Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

HelleniQ Energy: Πώς ξεπέρασε το σοκ της εισφοράς – Το δυνατό come back της μετοχής

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Με εμφανείς εντολές τόσο από ξένα χαρτοφυλάκια, όσο και από Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, εδώ και έξι συνεδριάσεις, η μετοχή της HelleniQ Energy έχει αφήσει πίσω της το σοκ της έκτακτης φορολογίας.

Και την Τετάρτη προχωρεί στην αποκοπή του μερίσματος 0,57 ευρώ, καθαρό αφαιρουμένου του φόρου, το οποίο σε τούτη τη συγκυρία ενισχύει με έξτρα ρευστότητα τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Μεταξύ 140 – 150 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά που θα κληθεί να πληρώσει ο όμιλος στο Ελληνικό δημόσιο (σ.σ. που θα βαρύνει τα φετινά αποτελέσματα), μετά την απόφαση της επιβολής έκτακτης εισφοράς, για την οποία ο Ανδρέας Σιάμισιης φρόντισε να πείσει τους μετόχους λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί φέτος (και να αποφασιστεί του χρόνου, το 2025), διότι πολύ απλά, δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθετική φόρμουλα.

Άρα δηλαδή, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κοινοτική οδηγία για προαιρετική έκτακτη φορολογία στα διϋλιστήρια, κάνοντας χρήση του μέτρου για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Πάνω από 2 εκατ. κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στην μετοχή από τις 28/6 που ήταν και η… τελευταία φορά που ο όμιλος είδε στο Χρηματιστήριο το αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή έφτασε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή και νέας έκτακτης εισφοράς για τα περσινά κέρδη, αγγίζοντας τα 7,80 ευρώ.

Η μετοχή κατέγραψε πτώση σχεδόν 7,5% από τα 8,42 ευρώ, που ήταν τα επίπεδα όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη φορολογία.

Το κενό καλύπτεται με την μετοχή να ανακάμπτει πάνω από τα 8,32 ευρώ και τους επενδυτές να εστιάζουν στο μέρισμα, το οποίο δίνει απόδοση πάνω από 6% σε μία συγκυρία που τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται, άρα και οι αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες.

Οι επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν στον όμιλο, όπως η αποδέσμευση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας και η πιθανή εξαγορά του ποσοστού της Edison στην Elpedison.

Οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στη μετοχή, πέρα από την ισχυρή μερισματική απόδοση, για τρεις ακόμα λόγους:

1) Την κατά τα φαινόμενα νέα μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και της Paneuropean Oil, κίνηση που αναμένεται το φθινόπωρο και εφόσον οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ομαλές.

2) Ενόψει πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

3) ενόψει της ισχυροποίησης του ομίλου, με την απόκτηση του ποσοστού της Edison στην Elpedison.

Kινήσεις βεβαίως, που δεν αφήνουν αδιάφορο, όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr, τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος ήδη έχει χτίσει θέση στη μετοχή, κατέχοντας το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Σιάμισιης όταν ρωτήθηκε κατά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου από τους μετόχους για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, λόγω της συμμετοχής 35% που έχει ο όμιλος, είχε πει η εταιρεία σκοπεύει να αποτραβηχτεί. Μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το Δημόσιο που έχει το 65%, καθώς οι δύο εταιρείες, όπως προκύπτει, θα είναι ευθέως ανταγωνιστικές.

Η ΔΕΠΑ θα καταστεί ενεργειακή εταιρεία, με αποτέλεσμα πολλές δράσεις να αλληλοκαλύπτονται με άλλες δραστηριότητες του ομίλου, όπως στην προμήθεια -π.χ. η Φυσικό Αέριο με την Elpedison προσθέτοντας πως σύντομα θα αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Για δε την Elpedison, είχε ξεκαθαρίσει ότι το διαζύγιο με τους Ιταλούς της Edison είναι προειλημμένη απόφαση, δεν απέκλεισε ο όμιλος να εξαγοράσει το 50% του μεριδίου τους ή αυτός να τους πουλήσει το δικό του 50% στην εταιρεία, κι αυτό γιατί η δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν του αποφέρει πλέον τα αναμενόμενα.

Ως προς την μετοχή, είχε πει και είχε αναδείξει το mononews.gr ότι η απόδοση ανέρχεται σε πάνω από 80% την τελευταία διετία, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.

Βοήθησε πάρα πολύ το placement που έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil (σ.σ. Λάτσης), καθώς νέοι μέτοχοι μπήκαν στην εταιρεία και αυξήθηκε η εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Βεβαίως εμείς κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, να είναι δηλαδή καλή η αγορά στα περιθώρια διύλισης.

Τέλος την περασμένη Παρασκευή που καταγράφηκε ο χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στη HelleniQ Energy είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 300 χιλιάδες κομμάτια…

Διαβάστε επίσης

HelleniQ Energy: Μέχρι 7% αύξηση στα έσοδα στο α’ εξάμηνο, 80% απόδοση στη μετοχή τη διετία, κόβονται οι έκτακτες εισφορές

Helleniq Energy: Στις 17 Ιουλίου η έναρξη καταβολής του μερίσματος

Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy