Οι επενδυτές της Δύσης, μεταξύ αυτών κορυφαία ταμεία και τράπεζες, όπως η Αmundi ή ή UBS έσπευσαν τη «Χρυσή Εποχή» του real estate στην Κίνα να αγοράσουν υποσχετικές (IOUs) από την Evergrande. O Hui Ka Yan, παιδί αγροτικής οικογένειας, πέτυχε στα 38 του έτη να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, εξελίσσοντάς την άμεσα σε ένα κολοσσό ακινήτων.

Ήταν τόσο ισχυρή η παρουσία της στη συγκεκριμένη αγορά, που είχε αναλάβει δεκάδες έργα και οι δυτικοί επενδυτές έβλεπαν τεράστιες ευκαιρίες στην ανάπτυξή της.

Πλέον, η πόρτα για την Evergrande, η οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια μια –τραυματική για τους επενδυτές της– αργή κατάρρευση χτυπάει από τη Δύση μόνο από κορυφαία δικηγορικά γραφεία, όπως τα Moelis & Company και Kirkland & Ellis, τα οποία ζητούν πίσω την ανάκτηση των μετρητών που επένδυσαν οι πελάτες τους τα προηγούμενα χρόνια.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, η Κίνα κινδυνεύει να διασυρθεί στις διεθνείς αγορές καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο να προστατεύσει τον εγχώριο επενδυτή ή τους ξένους μεγαλοεπενδυτές. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το χρέος της είναι σχεδόν 300 δισ. δολάρια, η εκκαθάριση της εταιρείας λίγα έχει να επιστρέψει στους άλλοτε ενθουσιώδεις επενδυτές της.

Ισχυρές γνωριμίες και δανεισμός

Στο επίκεντρο αυτής της θλιβερής κατάρρευσης, βρίσκεται ο Hui Ka Yan, ιδρυτής και πρόεδρος του κινεζικού πρώην κολοσσού.

Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Η περιουσία του υπολογιζόταν στα 42,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes το 2017.

Όταν ήταν μικρός έπεσε θύμα των δραστικών αλλαγών που προωθούσε ο Μάο Τσε Τουνγκ στην εκβιομηχάνιση της χώρας, αφήνοντας τις αγροτικές οικογένειας, όπως η δική του σε βαθιά φτώχια.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο το 1982 πέρασε την επόμενη δεκαετία εργαζόμενος ως τεχνικός στην χαλυβουργία και στη συνέχεια έγινε πωλητής σε μία εταιρεία κατασκευής ακινήτων.

Λίγο αργότερα, το 1996 ίδρυσε την Evergrande. Με υψηλό δανεισμό πέτυχε την άμεση ανάπτυξή της.

Δεκατρία χρόνια μετά η εταιρεία συγκέντρωσε 9 δισ. δολάρια κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η Evergrande ισχυρίζεται ότι διαθέτει περισσότερα από 1.300 έργα σε 280 πόλεις.

Η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας του και οι ισχυρές φιλίες του δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στην ελίτ των δισεκατομμυριούχων Ασιατών. Ανήκε στην κατηγορία αυτών που επιδείκνυαν τον πλούτο τους σε κάθε ευκαιρία.

Πετούσε με το ιδιωτικό του τζετ, φορούσε αξεσουάρ οίκων πολυτελείας. Κι αν για τη Δύση αυτό δεν θεωρείται κάτι μεμπτό, στην Κίνα δεν είναι τόσο σύνηθες.

Η Evergrande έφτασε κάποια στιγμή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε τομείς όπως διαχείριση περιουσίας, κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παραγωγή τροφίμων και ποτών, ενώ για ένα διάστημα κατείχε και ένα πακέτο μετοχών στην κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα της Κίνας, την Guangzhou FC.

Το κρίσιμο 2020

Όλα αυτά μέχρι το 2020, όταν η Κίνα έθεσε περιορισμούς στις οφειλές των μεγαλοκατασκευαστών της. Η Evergrande ξεκίνησε να πουλάει ακίνητα σε έκπτωση για να διαχειριστεί τα χρέη της όμως δεν κατάφερε να κρατήσει την εταιρεία ζωντανή.

Η εταιρεία αντιμετώπισε μια κρίση ρευστότητας και εξήγγειλε ένα σχέδιο για να μειώσει περίπου στο μισό το χρέους της ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα μέσα του 2023. Αλλά η αγορά κατοικίας της Κίνας άρχισε να επιβραδύνεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έσφιγγαν τον κλοιό για τις εταιρείες με υπερβολικό δανεισμό.

Οι μετοχές της εταιρείας βούλιαξαν 99% και τελικά ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της στο χρηματιστήριο του Χονκγ Κονγκ, με τον Hui Ka Yan να ερευνάται από τις αρχές.

Πλέον βρίσκεται σε επιτήρηση και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την τοποθεσία του ή να κάνει συναντήσεις χωρίς την έγκριση των αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διατάσσει να τεθεί υπό εκκαθάριση ο γιγαντιαίος όμιλος ακινήτων της Κίνας

Evergrande: Νέα δικαστική μάχη τη Δευτέρα – Ομολογιούχοι ζητούν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση

Κίνα: Υπό κράτηση ο επικεφαλής θυγατρικής της Evergrande στον κλάδο του αυτοκινήτου