Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Hims: Άλμα 30% στη μετοχή για την αμερικάνικη εταιρεία που προσφέρει «φθηνά» Wegovy

Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk, David A. Ricks, CEO Eli Lilly

Μία εταιρεία, που έχει γίνει διάσημη καθώς παράγει φθηνά αντίγραφα δημοφιλών φαρμάκων, έκανε ένα εντυπωσιακό ράλι την Δευτέρα, έως και 30%, μετά την ανακοίνωση ότι λανσάρει για πρώτη φορά φάρμακα τύπου Ozempic και Wegovy.

Η Hims και Hers που φημίζεται για τα φθηνότερα σκευάσματα που προσφέρει, ανακοίνωσε ότι τα φάρμακά της για την απώλεια βάρους, θα κοστίζουν 199 δολάρια το μήνα.

Φθηνό αντίγραφο

Μία έκπτωση 85% σε σχέση με το Zepbound της Eli Lilly και το Wegovy της Novo Nordisk, τα οποία κοστίζουν έως και 1.300 δολάρια.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα σκευάσματά της διαθέτουν το ίδιο δραστικό συστατικό με αυτό του Wegovy, και επωφελείται από το γεγονός ότι τα best sellers φάρμακα των δύο μεγάλων παικτών στην απώλεια βάρους είναι σε έλλειψη.

Οι δημοφιλείς ενέσεις ων δύο εταιρειών, της αμερικάνικης Eli Lilly και της δανικής Novo Nordisk προστατεύονται από πατέντα τουλάχιστον μέχρι το 2030, όμως η Hims κατάφερε να εκμεταλλευτεί το «παραθυράκι» που προσφέρουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, σε περιόδους έλλειψης φαρμάκων: να πουλήσουν εταιρείες τα δικά τους αντίγραφα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.

H πρακτική, γνωστή και ως compound, επιτρέπει σε εταιρείες να παράγουν τροποποιημένα φάρμακα, τα οποία είτε ανταποκρίνονται σε εξατομικευμένες συνταγές, στην περίπτωση που κάποιο συστατικό προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε έναν ασθενή, είτε στην περίπτωση σημαντικών ελλείψεων στην αγορά.

Στροφή στην αγορά απώλειας βάρους

Η Hims είναι μόνο μία από τις δεκάδες εταιρείες τηλεϊατρικής που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκρηκτική ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους.

Ένα ζήτημα είναι και ο ελλιπής έλεγχος από τον FDA στα φάρμακα για την απώλεια βάρους. Τα σύνθετα φάρμακα δεν είναι τεχνικά εγκεκριμένα από τον FDA και δεν υποβάλλονται στην ίδια αυστηρή εξέταση για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα ή την ποιότητα όπως τα επώνυμα και τα γενόσημα φάρμακα.

Η Hims ξεκίνησε με το υποκατάστατο του Wegovy και αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες να προσφέρει ένα ακόμα σκεύασμα, το οποίο θα περιέχει τιρεζεπατίδη, το δραστικό συστατικό των Mounjaro και Zepbound της Lilly.

Διαβάστε επίσης:

Ozempic: Διπλασιάζει στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Δανίας – «Ατμομηχανή» το φάρμακο

Ozempic: Ετοιμάζει ομόλογο η Novo Nordisk για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 11 δισ. δολαρίων

Ozempic: 1 στους 8 Αμερικανούς έχει πάρει κάποιο φάρμακο της κατηγορίας του