ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσο το θρίλερ με την εξαγορά της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας εξόρυξης, Anglo American από την BHP συνεχίζεται, οι «μετοχές» του χαλκού ανεβαίνουν καθώς το μέταλλο αναμένεται να αποτελέσει ζωτικό συστατικό για την πράσινη μετάβαση τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγάλοι παίκτες εξόρυξης περιμένουν το «σήμα» με τη πρώτη εξαγορά ώστε να προχωρήσουν σε συνεργασίες και να πρωταγωνιστήσουν στην παραγωγή χαλκού, ενώ ΗΠΑ και Κίνα κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης χαλκού για την επόμενη μέρα.
Ένα θρίλερ σε εξέλιξη
Η επόμενη Τετάρτη αποτελεί τη τελευταία διορία για την BHP για να πάρει το πολυπόθητο «ναι» από την Anglo, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγοράς. Ήδη η δεύτερη έχει απορρίψει δύο σχετικές προτάσεις, λόγω του χαμηλού αντιτίμου, με τη διοίκηση της BHP να βρίσκεται σε ζυμώσεις σχετικά με την επόμενη κίνησή της.
Αν επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στον κλάδο εδώ και μία δεκαετία, και θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο -που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς- σε μια εποχή που οι εταιρείες εξόρυξης και οι επενδυτές παλεύουν να επωφεληθούν από το έλλειμμα προσφοράς που εκτιμάται ότι θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.
Η τρέχουσα προσφορά της BHP αποτιμά την Anglo -συμπεριλαμβανομένων των πλειοψηφικών μεριδίων που κατέχει στις εισηγμένες νοτιοαφρικανικές εταιρείες της – στις 29,45 λίρες ανά μετοχή. Η Anglo έκλεισε την Παρασκευή στις 26,775 στερλίνες στο Λονδίνο.
Σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά της Anglo θα παίξουν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοί της, η BlackRock Inc. και η Public Investment Corp. της Νότιας Αφρικής. Η θέση τους αναμένεται να είναι καθοριστική, καθώς μαζί κατέχουν το 18% των μετοχών της εταιρείας, όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει εκφράσει ακόμα την άποψή της.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ
Οι ισορροπίες για την παραγωγή χαλκού δεν περιορίζονται μόνο στις εταιρείες αλλά και μεταξύ των χωρών, με τη κυβέρνηση Μπάιντεν να βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση πιθανών επενδυτών για την ανάληψη μεριδίου σε ορυχεία της Ζάμπιας που ανήκουν στην First Quantum Minerals , αξίας 3 δισ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν απαραίτητα Αμερικανούς επενδυτές αλλά όποιον είναι «φιλικός» προς τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο στόχος φυσικά είναι να περιοριστεί η επεκτακτική τάση της Κίνας στην παγκόσμια προμήθεια κρίσιμων μετάλλων και ορυκτών τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τη WSJ, το μειονέκτημα στον αγώνα δρόμου μεταξύ των δύο κρατών για τις ΗΠΑ, είναι το κρατικό και συγκεντρωτικό μοντέλο της Κίνας. Η χώρα δαπάνησε πέρυσι περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε μέταλλα και εξορύξεις, αυξημένα κατά 158% από το 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Πράσινης Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη.
Η Κίνα παρεμβαίνει ενεργά στην πολιτική των κρατικών της επιχειρήσεων σχετικά με τις επενδύσεις τους, ασχέτως της πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων, μία πολιτική που οι ΗΠΑ αδυνατούν να υποστηρίξουν, καθώς η χώρα δεν διαθέτει υπουργείο εξόρυξης, κρατικό ταμείο πλούτου ή μεγάλη εγχώρια εξορυκτική βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης:
BHP: Σενάρια για νέα προσφορά εξαγοράς της Anglo American μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια
Anglo American – BHP: Τι κρύβεται πίσω από το deal που ναυάγησε και ο ρόλος του χαλκού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση