη στα 700 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα τόνισε ότι τα καλά κέρδη της εταιρείας ήρθαν από το trading και τις ΑΠΕ, ενώ κάθε χρόνο αλλάζει ο  τομέας που φέρνει κέρδη στην εταιρεία.

“Προσπαθούμε να διαβάσουμε τα μελλούμενα, αυτό είναι το άθλημα του επιχειρείν”, είπε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κάτι που ξέρει να κάνει καλά και γι αυτό καταφέρνει να προλαβαίνει τις εξελίξεις στους τομείς δραστηριότητάς του και να εξασφαλίζει υπεραξίες, όταν η συγκυρία που έχει προβλέψει πραγματοποιείταιι.

Όπως εξήγησε τόσο στην ενέργεια όσο και στη  μεταλλουργία ο τρόπος που έχει τοποθετηθεί η METLEN, της δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθεί πολλαπλά, στοιχήματα  που εφόσον τα κερδίσει  θα ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες και νέες αξίες.

Η τοποθέτηση του ομίλου στο αλουμίνιο και το βωξίτη, η έρευνα για παραγωγή γαλλίου με μειωμένο κόστος ώστε να επεκταθεί και στην παραγωγή ημιαγωγών, οι ειδικές μεταλλικές κατασκευές που εξάγονται εξολοκλήρου και για τις οποίες η “ειδική ζήτηση” αυξάνεται στην Ευρώπη και η ΜΕΤΚΑ για την οποία εκτιμά ότι θα διπλασιάζει το τζίρο της τα επόμενα χρόνια, αποτελούν τους νέους άσσους του Ευάγγελου Μυτιληναίους για την μελλοντική ανάπτυξη της METLEN.

Οι “ειδικές μεταλλικές κατασκευές” παράγονται στο Βόλο, όπου ήδη έχει δύο εργοστάσια και σύντομα θα προσθέσει ακόμη ένα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τα ειδικά προϊόντα αυτά στις αγορές του εξωτερικού.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος προειδοποίησε ότι έρχεται νέο ράλι υψηλών τιμών, από την άνοδο του φυσικού αερίου που θα πυροδοτήσει η επιμονή της Ευρώπης για διακοπή το ρωσικού αερίου.

Αλουμίνιο-Βωξίτης: Υπεραξίες από την ισχυρή θέση στο βωξίτη

Πηγή ανάπτυξης και υπεραξιών αποτελεί η μεταλλουργία για τον όμιλο, καθώς οι προοπτικές για το αλουμίνιο είναι θετικές, έχει πάρει στρατηγική θέση στο βωξίτη,  προχωρεί στην επένδυση για την παραγωγή γαλλίου που ανοίγει την πιθανότητα παραγωγής και ημιαγωγών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση της παραγωγής στις ειδικές μεταλλικές κατασκευές από τα εργοστάσια του Βόλου, με πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο αλουμίνιο, οι τιμές ανεβαίνουν, λόγω της έλλειψης βωξίτη που παρουσιάζεται στη διεθνή αγορά. Στη συγκυρία αυτή ο όμιλος τοποθετείται στρατηγικά ώστε να εξασφαλίζει τον βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου και ταυτόχρονα λόγω των υψηλών τιμών εξασφαλίζει σε υψηλές τιμές τα συμβόλαια αλουμινίου για μελλοντικές χρήσεις.

Ταυτόχρονα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα για την παραγωγή βωξίτη προσθέτει αξία (risk premium) σε όσους παράγουν βωξίτη.

“Όταν οι τιμές στο LME ανεβαίνουν, όπως συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο, είναι λάθος να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τι κέρδος θα φέρει στην εταιρεία σήμερα. Στις μεταλλευτικές εταιρείες υπάρχει μια χρονική υστέρηση, γιατί λειτουργούν με κλεισμένα συμβόλαια αγοράς και πώλησης. Όταν όμως η αγορά ανεβαίνει σου δίνει την ευκαιρία να κλειδώσεις υψηλές τιμές για μελλοντικές χρήσεις το οποίο είναι πιο σημαντικό από το σήμερα γιατί εξασφαλίζει την καλή πορεία του τομέα αλουμινίου για το επόμενο αρκετό διάστημα”, εξήγησε χθες ο κ. Μυτιληναίος.

“Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνιο αυτή τη στιγμή είναι γιατί αρχίζει να λείπει ο βωξίτης. Γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε ο όμιλος αγοράζοντας την Imerys και η κίνηση στην Γκάνα που εξασφαλίζει 300 εκ. τόνους βωξίτη της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει βάζει την εταιρεία σε ισχυρή θέση”.

Εξηγώντας τι συμβαίνει στην διεθνή αγορά βωξίτη ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε στην υπερεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα, που την έχει κάνει πλέον εισαγωγική στο βωξίτη, με εξάρτηση από πολύ ασταθείς χώρες όπως η Γουινέα.

“Το πρόβλημα του αλουμινίου, όπως και το πρόβλημα του χαλκού, βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη. Και αυτό ξεκίνησε από την Κίνα, από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη, που έγινε για να πάει η παραγωγή στην Κίνα από τα 5 εκ. τόνους στα 45 εκ. τόνους. Εξάντλησαν τα καλύτερα κοιτάσματα και τώρα τα κοιτάσματα φτωχαίνουν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος βωξίτης και επομένως εξαντλούνται ακόμη περισσότερο τα κοιτάσματα. Και μετά αυξάνονται οι εισαγωγές της Κίνας. Μάλιστα το 74% των εισαγωγών της Κίνας, που είναι πολλά εκατομμύρια τόνοι, γίνονται από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Γουινέα, που είναι πολύ ασταθής χώρα. Αυτή η χώρα συντηρεί το 74% των εισαγωγών της Κίνας. Αν κάτι συμβεί σε αυτή τη χώρα, μπαίνει σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή βωξίτη και αλουμινίου. Γι αυτό και η αγορά βάζει ένα risk premium στο βωξίτη και σε αυτόν που το έχει, τόνισε εξηγώντας γιατί η εταιρεία τοποθετείται στο βωξίτη”.

Στο περιβάλλον αυτό κινείται ανοδικά και η τιμή της αλουμίνας, δημιουργώντας επιπλέον υπεραξίες για τη δραστηριότητα αυτή του ομίλου.

“Η αλουμίνα έχει φτάσει στα 500 δολάρια από 280 πριν από ένα χρόνο γιατί δεν έχει βωξίτη να δουλέψει τόνισε. Οι ισορροπίες στα commodiies δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Η προσφορά και η ζήτηση είναι οριακή και υπάρξει μια απόκλιση 5% θα έχει επίπτωση στις τιμές 30%”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γάλλιο-ημιαγωγοί: Έρευνα για μείωση του κόστους παραγωγής και η παραγωγή ημιαγωγών

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου για την παραγωγή γαλλίου από βωξίτη, μια επένδυση 350 εκ. ευρώ που αφορά τρία κρίσιμα μέταλλα το αλουμίνιο, το βωξίτη και το γάλλιο. Ταυτόχρονα η εταιρεία αναζητά τρόπους να μειώσει το κόστος παραγωγής του γαλλίου, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα, αν το πετύχει, να επεκταθεί και σε νέα δραστηριότητα, όπως της παραγωγής ημιαγωγών.

“Η εταιρεία διαθέτει ερευνητικό τμήμα που κάνει πολύ καλή δουλειά και βοηθά πολύ τη δραστηριότητα της εταιρείας. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβάλει η εταιρεία θα προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου με τον παραδοσιακό τρόπο. Ωστόσο, το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας, αναζητά και εναλλακτικό τρόπο παραγωγής γαλλίου για να καταφέρει να μειώσει σοβαρά το κόστος παραγωγής του γαλλίου. Αν δεν το λύσουμε αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή ημιαγωγών” είπε o κ. Μυτιληναίος. Ωστόσο, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδώσει καρπούς η έρευνα της εταιρείας και να επεκταθεί έτσι και σε ένα νέο, μεγάλης ζήτησης τομέα παραγωγικής δραστηριότητας.

“Την παραγωγή γαλλίου την προχωράμε”, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. “Αν θα μας συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραγωγή των τριών κρίσιμων πρώτων υλών, θα δούμε αν αυτή την επένδυση είναι σωστό να την κάνουμε στην Ελλάδα ή έπρεπε να την κάνουμε στην Αμερική”.

Ενέργεια: Έρχεται νέο ράλι τιμών

Νέο κύμα συγκέντρωσης έρχεται στην αγορά ενέργειας, όπου οι συνθήκες  των αρνητικών τιμών δημιουργούν ευκαιρία για κέρδη για τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία.

Μιλώντας για τις αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενες και εδώ και έχει ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια στη Γερμανία. Σημείωσε ότι το καθεστώς με τις ταρίφες που θεσμοθετήθηκε για να προωθηθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρακίνησε πολλούς να μπουν στην παραγωγή των ΑΠΕ για να έχουν ένα εξασφαλισμένο εισόδημα. “Σήμερα οι αρνητικές τιμές είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η αγορά, αλλά οι μεγάλες καθετοποιημένες με τεχνογνωσία εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία αυτή προς όφελός τους και προς όφελος των πελατών τους”, τόνισε.

Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να βρεθεί μια ισορροπία. Αυτή η ισορροπία θα βρεθεί μαζί με τη συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους και ισχυρούς. Σήμερα τα δίκτυα έχουν να διαχειριστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί”, ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδιαφέρον το ομίλου για τα ΕΛΠΕ, στο βαθμό που υπάρξει ενδιαφέρον πώλησης μεριδίου από την οικογένεια Λάτση και το Δημόσιο, και στην περίπτωση αυτή θα εξεταστούν τα δεδομένα.

Για την ενέργεια σημείωσε ότι “για τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ευρώπη τα ενεργειακά θα γραφτούν πολλά μαύρα βιβλία στο μέλλον” και όπως είπες φοβάται ότι θα γίνουν κι άλλα μεγάλα λάθη.

Σχολιάζοντας την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι “η τιμή αυξάνεται γιατί οι αγορές εκτιμούν ότι θα κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη”. Επίσης, ότι η Εσθονή Επίτροπος ενέργειας επιμένει ότι πρέπει να σταματήσουν οι ροές από την Ρωσία, χωρίς να την ενδιαφέρει αν οι τιμές αερίου θα πάνε στα 120 ευρώ και οι τιμές ενέργειας στα 300 ευρώ.

Η σκυτάλη στη ΜΕΤΚΑ

Σχέδια για ανεξάρτητη είσοδο της ΜΕΤΚΑ Κατασκευών και ΜΕΤΚΑ Παραχωρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ο όμιλος, το 2026, όταν και θα έχει φτάσει σε ένα μέγεθος δραστηριότητας.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΜΕΤΚΑ να είναι τότε η εταιρεία του ομίλου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο βαθμό που τότε θα είναι προς όφελος των μετόχων της METLEN, τότε να αντικαταστήσει την Mytilineos  με τη ΜΕΤΚΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε:

“Για τις δύο εταιρείες ΜΕΤΚΑ κατασκευών και ΜΕΤΚΑ Παραχωρήσεων σημείωσε ότι οι Παραχωρήσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να αρχίσουν να αποδίδουν. Το 2023 τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν 25 εκ. και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2024 και το 2025 πάλι να διπλασιαστούν. Με τις δουλειές που ήδη έχει και τις δουλειές που αναμένει να κλείσει αλλά και την άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητες, από το 2025 η εταιρεία ΜΕΤΚΑ θα μπορεί να επανέλθει στο Χρηματιστήριο ως αμιγής κατασκευαστική εταιρεία με υγιή ισολογισμό”.

Και σχετικά με τα σχέδια του για τις δύο εταιρείες στο μέλλον είπε:

“Έρχεται η ώρα να κουνήσουμε μαντήλι το οποίο έχω πλήρη συναίσθηση ότι δεν είναι καλό για το Ελληνικό χρηματιστήριο, όμως η ευθύνη μου είναι στους μετόχους της εταιρείας. Αναγνωρίζω και το μέλλον του ελληνικού χρηματιστήριου και τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή του, και θέλω  να κρατήσουμε το dual listing για την Mytilineos (METLEN) αλλά και να αντικαταστήσουμε την Mytilineos  με τη ΜΕΤΚΑ”.

Διαβάστε επίσης

Ευάγγελος Μυτιληναίος: O Mytilineos γίνεται METLEN – Θα κατακτήσουμε νέες κορυφές