• Business

    Hoper: Η πρώτη ελληνική αεροπορική ελικοπτέρων απογειώνεται – Πτήσεις στα νησιά με 160 ευρώ

    • Bloomberg
    Ο CEO της Ηoper και πρώην CEO της MarineTraffic, Δημήτρης Μέμος

    Ο CEO της Ηoper και πρώην CEO της MarineTraffic, Δημήτρης Μέμος


    Το ταξίδι στα ελληνικά νησιά αυτό το καλοκαίρι μόλις έγινε λίγο πιο εύκολο, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Hoper, η πρώτη αεροπορική εταιρεία ελικοπτέρων στην Ελλάδα που προσφέρει τακτικές πτήσεις, πουλάει τώρα εισιτήρια για 11 προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων πιο δυσπρόσιτων σημείων όπως η Αντίπαρος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Κέα, η Πάτμος, η Σίφνος και οι Σπέτσες.

    Όλοι οι προορισμοί συνδέονται με την Αθήνα, τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο, οι οποίες λειτουργούν ως κόμβοι του αερομεταφορέα.

    Οι ναύλοι ξεκινούν από 160 ευρώ (172 δολάρια) ανά εισιτήριο απλής μετάβασης, αλλά συχνά ανεβαίνουν υψηλότερα λόγω της ζήτησης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας, μια τέτοια πτήση τον Αύγουστο από την Αθήνα προς το πανέμορφο και άγριο νησί της Τήνου κοστίζει σήμερα 380 ευρώ για ένα ταξίδι με ελικόπτερο διάρκειας 42 λεπτών. Ένα ταξίδι με πλοίο από την Αθήνα την ίδια ημερομηνία μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και να κοστίσει 35 ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.

    Με λίγα νησιά να επωφελούνται από την διεθνή πρόσβαση σε αεροδρόμια, τα πλοία αποτελούν πρακτικά απαραίτητη προϋπόθεση για την εξερεύνηση των πιο γραφικών καλοκαιρινών σημείων της χώρας – οι περισσότεροι επιβάτες επιβιβάζονται μέσω του κεντρικού λιμανιού της Αθήνας, του Πειραιά.

    Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της εναλλακτικής λύσης είναι ο μειωμένος χρόνος διέλευσης – το ταχύτερο πλοίο για τη Σαντορίνη από την Αθήνα διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες, έναντι μιας ώρας με ελικόπτερο -, περιορίζοντας τον χρόνο που ξοδεύουν οι ταξιδιώτες για τις μετακινήσεις τους από το ένα μέρος στο άλλο.

    «Μετατρέπουμε τις ώρες σε λεπτά», δήλωσε ο Δημήτρης Μέμος, διευθύνων σύμβουλος της Hoper, σε δελτίο τύπου. «Οι ταξιδιώτες κερδίζουν έως και μια ολόκληρη ημέρα διακοπών».

    Ορισμένα πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το One&Only Kéa Island, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, προσφέρουν μεταφορές με ελικόπτερο για τους επισκέπτες τους με επιπλέον κόστος, ενώ οι ταξιδιώτες με έλλειψη χρόνου είχαν πάντα τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση ελικοπτέρων μέσω ιδιωτικών ναυλωτικών εταιρειών.

    Οι πτήσεις της Hoper, από την άλλη μεριά, είναι προγραμματισμένες -και δεν πραγματοποιούνται κατά παραγγελία- οπότε είναι λιγότερο δαπανηρές. Ένα ιδιωτικό τσάρτερ από την Αθήνα στη Μύκονο μπορεί να κοστίσει 2.775 ευρώ για μία θέση στην υψηλή τουριστική περίοδο. Για μια τετραμελή οικογένεια που πετάει με την Hoper, η τιμή είναι περίπου 1.490 ευρώ σε παρόμοιες περιόδους αιχμής και ζήτησης.

    Η υπουργός Τουρισμού της χώρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, περιγράφει την υπηρεσία ως ένα “μοναδικό βήμα” για τον ελληνικό τουρισμό. Αλλά το πλοίο μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια πιο βολική επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Η Hoper πηγαίνει στη Μύκονο από την Αθήνα μόνο τρεις φορές την εβδομάδα τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν γενικά τέσσερα πλοία καθημερινά από την Αθήνα, στην υψηλή τουριστική περίοδο.

    Οι πτήσεις της Hoper αναχωρούν από το Κορωπί, σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται σε πιο βολική τοποθεσία από το πιο απομακρυσμένο ακτοπλοϊκό λιμάνι, που απέχει περίπου 50 λεπτά από το αεροδρόμιο, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο στόλος αποτελείται από πέντε ελικόπτερα Robinson R44 και R66, το καθένα με τρεις ή τέσσερις θέσεις επιβατών.

    Η αεροπορική υπηρεσία με ελικόπτερο προς τα νησιά έρχεται την ώρα που η Ελλάδα γνωρίζει τεράστια τουριστική έκρηξη. Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, με σχεδόν 33 εκατομμύρια επισκέπτες.

    Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μοντέλο Ωνάση στις μετακινήσεις με ελικόπτερο αναβιώνει η hoper

    Revolut: Διπλασιασμός εσόδων και κέρδη ρεκόρ το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ