• Business

    Huang (Nvidia) vs Su (AMD): Δύο μακρινοί συγγενείς αντιμέτωποι στη Ταϊβάν για την κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη


    Αντιμέτωποι τέθηκαν οι επικεφαλής της Nvidia και της Advanced Micro Devices  (AMD), παρουσιάζοντας τα τεχνολογικά σχέδια των δύο εταιρειών, τα οποία αναμένονται να τροφοδοτήσουν περεταίρω την παγκόσμια έκρηξη για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, εμβαθύνοντας έναν ανταγωνισμό που μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της υιοθέτησης της.

    Ο Jensen Huang της Nvidia και η Lisa Su της AMD – γεννημένοι και οι δύο στην Ταϊβάν – χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για να παρουσιάσουν την τεχνογνωσία τους λίγο πριν την έναρξη του  μεγαλύτερου συνέδριου υπολογιστών στον κόσμο, του Computex, το οποίο ξεκινά αυτή την εβδομάδα στην Ταϊπέι.

    Η Nvidia πρoανείγγειλε το Rubin – Η διαφορετική προσέγγιση της AMD

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia αναφέρθηκε στην κυριαρχία της εταιρείας του, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπέρασε 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στους επεξεργαστές που βασίζονται η OpenAI και η Microsoft Corp. για τη δημιουργία παραγωγικών υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

    ΟHuang  μάλιστα προανήγγειλε μια νέα γενιά τσιπ που οραματίστηκε για το 2026, το οποίο ονόμασε Rubin – από τη Βέρα Ρούμπιν, την Αμερικανίδα που βοήθησε στην ανακάλυψη της σκοτεινής ύλης . Το Rubin, το οποίο θα διαδεχθεί την οικογένεια τσιπ Blackwell , θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Κι ενώ ο Huang ήταν ο πρωταγωνιστής κατά το μεγαλύτερο μέρος της δίωρης παρουσίασής του την Κυριακή, η Su της AMD επέλεξε μια πιο ομαδική προσέγγιση, στη δική της παρουσίαση. H Su παρουσίασε στο κοινό μια σειρά επώνυμων συνεργατών της, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HP Inc., Enrique Lores, έως τον Luca Rossi της Lenovo Group, προκειμένου να μεταφέρει την εστίαση της εταιρείας στο σχεδιασμό νευρωνικών επεξεργαστών — ένα είδος τσιπ που εκτελεί υπηρεσίες AI, απευθείας από φορητούς υπολογιστές.

    Μάλιστα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην έναρξη του Computex, ο Πρόεδρος της Asustek Compute, Jonney Shih, την αποκάλεσε «η υπερηφάνεια της Ταϊβάν» — ένας χαρακτηρισμός που συνδέεται συχνά με τον Huang της Nvidia, της οποίας η χρηματιστηριακή αποτίμηση είναι σήμερα περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της AMD.

    «Οι άνθρωποι βλέπουν τη Nvidia ως προσωποποίηση του Jensen. Και ενώ η Lisa είναι ο σωτήρας της AMD, είναι πολύ ξεκάθαρη ότι αφορά όλους γύρω της», δήλωσε ο Ian Cutress , επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων More Than Moore. «Η AMD έχει ακόμα αυτό το στοιχείο αουτσάιντερ και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αυτό είναι πολύ αληθινό».

    Οι διαδοχικές παρουσιάσεις —στις οποίες παρευρέθηκαν εκατοντάδες ακροατές και παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες ακόμη σε όλο τον κόσμο— υπογραμμίζουν την μάχη για τα  μερίδια που επιχειρούν να αποκτήσουν οι δύο εταιρείες σε μια τεχνολογία που υπόσχεται τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει μια σειρά από βιομηχανίες και να δημιουργήσει νέες συσκευές που μπορούν σχεδόν αμέσως να δημιουργήσουν βίντεο και άλλα περιεχόμενο με απλές εντολές.

    Ένας προσωπικός ανταγωνισμός

    Υπάρχει επίσης ένα προσωπικό στοιχείο σε αυτόν τον ανταγωνισμό των δύο εταιρειών. Η Σου και ο Χουάνγκ δεν είναι απλά και οι δύο Ταϊβανέζοι. Γεννήθηκαν στην ίδια πόλη, περίπου 1,8 εκατομμυρίων, στη νότια ακτή της Ταϊβάν, και είναι επίσης και μακρινοί συγγενείς. Κάτι που ωστόσο δεν κάνει κανέναν τους πιο πρόθυμο να παραχωρήσει έδαφος στον άλλο.

    Η  Su συμμετείχε σε εκδήλωση των διοργανωτών του συνεδρίου, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συνόδους κορυφής για στελέχη τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia διοργάνωσε τη δική του παρουσίαση το βράδυ της Κυριακής, πριν από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, προκειμένου να μιλήσει για τα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας.

    Ο Huang, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο Computex ένα χρόνο νωρίτερα, μίλησε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, κλέβοντας ουσιαστικά τα φώτα της δημοσιότητας από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, την AMD.

    Η Nvidia βλέπει την άνοδο της generative AI ως μια νέα βιομηχανική επανάσταση και αναμένει να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς η τεχνολογία μετατοπίζεται στους προσωπικούς υπολογιστές, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της στην κεντρική του ομιλία. Επέστρεψε δε στα θέματα που είχε θέσει πριν από ένα χρόνο στον ίδιο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι «όσοι δεν διαθέτουν δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης θα μείνουν πίσω».

    Οι εκπρόσωποι της Computex παρατήρησαν ότι η απόδοση του Huang οδήγησε στη συνεχή κυριαρχία της Nvidia – μια θέση που φαινόταν δύσκολο για την AMD ή οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο να κλονιστεί βραχυπρόθεσμα. Ένας διαχειριστής κεφαλαίων ανέφερε στο Bloomberg News ότι ο Huang προκάλεσε «πολύ θόρυβο, ειδικά γύρω από το επερχόμενο chip Rubin», παρόλο που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia δεν προχώρησε σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά που προγραμματίζει για το 2026, αποκαλύπτοντας πάντως πως το Rubin AI θα χρησιμοποιεί ως μια νέα γενιά βασικής μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM4).

    Η Nvidia πουλά στους πελάτες ένα πλήρως αποκλειστικό σύστημα, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν τα τσιπ της, τον εξοπλισμό δικτύωσης και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για την εκτέλεση προηγμένης ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων που ονομάζονται «εργοστάσια AI». Η AMD, από την άλλη πλευρά, προωθεί ανοιχτά πρότυπα, που καθιστούν το υλικό της διαλειτουργικό με αυτό αντιπάλων, όπως η Intel.

    Η Su, από την πλευρά της, παρουσιάστηκε στη σκηνή με τους συνεργάτες της, για να δείξουν στη σκηνή του Computex κυρίως νέους φορητούς υπολογιστές με βελτιωμένες δυνατότητες AI, με την επωνυμία Copilot+. Η πλειονότητα αυτών των συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά βασίζονται σε NPU (νευρωνικές επεξεργαστικές μονάδες), οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στον χειρισμό εργασιών τεχνητής νοημοσύνης και έτσι συμβάλλουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Η Qualcomm  ήταν μεταξύ των πρώτων που κυκλοφόρησαν με επεξεργαστές για υπολογιστές Copilot+, αλλά η απάντηση της AMD θα είναι στην αγορά από τον Ιούλιο. Η Nvidia δεν έχει κάποια συγκρίσιμη προσφορά.

    Η Su ολοκλήρωσε την κεντρική της ομιλία επιστρέφοντας σε μια βασική σφαίρα του ανταγωνισμού: Στα κέντρα δεδομένων και την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ταίριαξε με το χρονοδιάγραμμα της ετήσιας αναβάθμισης του Huang, ανακοινώνοντας νέα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης για το 2025 και το 2026 και υποσχόμενη να επιταχύνει το ρυθμό βελτίωσης από τους ημιαγωγούς της εταιρείας της.

    «Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο για μένα είναι ότι ο Jensen δεν είναι μόνο τεχνικός και οραματιστής, είναι και πωλητής. Η Lisa είναι πολύ πιο επικεντρωμένη στην εκτέλεση», δήλωσε ο Dave Altavilla , κύριος αναλυτής στο HotTech Vision and Analysis. «Έχει βάλει τη δουλειά της και επιλέγει σημεία όπου έχουν σημασία, και το κέντρο δεδομένων είναι προφανώς εκεί που είναι το υψηλό περιθώριο».

    Διαβάστε επίσης

    Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή να ζητήσει συγγνώμη

    Υπουργείο Τουρισμού: Σε πλήρη εγρήγορση για την πτώχευση του FTI-7500 οι ξένοι επισκέπτες

    Opinion Poll: Προβάδισμα – μαμούθ για Μητσοτάκη, Νέα Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ