Το φθηνότερο μοντέλο Rolex Daytona με χρονογράφο, τον περασμένο Ιανουάριο κόστιζε 13.900 ευρώ. Πλέον, η τιμή του ανεβαίνει στα 14.600 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 5%, με την εταιρεία των πολυτελών ρολογιών με έδρα τη Γενεύη να ανεβάζει τις τιμές της στην Ευρώπη, για να ανταποκριθεί στο ισχυρό δολάριο.

«Υπάρχει ευθυγράμμιση των τιμών στην ευρωζώνη, λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων», ανέφερε η εταιρεία, σε δήλωσή της.

Για τους λάτρεις των πολυτελών ρολογιών και των πολυπόθητων μοντέλων, όπως το Daytona Submariner και Oyster Perpetual, αυτή είναι η δεύτερη αύξηση που θα δουν στις τιμές λιανικής για το 2022.

Ήδη η εταιρεία είχε αυξήσει τις τιμές τον Ιανουάριο του 2022 κατά 3,5% κατά μέσο όρο σε όλες τις σειρές μοντέλων. Ειδικότερα, στην περίπτωση των σπορ μοντέλων από χάλυβα, η αύξηση στις τιμές εκτοξεύτηκε στο 10%.

Από τότε μέχρι σήμερα, το ευρώ κατέγραψε μια ιστορική πτώση, χάνοντας την ισοδυναμία 1 προς 1 με το δολάριο. Την Παρασκευή ήταν στο 0,97 έναντι του δολαρίου.

Αύξηση 5% και στη Βρετανία

Παρόμοια αύξηση είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Βρετανία, εξαιτίας της βουτιάς της στερλίνας.

Αν και η Rolex αύξησε κατά 5% τις τιμές των πολυτελών ρολογιών, ώστε να αποφύγει «τις εκπτώσεις» λόγω συναλλάγματος, η παρατεταμένη βύθιση της λίρας, σε ιστορικά χαμηλά, ουσιαστικά ακύρωσε οποιαδήποτε αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς τουρίστες.

Για παράδειγμα, ένα Rolex GMT-Master II που πωλείται για 11.289 δολάρια στις ΗΠΑ μπορεί να αγοραστεί για 9.293 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια έκπτωση 18%, σύμφωνα με το WatchPro.

Πτώση τιμών στα μεταχειρισμένα, λέει η Morgan Stanley

Αντιστρόφως ανάλογη εκτιμάει ότι θα είναι η πορεία των τιμών για τα πολυτελή ρολόγια, μεταξύ αυτών και των Rolex, στην αγορά των μεταχειρισμένων, η Morgan Stanley.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν λόγω μιας δραματικής αύξησης της προσφοράς.

Οι τρεις μεγάλοι, Rolex, Patek και Audemars Piguet αντιπροσωπεύουν το 71% της συνολικής αξίας συναλλαγών στην αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών.

Παρά την πτώση, το επίπεδο των τιμών παραμένει premium. Oι τιμές σε 30 μοντέλα Rolex με τις περισσότερες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 8% αυτό το τρίμηνο, εξακολουθούν όμως να παραμένουν αυξημένες κατά 21% από τον Ιανουάριο του 2021.

Η αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών, η οποία νωρίτερα είχε δει έκρηξη τιμών, η οποία ξεπερνούσε ακόμα και τις τιμές λιανικής σε κάποιες περιπτώσεις, κατέγραψε πτώση πριν λίγους μήνες.

Πολλοί αναλυτές απέδωσαν αυτή την πτώση, στις μεταπωλήσεις ρολογιών από κατόχους που επλήγησαν από την κατάρρευση των crypto τον περασμένο Μάιο.

Η Rolex είναι πιο δημοφιλής ελβετική μάρκα πολυτελών ρολογιών, με μερίδιο αγοράς 29% και ετήσιες πωλήσεις περίπου 8 δις. ελβετικών φράγκων (7,9 δις δολάρια).

Η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη παράγει περίπου 1 εκατομμύριο ρολόγια ετησίως, με τη ζήτηση να ξεπερνάει τη προσφορά. Αυτό οδηγεί σε λίστες αναμονής αλλά και εκτόξευσης των τιμών, ακόμα και πάνω από τις τιμές λιανικής στην αγορά μεταχειρισμένων.

Διαβάστε επίσης:

BMW, Stellantis: Φόβοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες για μείωση της ζήτησης