Jacky Chen, Διευθύνων σύμβουλος Ελλάδας – Κύπρου της Huawei
H Huawei εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στελέχη του ισχυρού ομίλου.
Η Huawei είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), με περισσότερους από 170.000 εργαζόμενους σε όλο των κόσμο, εξυπηρετώντας παρόχους τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις και καταναλωτές, σε πάνω από 170 χώρες.
Ο κ. Ken Hu, Deputy Chairman της Huawei, μιλώντας πρόσφατα για τις τάσεις του κλάδου επισήμανε ότι η Huawei θα συνεχίσει να επιδιώκει να καινοτομεί, και θα συνεχίσει να επενδύει όχι μόνο για το παρόν, αλλά ακόμη περισσότερο, για το μέλλον. Ανέφερε ότι η εταιρία δεν επιδιώκει μόνο την εμπορική επιτυχία, αλλά σκοπεύει να ηγηθεί της βιομηχανικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Ο τελικός στόχος της Huawei είναι να φέρει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα ενός πλήρως συνδεδεμένου ευφυούς κόσμου σε περισσότερους ανθρώπους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύων 5G.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Huawei, τo 2025 θα υπάρχουν 2,8 δις χρήστες 5G παγκοσμίως. Για την υποστήριξη τέτοιων αριθμών χρηστών, η Huawei στοχεύει να αναπτύξει απλά, πανίσχυρα και έξυπνα δίκτυα ώστε να δημιουργεί συνεχώς αξία στους πελάτες της. Ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Αμερική, είναι το πράσινο φως που έλαβε πρόσφατα από την βρεταννική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη 5G δικτύων.
Στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά και άλλα (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός) προϊόντα.
Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.