• Business

    H&M: Εντυπωσιακά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο – Επιβράδυνση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Helena Helmersson, CEO H&M

    Helena Helmersson, CEO H&M


    Η H&M ανακοίνωσε αύξηση στα τριμηνιαία περιθώρια κέρδους, ενισχύοντας την αισιοδοξία για τις προσπάθειες ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι “κατηγόρησε” τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό σε πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές για την καθυστέρηση έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου αγορών.

    Η H&M, της οποίας ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής είναι η αλυσίδα ένδυσης Zara, του ομίλου Inditex, δήλωσε ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου θα μειωθούν κατά 10% σε ετήσια βάση, μετρούμενες σε τοπικά νομίσματα.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι τα ρούχα του φθινοπώρου παρουσιάζουν καθυστέρηση στις πωλήσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της η CEO της H&M Helena Helmersson, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε μεγάλα συμπεράσματα μετά από ένα μήνα».

    Τα κοστούμια, τα τζιν, τα φίνα πλεκτά και οι μπλούζες είναι από τα πιο δημοφιλή στυλ μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, επισήμανε.

    Η προβλεπόμενη πτώση των πωλήσεων έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση κατά 14% που ανακοίνωσε η Inditex στις πωλήσεις μεταξύ 1ης Αυγούστου και 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει το reuters.

    «Αν οι πωλήσεις του ανταγωνιστή σας αυξηθούν κατά 14% με τον ίδιο καιρό, αυτό σας λέει κάτι, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε η Vera Diehl, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Union Investment, η οποία κατέχει μετοχές τόσο της H&M όσο και της Inditex.

    Ωστόσο, οι μετοχές της H&M σημείωσαν άνοδο άνω του 5% στις πρωινές συναλλαγές, καθώς τα κέρδη το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου αυξήθηκαν και η εταιρεία εμμένει στον στόχο της να αυξήσει το λειτουργικό της περιθώριο στο 10% το επόμενο έτος, λέγοντας ότι το πρόγραμμα περικοπής του κόστους συνεχίζεται «με γοργούς ρυθμούς».

    Περιθώριο κέρδους 8%

    Το περιθώριο κέρδους της H&M έφτασε στο 8% το τρίτο τρίμηνο, από 2% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι είχε δώσει προτεραιότητα στην κερδοφορία και τα αποθέματα αντί για τις πωλήσεις.

    Ο στόχος του 10% αποτελεί «πρόκληση αλλά είναι εφικτός», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Nicolas Champ.

    Τα λειτουργικά κέρδη του σουηδικού ομίλου στο τρίτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν σε 4,74 δισεκατομμύρια κορώνες (431 εκατομμύρια δολάρια) από 902 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο κέρδη 4,72 δισεκατομμυρίων κορώνων.

    Σημειώνεται ότι τα περυσινά κέρδη επιβαρύνθηκαν με εφάπαξ κόστος 2,1 δισεκατομμυρίων κορωνών λόγω της εξόδου του ομίλου από τη Ρωσία, κίνηση στην οποία αποδίδονται επίσης οι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της πτώσης των πωλήσεων κατά 10% που εμφάνισε τον Σεπτέμβριο.

    Καθώς οι πιέσεις κόστους μειώνονται, ο Οικονομικός Διευθυντής της H&M, Adam Karlsson είπε ότι βλέπει τις δυνατότητες για περικοπές τιμών, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

    Η εταιρεία είπε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών την Τετάρτη, σχεδιάζοντας να αγοράσει ξανά μετοχές αξίας έως και 3 δισ. κορώνων έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Inditex: Εκτίμηση για αύξηση κερδών κατά 33% το α’ εξάμηνο

    Inditex: Τα μεγάλα καταστήματα Zara και οι διαδικτυακές προσφορές εκτίναξαν τα κέρδη εξαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ