ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο BBC, είπε χαρακτηριστικά «Πρώτ’ απ’ όλα, ενίσταμαι σε αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ. Αυτού του είδους οι ενέργειες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι αποδεκτές».
Υπενθυμίζεται ότι η Μενγκ συνελήφθη, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, από τις αρχές του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου. Οι κατηγορίες που τη βαραίνουν είναι απάτη και συνωμοσία, με στόχο τη διάπραξη απάτης, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν.
Από την πλευρά της, η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε ότι είχε πολιτικό κίνητρο για να συλλάβει τη Μενγκ και τονίζει ότι «βασίζεται αποκλειστικά στα αποδεικτικά στοιχεία και τη νομοθεσία. Το υπουργείο ασκεί διώξεις ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε πολιτική επέμβαση και βασίζεται στις αποδείξεις και στο κράτος του νόμου», όπως τόνισε η εκπρόσωπός του Νικόλ Νάβας, με μήνυμα που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί δύο κινεζικούς κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τη Huawei και τη ΖΤΕ, ότι χρησιμοποιούν εξοπλισμό, που μπορεί να λειτουργήσει κατασκοπευτικά, ενάντια στους Αμερικανούς ή σε συμμάχους αυτών. Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό της αμερικανικής πλευράς, οι δύο εταιρείες δουλεύουν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους. Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες επίσημα, μέσω της διεύθυνσής της. Ο Τζενγκφέι μάλιστα υπογράμμισε πως η εταιρεία του, που αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού δικτύων στον κόσμο, δε θα εμπλακεί ποτέ σε τέτοια πολιτικά παιχνίδια.
Στα λεγόμενά του, ο ιδρυτής του κολοσσού της Huawei προσέθεσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας του, προκειμένου να κατευνάσει τις αμερικανικές πιέσεις. Βασίζοντας το επιχείρημά του στην προηγμένη τεχνολογία της επιχείρησής του, κατανόησε την προσπάθεια που θα γίνει από κάποιους να μην επιτρέψουν στην εταιρεία να κινείται στην αγορά απρόσκοπτα. «Ακόμη κι αν (οι ΗΠΑ) πείσουν κι άλλες χώρες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας προσωρινά, θα μπορούσαμε να μειώσουμε λίγο την κλίμακα της δραστηριότητας» δήλωσε.
Στο ερώτημα για το ποιες θα είναι οι κινήσεις της εταιρείας, σε περίπτωση που απαγορευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η πώληση του εξοπλισμού της Huawei, ο Ρεν ξεκαθάρισε πως η επιχείρηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί κάτι τέτοιο. Διαβεβαίωσε πως δε θα σταματήσει να επενδύει στη χώρα, αλλά θα προχωρήσει σε ενίσχυση των επενδύσεών του, ή ακόμη και σε μεταφορά ορισμένων δραστηριοτήτων του ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν την επιθετική τους στάση απέναντι στην εταιρεία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο ΗΒ. Διότι εάν οι ΗΠΑ δεν μας εμπιστεύονται, θα μεταφέρουμε τις επενδύσεις μας από τις ΗΠΑ στο ΗΒ σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Πάντως οι ΗΠΑ δεν θα μας συντρίψουν».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η πλήρης απαγόρευση της συμμετοχής της Huawei σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο δε βρίσκει σύμφωνα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, καθώς δεν έχουν πειστεί από τις αμερικανικές κατηγορίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Huawei: Tρίτος μεγαλύτερος αγοραστής μικροκυκλωμάτων για το 2018
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Huawei ολοκληρώνει την προσφορά της για την στήριξη των πυρόπληκτων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποκλείσουν τη Huawei από την ανάπτυξη 5G στις αγορές τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης