• Business

    H&M: «Ελεύθερη πτώση» για τη μετοχή μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

    • Bloomberg
    Daniel Erver, o νέος CEO της H&M

    Daniel Erver, o νέος CEO της H&M


    Υποχωρεί η μετοχή της Hennes & Mauritz σήμερα Πέμπτη, μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία fast-fashion, λόγω της πτωτικής πορείας των πωλήσεων.

    Η μετοχή υποχωρούσε κατά 14,62% στη Στοκχόλμη στις 10:20 το πρωί ώρα Ελλάδος.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις τον Ιούνιο συρρικνώθηκαν κατά περίπου 6% σε σύγκριση με πέρσι, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές αγορές κράτησαν τους αγοραστές στο σπίτι.

    Τα λειτουργικά κέρδη τους τρεις μήνες έως τον Μάιο ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Την ίδια στιγμή, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Daniel Erver, ο οποίος ανέλαβε μετά την ξαφνική παραίτηση της Helena Helmersson τον Ιανουάριο, δέχεται πιέσεις για να επιταχύνει την ανάκαμψη της H&M, ενόψει του εντεινόμενου ανταγωνισμού από την Inditex ιδιοκτήτρια Zara, αλλά και νέους “παίκτες”, όπως η κινεζική Shein.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η Inditex ανέφερε ισχυρή αύξηση πωλήσεων, στην αρχή του τρέχοντος τριμήνου της.

    Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από την 1η Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, ένδειξη ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι σε καλό δρόμο για να καταγράψει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

    Η μετοχή της Inditex, μητρικής της Zara, ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της αλυσίδας ένδυσης ότι οι αγοραστές ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην καλοκαιρινή της κολεξιόν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της.

    Αλλά και η Shein, ανακοίνωσε ότι έσπασε τα ταμεία το 2023, καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών, την ώρα που αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσει με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Σημειώνεται ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην H&M, διατηρεί την εφαρμογή της στρατηγικής της Helmersson, η οποία περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο στόχο διπλασιασμού των πωλήσεων έως το 2030 από τα επίπεδα του 2021 και την επίτευξη λειτουργικού περιθωρίου κέρδους 10% για αυτό το οικονομικό έτος.

    Ωστόσο, παρόλο που η εταιρεία ανέφερε την Πέμπτη ότι τηρεί αυτόν τον στόχο κερδοφορίας, ο Erver επεσήμανε ότι οι συνθήκες για την εκπλήρωσή του, είναι αρκετά πιο δύσκολες.

    «Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και τα έσοδά μας, θα έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα από το αναμενόμενο το β’ εξάμηνο του έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Erver.

    Διαβάστε επίσης: 

    Shein και Zara συμπιέζουν την H&M οδηγώντας σε παραίτηση τη CEO

    H&M: Bελτίωση της κερδοφορίας – Οι προκλήσεις του νέου CEO Daniel Erver

    H&M: Η απάντηση της αλυσίδας για το «λουκέτο» στα καταστήματά της



    ΣΧΟΛΙΑ