ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που επέφερε η πανδημία.
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ αναφέρει τα εξής:
Στοχευμένα, θετικά αλλά όχι αρκετά, δείχνουν σε πρώτη φάση τα μέτρα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός.
Προφανώς η υιοθέτηση τεκμηριωμένων προτάσεων του Ε.Σ.Α που αναφέρονται στη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση την πτώση του τζίρου μέσω της ενίσχυσης αλλά και επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μετάθεση εξόφλησης των υποχρεώσεων που αναβλήθηκαν κατά την περίοδο του lock down, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα αλλά και η θέσπιση των υπεραποσβέσεων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για μικρές επενδύσεις, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσουν πολλούς συμπολίτες μας στη δύσκολη καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν.
Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της «ιερής αγελάδας» των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας. Η μείωση κάθε μορφής επιβαρύνσεων βοηθά στην ανάπτυξη, ενώ η πτωτική αυτή πορεία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να προσεγγίσουμε το μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ.
Δυστυχώς, αφ’ ενός η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφ’ ετέρου η απροθυμία της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.
Η ένταξη των εμπορικών επιχειρήσεων αμιγώς τουριστικού ενδιαφέροντος στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης της εργασίας, στοχευμένο στους μικρούς που δεν έχουν την πολυτέλεια της εφαρμογής του μέτρου της “εκ περιτροπής εργασίας”, θα αποτελέσουν σημεία που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, για το καλό της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων που υποφέρουν.
Τέλος, ενώ από την πρώτη στιγμή επικροτήσαμε την τεράστια επιτυχία της εξασφάλισης των 32 δισ., που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις νέες γενιές, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους χωρίς να ακούσουμε ούτε μία φορά τη λέξη εμπόριο ή έμποροι. Από την αρχή της κρίσης “βάλαμε πλάτη” και υποστηρίξαμε τη δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς και τώρα διεκδικούμε τη δίκαιη μοιρασιά της Ελπίδας και της Προοπτικής. Θα συνεχίσουμε καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να συμπεριληφθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό, ισάξια μικροί και μεγάλοι προερχόμενοι από όλους τους κλάδους και κάθε οικονομική δραστηριότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα