ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί η Πειραιώς είναι το Everest της JP Morgan, γιατί δεν ενθουσίασε ο Νεμπής, το ρεκόρ του Σιάμισιη, τι συμβαίνει στα ναυπηγεία, η συμφωνία του Παπαέλληνα, τι ήθελε ο Καραβίας στα Εμιράτα, τι συζήτησαν Παπασταύρου με Γαβριήλ, και ένα hot quiz με πολιτικό και κομμώτρια
Ο κος Δαβέρος κατά την ομιλία του στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, εστίασε στα θέματα φορολογικής συμμόρφωσης και πώς αυτή επιδρά στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυνομία και στην πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν και σήμερα τη φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα, με πλήθος διατάξεων αλλά και εισαγωγή νέων, είτε με αναδρομική ισχύ, είτε με ανάγκη πρόσθετων διευκρινίσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, “οι παθογένειες αυτές δημιουργούν αύξηση του κόστους συμμόρφωσης, δυσχέρεια στο μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό, συσσώρευση επίδικων υποθέσεων και καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, με ταυτόχρονη σημαντική δέσμευση ποσών”.
Ο κ. Δαβέρος πρότεινε δέσμη μέτρων για την ουσιαστική επίλυση της κατάστασης, που περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση της Φορολογικής Νομοθεσίας με αποφυγή ανάγκης διαρκών ερμηνειών, τη θέσπιση κινήτρων οικειοθελούς συμμόρφωσης, την επέκταση της ψηφιοποίησης, αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κος Γ. Μαυραγάνης, καθώς και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γ. Πιτσιλής, ο οποίος έκλεισε την ημερίδα σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.
Διαβάστε επίσης
Πέτρος Πετρόπουλος: Στα 6,5 εκ. ευρώ μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2022
Βαγγέλης Μαρινάκης (Capital Gas): Παρήγγειλε δύο πλοία LNG αξίας 519 εκατ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!