• Business

    Οι 3+1 προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς

    Φιλίππα Μιχάλη (NN Hellas) – Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου (HDI)


    Ένα εύρος προκλήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε έναν ευρύ μετασχηματισμό, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το μεγάλο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην κοινωνία.

    Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για νέες μεταρρυθμίσεις, με την Πολιτεία να δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα μπορούσαν να διευρύνουν την ασφαλιστική δραστηριότητα.

    Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, στα πλαίσια του 24ου Συνεδρίου Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα, τόνισαν ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλές και ότι εάν δεν παρθούν γρήγορες και καίριες αποφάσεις, σε μερικά χρόνια από τώρα η κοινωνία θα βρεθεί μπροστά από μεγάλα, δυσεπίλυτα προβλήματα και οι παρεμβάσεις τελευταία στιγμής από την Πολιτεία την δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

    Ασφαλιστική Συνείδηση και Δημογραφικό

    Η πρόεδρος και CEO της NN Hellas Φιλίππα Μιχάλη, μιλώντας σε πάνελ για στην Ύδρα, τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, το οποίο είναι γενεσιουργός αιτία πολλών άλλων προκλήσεων.

    Το τεράστιο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων είπε η κ. Μιχάλη, η οποία είναι ένα κεφάλαιο χαμηλής χρηματοοικονομικής παιδείας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σωστά το ρίσκο. Έτσι φτάνουμε να υποτιμούμε το πρόβλημα αλλά και την αξία της λύσης.

    Η κ. Μιχάλη αναφέρθηκε και στα φορολογικά κίνητρα που πρέπει να εφαρμόσει η Πολιτεία, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Ένωση είναι θετικά. «Γίνονται μικρά βήματα γεγονός που έρχονται να ενισχύσουν την ασφαλιστικής συνείδηση» είπε μεταξύ άλλων η CEO της NN Hellas.

    O CEO της Interamerican Γιάννη Καντώρος, στηρίζοντας την άποψη ότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ασφαλιστικής αγοράς είπε ότι για να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πρέπει πρώτα να πείσεις όλους τους παράγοντες του συστήματος ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβληματος.

    Αυτό που διαχωρίζει την ελληνική αγορά με τις υπόλοιπες στην ΕΕ είναι ότι σε άλλες χώρες υπάρχει ένας μόνιμος διάλογος που παίρνει χρόνια ώστε οι μεταρρυθμίσεις να αφομοιωθούν από την κοινωνία και τους θεσμούς. Υπάρχουν χώρες που έχουν βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα όπως την προστασία της υγείας, της περιουσίας και το συνταξιοδοτικό κενό. Όπως επεσήμαναν τα στελέχη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν ολοκληρωμένο διάλογο, ξέρουμε τα προβλήματα ωστόσο καθυστερούμε να λάβουμε αποφάσεις την τελευταία στιγμή, πράγμα που δεν βοηθάει.

    Το δημογραφικό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις το οποίο παρά το ανακαλύπτουμε τώρα, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το 2070 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ μέχρι το 2050, οι άνω των 65 θα αποτελούν σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας.

    Σήμερα για το συνταξιοδοτικό, για κάθε άνθρωπο άνω των 65 είχαμε 7 εργαζόμενους το 1970, σήμερα έχουμε 3 και θα φτάσει να είναι 1,5 εργαζόμενο για κάθε συνταξιούχο.

    Η κ. Μιχάλη τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει προϊόντα να δώσει, στέκεται δίπλα στην κυβέρνηση και όχι απέναντί της και είναι κάτι που πρέπει να λυθεί τώρα, πριν φτάσει σε απροχώρητο στάδιο. Από την πλευρά του ο κ. Καντώρος είπε ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που η Πολιτεία δεν θα έχει επαρκείς πόρους για τη σύνταξη και με αυτή τη φιλοσοφία που ακολουθείται τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σκληρά μέτρα.

    Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία

    Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, το οποίο έχει χτυπήσει και την Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πλημμύρα λόγω του Daniel που κόστισε την περιουσία σε πολλούς ανθρώπους.

    Η κυβέρνηση ήδη έχει θεσπίσει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 10% για ασφάλιση περιουσίας από φυσικές καταστροφές ενώ, ένα μέτρο που όπως είπε αναφέρει η ασφαλιστική αγορά είχε αποτελέσματα ενώ είναι σε διαδικασία θέσπισης την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου Director General της HDI, εάν φτάνουμε στο σημείο να υποχρεώνουμε τους επιχειρηματίες να κάνουν κάτι που ακούγεται δεδομένο, κάτι δεν κάνουμε καλά στην επιχειρηματικότητα. «Η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όμως σαν ελληνική κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ασφάλιση της περιουσίας από φυσικές καταστροφές είναι απαραίτητη. Ζούμε φαινόμενα που είναι περίεργα, η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει. Δεν ξέρουμε πόσο σωστά είναι ασφαλισμένες οι επιχειρήσεις και γι αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

    Τα στελέχη αναφέρθηκαν και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που είναι περισσότερο ευκαιρία παρά πρόκληση, λέγοντας μάλιστα ότι οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν πλέον από το κλασσικό μοντέλο των εταιρειών που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και γίνονται περισσότερο… «τεχνολογικές εταιρείες».

    Οι ασφαλιστικές επενδύουν στην τεχνολογία, προχωρούν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και με τη χρήση της καταφέρνουν να δημιουργήσουν καλύτερα και πιο σύνθετα προϊόντα για τους πελάτες τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαρρηγεωργίου προς κυβέρνηση: Συνεχίστε αλλά θέλουμε περισσότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα

    ΔΕΣΦΑ: Έναρξη της δεσμευτικής φάσης για την υλοποίηση των βασικών έργων επέκτασης του Κάθετου Διαδρόμου

    Πέτρος Παππάς: Εκτίναξη των κερδών της Star Bulk στο πρώτο τρίμηνο – Αισιοδοξία για την αγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ