Τη στιγμή που ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας βρισκόταν σε ύφεση και αναμενόταν άμεσα μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των κρατών, ήρθε στην επιφάνεια σωρεία κατηγοριών από πλευράς των ΗΠΑ για τον κινεζικό κολοσσό Huawei. Οι κατηγορίες των Αμερικανών αφορούν στην οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, που βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής και δικαστικής διελκυστίνδας, ωστόσο βαραίνουν και την ίδια την εταιρεία.

Το κατηγορητήριο

Δεκατρείς είναι οι κατηγορίες που ασκεί το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του κινεζικού ομίλου και της Οικονομικής Διευθύντριας, Μεγκ Ουάνγκζου, και αφορούν σε φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Κατηγορίες ασκήθηκαν και σε δύο θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, τις Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co.USA. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δέκα κατηγορίες που σχετίζονται με σύσταση και συμμορία, αλλά και κλοπή βιομηχανικών μυστικών, άρρηκτα συνδεδεμένων με τις τεχνολογίες της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής T-Mobile. Σε αυτές τις κατηγορίες σε βάρος των θυγατρικών, επισυνάπτεται και αυτή για το αδίκημα της παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Οικονομική Διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, συνελήφθη το Δεκέμβριο, στον Καναδά, ύστερα από απαίτηση της αμερικανικής δικαιοσύνης. Η σύλληψή της στο Βανκούβερ πυροδότησε νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Κίνας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBC του Καναδά μετέδωσε, λίγο μετά την εξαγγελία των κατηγοριών, το επιβεβαιωμένο, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, επίσημο αίτημα έκδοσης της Μεγκ στις ΗΠΑ, από την Ουάσινγκτον στην Οτάβα.

Η Μεγκ θα προσέλθει ενώπιον του δικαστή την 6η Φεβρουαρίου, όπου και θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.

Η κινεζική πλευρά

Στον αντίποδα, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν τις εξελίξεις σε τρεις υποθέσεις, συλλαμβάνοντας δύο Καναδούς και καταδικάζοντας σε θάνατο έναν τρίτο. Η άμεση αντίδραση στις αποφάσεις αυτές θεωρήθηκε ως μία κίνηση αντιποίνων στη σύλληψη της Μεγκ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την οργή της σχετικά με τις ανακοινώσεις για τις διώξεις σε βάρος, τόσο της Huawei, όσο και της Οικονομικής Διευθύντριας. Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, όπου έκανε λόγο για μια «άδικη και ανήθικη» εκστρατεία ενάντια στον όμιλο Huawei, αποκλείοντάς τον ταυτόχρονα από διάφορους διαγωνισμούς. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Γουέν Κου, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό για το κατηγορητήριο των ΗΠΑ.

Στο απόγειο των εξελίξεων βρίσκονται οι επικείμενες διμερείς διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν σχετικά με το εμπόριο στην Ουάσινγκτον, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα υποδεχτεί τον αντιπρόεδρο της κινεζικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της κινεζικής εκπροσώπησης, Λιου Χε, που βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, συνέστησε στην Ουάσινγκτον να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης, καθώς και το αίτημα έκδοσης της Μεγκ Ουάνγκζου και «να σταματήσει τα παράλογα μέτρα καταστολής της δραστηριότητας κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Huawei.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικτή η εικόνα στις ευρωαγορές με ψηφοφορία Brexit και Huawei στο επίκεντρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απολύθηκε ο υπάλληλος της Huawei που συνελήφθη στην Πολωνία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Meng Wanzhou: Ποια είναι η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei που συνελήφθη