• Business

    Hyundai: Επιμένει στην επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024 λόγω μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων

    • NewsRoom
    O CEO της Hyundai, Jaehoon Chang, Πηγή: Bloomberg

    O CEO της Hyundai, Jaehoon Chang, Πηγή: Bloomberg


    Στην επιβράδυνση του όγκου των πωλήσεών της το 2024 επιμένει η Hyundai Motor, κάτι που είχε προβλέψει και στις αρχές του μήνα, λόγω της χαμηλής ζήτησης και των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων, όπως το θέμα των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία αυξάνουν τις προκλήσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η Hyundai, η οποία  μαζί με τη θυγατρική της, Kia, είναι η τρίτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σε πωλήσεις, ανέφερε αύξηση 31% στα κέρδη του δ’ τριμήνου, χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς επηρεάστηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και του έκτακτου κόστους που σχετίζεται με την πώληση του εργοστασίου της στη Ρωσία τον Δεκέμβριο.

    “Δεν θα είναι εύκολο να προβλέψουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον από εδώ και πέρα, λόγω των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές και της ύφεσης στην οικονομία”, ανέφερε  σε δήλωσή της η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,2 τρισεκατομμυρίων γουόν (1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, από 1,7 τρισεκατομμύρια γουόν ένα χρόνο νωρίτερα.

    Αυτό ήταν κάτω από τη μέση πρόβλεψη των 2,9 τρισεκατομμυρίων γουόν από την LSEG SmartEstimate, η οποία σταθμίζεται σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είναι σταθερά πιο ακριβείς.

    Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η Hyundai ανακοίνωσε ότι θα υποστεί ζημία 287 δισεκατομμυρίων γουόν (219 εκατομμυρίων δολαρίων) για την πώληση του εργοστασίου της στη Ρωσία, όπου οι εργασίες έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022, τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Την ίδια στιγμή, στοχεύει στην αύξηση εσόδων μεταξύ 4% και 5% φέτος, με αύξηση 4,9% στις πωλήσεις οχημάτων στη Βόρεια Αμερική, αλλά μείωση 3,7% στην Κίνα και 0,6% στην Ευρώπη.

    Προέβλεψε ακόμη περιθώριο λειτουργικού κέρδους μεταξύ 8% και 9%, όπως και σε πέρσι.

    “Φαίνεται ότι η περιορίζεται η ζήτηση, καθώς τα υψηλά επιτόκια εξαφανίζουν την προθυμία των αγοραστών αυτοκινήτων”, δήλωσε ο Lee Jae-il, αναλυτής της Eugene Investment & Securities.

    “Η Hyundai πιθανότατα θα διαχειριστεί το επίπεδο αποθέματος των οχημάτων της πιο αυστηρά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η απώλεια της περιορισμένης ζήτησης, μαζί με τα υπερβολικά αποθέματα, βλάπτουν την κερδοφορία”, συμπλήρωσε.

    Ακόμη ένα ζήτημα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), όπου η Hyundai και η Kia μαζί ανταγωνίζονται τον γίγαντα Tesla, που κατέχει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς στις  ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, προειδοποίησε χθες για απότομη επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων φέτος.

    Σύμφωνα με τον Zayong Koo, ανώτερο αντιπρόεδρο της Hyundai, οι παγκόσμιες πωλήσεις EV της εταιρείας, αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος σε περίπου 300.000 οχήματα.

    “Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων έχει σίγουρα επιβραδυνθεί”, επεσήμανε ο Koo σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Hyundai.

    “Δεν πρόκειται να δούμε μία οριζόντιά ανάπτυξη. Σίγουρα θα δούμε σκαμπανεβάσματα, αλλά παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε έτσι”, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Shein: Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στον κολοσσό των online πωλήσεων – Πουλούν με 30% discount

    Tesla: Απογοήτευση στη Wall Street με τα αποτελέσματα τριμήνου – Προειδοποίηση για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024

    Hyundai: «Βλέπει» επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ