ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα
Η καθίζηση των τουριστικών εσόδων τον Απρίλιο, αν και αναμενόμενη, «χτύπησε» ηχηρό καμπανάκι.
Κατέστησε σαφές πως η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η πρόσφατη έρευνα της ΕΥ ήρθε να διαλύσει κάθε αμφιβολία: ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες των τουριστικών εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ (!), διατηρώντας μόλις 8 δισ. ευρώ από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019.
Το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί ο τουρισμός είναι ο «νούμερο ένα» φόβος του επιχειρηματικού κόσμου. Η επίδρασή της αποκαλούμενης και «βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας» είναι καταλυτική για την πορεία της οικονομίας καθώς συνεισφέρει περίπου το ¼ του ΑΕΠ.
Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια θα δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οποίο δύσκολα θα διαχειριστούν. Μια δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος θα οξύνει τα οικονομικά προβλήματα και θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση για τις τοπικές οικονομίες.
Ο δεύτερος φόβος έγκειται στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown το προσεχή Φθινόπωρο. Παρ’ ότι όλα δείχνουν πως δεν θα αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται πως υπάρχει περίπτωση να «ξανακλείσει η οικονομία» για σχεδόν δυο μήνες. Κάτι τέτοιο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού ελάχιστες εταιρείες διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να αντέξουν ξανά ένα τέτοιο σοκ ενώ ένα γενικευμένο κύμα λουκέτων θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό. Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece μόλις το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Ο τρίτος φόβος σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Αν και ο πρωθυπουργός έβαλε φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να οδηγηθούμε στις κάλπες πολύ πριν εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης. Οι επιπτώσεις μιας βαθιάς ύφεσης εκτιμάται πως μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, ειδικά εάν χρειαστεί να ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των κρατικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Βέβαια, οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως λένε είναι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την στιγμή η χώρα και η οικονομία», αφού θα δημιουργήσει επιπλέον αβεβαιότητα, την οποία όλοι απεύχονται.
Το πακέτο των 32 δισ. ευρώ
Στον αντίποδα, αισιοδοξία δημιουργεί στον επιχειρηματικό κόσμο το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Πρόκειται για την «κρυφή ελπίδα» του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος «βλέπει» σε αυτόν μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσει οριστική σελίδα η ελληνική οικονομία. Μέσα από την υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν για πάντα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας που βασίζεται στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις υπηρεσίες και λιγότερο στην παραγωγή. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια αυτή τη φορά, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον τρόπο που θα προετοιμασθεί η χώρα μας, προκειμένου να διοχετεύσει τους ευρωπαϊκούς πόρους στην ελληνική αγορά ενώ πολλοί ποντάρουν στην Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία έχει επιφορτισθεί να καταθέσει προτάσεις για ορθή ανάπτυξη της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»