Ήρθε η ώρα του Ηρακλή ΙΙ ώστε οι τράπεζες και όχι μόνον να περάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs και έτσι πολύ άμεσα ετοιμάζονται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα οι νέες τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στο σχήμα.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει σε σημαντικό βαθμό πως επιλογή των συστημικών τραπεζών παραμένει το APS του Ηρακλή.

Η προετοιμασία των τραπεζών

Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζει ήδη τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ μέσω του Sunrise 2.

-Eνα όμοιο πακέτο Μexico ύψους 3 δισ. προετοιμάζει και η Eurobank.

Εθνική εκτιμάται πως θα τιτλοποιήσει δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.

-Τέλος η Alpha Bank διαμορφώνει υπό την επωνυμία Cosmos περίπου 3,5 δισ. ευρώ δάνεια προς τιτλοποίηση.

Το δεύτερο APS «φουλάρει» τις μηχανές προκειμένου να σταθεί υποστηρικτικά στις ελληνικές τράπεζες ενώ εκτιμάται πως το ενδιαφέρον θα είναι σημαντικό.

Η καινοτομία του Ηρακλή ΙΙ έγκειται στα εξής δύο δεδομένα:

α. Θα καλύψει απόλυτα τις αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν συνεπεία του Covid 19 αφού, παρέχεται η δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν έκτακτες καταστάσεις, να δίνεται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παράταση στην εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4649/2019 για διάστημα 6 μηνών.

Αυτό σημαίνει 6μηνη παράταση στην 24μηνη περίοδο που δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

Ετσι αποκτάται η αναγκαία ευελιξία ώστε να διασφαλίζεται περαιτέρω η πορεία των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» χωρίς ωστόσο να ελαστικοποιούνται πλήρως οι υποχρεώσεις των αντισυμβαλλομένων. Η παρεχόμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι εκτάκτων συνθηκών στο μέλλον που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς τις αγορές παραμένει μέσα από τη νομοθεσία διασφαλισμένη

β. Το πεδίο εφαρμογής του Ηρακλή επεκτείνεται και στην αγορά leasing. Το σημαντικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη παράμετρο είναι πως οι τιτλοποιήσεις προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο να διενεργούνται από πιστωτικά ιδρύματα και όχι από χρηματοδοτικά που είναι οι εταιρίες leasing.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις στον τομέα μελετάται στην παρούσα φάση, ωστόσο τα NPEs που έχουν προκύψει από συμβάσεις leasing εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, μέγεθος που δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό. Είναι ωστόσο ικανό να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιριών αυτών σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της οικονομίας ενισχύει τις εργασίες τους.

Στη λογική αυτήν οι κόκκινες συμβάσεις leasing εφόσον βρεθεί λύση θα απεικονίζονται ως δανεισμός και θα εισέρχονται προς τιτλοποίηση στους κόλπους του APS.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις…

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Ηρακλής ΙΙ

Stress tests ώρα μηδέν: Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των ελληνικών τραπεζών