• Business

    HSBC: Ριζική αναδιάρθρωση από τον νέο CEO – Πιο απλή και ευέλικτη η δομή της τράπεζας

    • Bloomberg
    Georges Elhedery

    Georges Elhedery (Πηγή: HSBC)


    Η HSBC Holdings παρουσίασε ένα σχέδιο ευρείας αναδιάρθρωσης σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές, καθώς ο νεοδιορισθείς διευθύνων σύμβουλος Georges Elhedery δρομολογεί μεγάλες περικοπές κόστους στον τραπεζικό κολοσσό.

    Η τράπεζα, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην Ασία, θα συνδυάσει τις παγκόσμιες εμπορικές και θεσμικές τραπεζικές δραστηριότητές του υπό τον Michael Roberts, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Θα δημιουργήσει μια νέα διεθνή επιχείρηση Wealth and Premier Banking και περιφερειακές μονάδες στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

    «Η νέα δομή θα έχει ως αποτέλεσμα έναν απλούστερο, πιο δυναμικό και ευέλικτο οργανισμό, καθώς θα επικεντρωθούμε στην εκτέλεση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες», ανέφερε ο Elhedery στην ανακοίνωση.

    Οι αλλαγές θα μειώσουν τον αριθμό των στελεχών που συμμετέχουν στη νεοσύστατη βασική επιχειρησιακή επιτροπή σε 12 από 18.

    Η HSBC ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό της Pam Kaur ως οικονομικής διευθύντριας, καθιστώντας την, την πρώτη γυναίκα οικονομική διευθύντρια στην 159χρονη ιστορία της.

    Με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, ο Elhedery δέχεται πιέσεις για περικοπή του κόστους προκειμένου να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης. Ζήτησε από τους υπαλλήλους να είναι πιο προσεκτικοί με τις δαπάνες τους και έθεσε νέα όρια στα ταξίδια.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να βρει τρόπο να περικόψει δαπάνες 2 δισ. δολαρίων προκειμένου να διατηρήσει τον δείκτη αποδοτικότητας της τράπεζας, ένα βασικό μέτρο των κερδών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

    Με τις κινήσεις της, η HSBC ακολουθεί τα βήματα της Citigroup, η οποία επίσης πρόσφατα προχώρησε σε μεγάλη συγχώνευση των κλάδων της.

    Η συγχώνευση των τμημάτων εμπορικής και θεσμικής τραπεζικής, που στεγάζει την επενδυτική της τράπεζα, τερματίζει μια μακροχρόνια συζήτηση εντός της HSBC για το πώς θα διαχειριστεί καλύτερα δύο από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες δραστηριότητές της.

    Η πρόταση αντιμετώπισε έντονη εσωτερική αντίσταση στο παρελθόν και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn ήταν αντίθετος στην ιδέα, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg.

    Η HSBC δήλωσε ότι οι άλλες δύο επιχειρηματικές γραμμές περιλαμβάνουν το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η μονάδα Wealth and Premier Banking θα διοικείται από τον Barry O’Byrne, ενώ η ανατολική περιφέρεια θα συγχωνεύσει την επιχείρηση της Ασίας με τη Μέση Ανατολή και θα διοικείται από τους David Liao και Surendra Rosha. Ο Roberts θα επιβλέπει τη δυτική περιοχή.

    Ο διορισμός του Georges Elhedery στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, σηματοδοτεί μια ταχεία άνοδο για τον γεννημένο στο Λίβανο και γαλλοτραφή τραπεζίτη, του οποίου η πρόκληση τώρα είναι να δείξει ότι μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

    Η HSBC βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς τα στελέχη της σταθμίζουν αν θα πρέπει να δώσουν συνεχή έμφαση στις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την Ασία, σε μια δύσκολη στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες αυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    BNP Paribas: Εξαγοράζει τo private banking της HSBC στη Γερμανία

    Γιατί οι συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών επιστρέφουν στο τραπέζι

    Βloomberg: Η εποχή διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών τελείωσε – Οι πωλήσεις των κρατικών συμμετοχών και η περίπτωση της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ