Μάριος Ηλιόπουλος – Πέτρος Κατσούλας
Περιεχόμενα
Σε επίπεδο εταιρικής επικοινωνίας και επενδυτικών σχέσεων η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της MIG ήταν μέχρι στιγμής το γεγονός της χρονιάς. Ήταν η γενική συνέλευση που περίμενε η αγορά.
Μια Γενική Συνέλευση που συνοδεύτηκε από μια επιθετική συμπεριφορά της μετοχής της MIG στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Για μια ακόμα συνεδρίαση η μετοχή κατέγραψε πρωτοφανή κέρδη 30% ενώ άλλαξαν χέρια 37,4 εκατ. μετοχές που αντιστοιχεί στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας!!!
Το νούμερο ειναι απο μόνο του εντυπωσιακό, σαφές σημάδι, ότι συνεχίζονται οι επιθετικές αγορές ειτε από πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Ηλιόπουλου είτε ανεξάρτητοι παίκτες.
Δύο (μπορεί και τρεις) ήταν οι αντιμαχόμενες πλευρές, στην Γενική Συνέλευση.
Η Τράπεζα Πειραιώς, ο εφοπλιστής της ακτοπλοΐας κ. Μάριος Ηλιόπουλος και «κάποιοι άλλοι μέτοχοι» (Ρολοπάκ;) επρόκειτο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την τύχη της Attica Group.
Το πρόσωπο της συνέλευσης όμως, ήταν αναμφίβολα ένα.
Ο Μάριος Ηλιόπουλος.
Και έγινε το πρόσωπο της ημέρας διότι την τελευταία μέρα πριν από την κατάθεση των μετοχών για τη συμμετοχή στη γενική συνέλευση ο εφοπλιστής, μέσω της κόρης του Δέσποινας Ηλιοπούλου, εμφανίστηκε με ποσοστό 5,48%.
Όμως βρήκε μπροστά του τον έμπειρο Πέτρο Κατσούλα, τον πρόεδρο της MIG που ήταν πολύ διαβασμένος και ευθύβολος στις απαντήσεις του.
Παρά το ψύχος που έφερε η «Μπάρμπαρα» ακόμα και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, τόπο διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης, ο κ. Ηλιόπουλος, με ένα γιλέκο μόνο να φορά, αντί παλτό, ήταν απασχολημένος με τις σημειώσεις του, διάφορα άμορφα γράμματα, σχέδια, σκέψεις και καρικατούρες σε κόλλες χαρτί τύπου Α4.
Ιδιαίτερα αιχμηρός για την διοίκηση της MIG και κυρίως για τον βασικό της μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , η οποία όπως τονιζόταν στα πηγαδάκια της συνέλευσης ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει τα σχέδιά της.
Έτσι λοιπόν, για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί ανανέωσαν το ραντεβού τους οι μέτοχοι της MIG προκειμένου να συζητήσουν (και να εγκρίνουν;) τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που χθες αναβλήθηκαν: Την παραχώρηση των δανείων της Attica, ύψους 440 εκατ. ευρώ στην κατά 100% θυγατρική της Strix, το reverse split της μετοχής και το πρόγραμμα stock options.
Αν λάβει κανείς υπ’ όψη του όμως, ότι ο νέος μέτοχος, η πλευρά του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου με 5,48% έφερνε αντιρρήσεις για το παραμικρό, δευτερεύον κατά το προεδρείο της γενικής συνέλευσης, σημαντικότατο για τον ισχυρό άνδρα της Sea Jet, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επόμενη γενική συνέλευση αποκτά ισχυρότατο ενδιαφέρον.
Ή κατά το συριζαϊκό μότο «η επόμενη φορά θα είναι αλλιώς»…
Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με δεκαεπτά λεπτά καθυστέρηση.
Ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, αλλά δόθηκε μικρή παράταση μερικών λεπτών παραπάνω για να προσέλθουν μέτοχοι οι οποίοι ενδεχομένως καθυστερούσαν εξαιτίας του χιονιά που ενέσκηψε στην πρωτεύουσα.
Στο πάνελ καθόταν το προεδρείο, στο κέντρο ο κ. Πέτρος Κατσούλας, πρόεδρος της MIG και ως εκ της θέσεώς του και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης.
Στα δεξιά του καθόταν ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Ευστρατιάδης και στα αριστερά του ο νομικός σύμβουλος της MIG.
Στις πρώτες θέσεις δεξιά κάθονταν δύο νομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς, εξουσιοδοτημένοι προφανώς για τις ψηφοφορίες που θα ακολουθούσαν.
Στην άκρη αριστερά καθόταν πρόσωπο που όλα έδειχναν ότι έχει στενή σχέση με τον ακτοπλόο εφοπλιστή κ. Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος καθόταν στη δεύτερη σειρά καθισμάτων και δίπλα του ο νομικός εκπρόσωπος κ. Αλέξανδρος Κοντογεωργίου.
Πίσω ακριβώς καθόταν άλλη νομική εκπρόσωπος ή νομική σύμβουλος του εφοπλιστή, ενώ πιο πίσω παρίσταντο άλλοι μέτοχοι μειοψηφίας.
Συνολικά στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι ή αυτοπροσώπως τοπ 43,67% των μετόχων. Σημειώνεται ότι το 31,19% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει η Πειραιώς, το 5,48% η Ratio Holdings συμφερόντων της πλευράς Ηλιόπουλου και το 5,02% η Βιομηχανία Πλαστικών ΡΟΛΟΠΑΚ ΑΒΕΕ.
Πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης ο κ. Κοντογεωργίου ύψωσε το χέρι του για να λάβει τον λόγο, θέτοντας ζήτημα συνεπαναληπτικής γενικής συνέλευσης προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα διεξοδικά.
Η χρυσή τομή βρέθηκε στο να πάνε για την ερχόμενη Δευτέρα, τα θέματα που αφορούν στα δάνεια της Attica και την ανταλλαγή με την Strix, το reverse split και τα stock options.
Οι διάλογοι Κατσούλα – Ηλιόπουλου
Τα υπόλοιπα συζητήθηκαν χθες, με το πρώτο θέμα να αφορά στην επωνυμία της MIG από Marfin Financial Group σε MIG που την ξέρει, όλος ο κόσμος, όπως είπε ο κ. Κατσούλας, με την πλευρά Ηλιόπουλου να αντιδρά.
Το λόγο πήρε και ο ίδιος κ. Ηλιόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή επωνυμίας. Θέλουμε τα πράγματα πάνω στο τραπέζι, για ποιο λόγο θέλετε να γίνει (σ.σ. απευθυνόμενος προς το προεδρείο της γενικής συνέλευσης) η αλλαγή της επωνυμίας;
Η συναλλαγή με την Strix», είπε ο κ. Ηλιοπουλος, «απλοποιεί τα πράγματα και βολεύει τις τράπεζες; Φεύγει το Investment Group από την επωνυμία και οι μέτοχοι μπερδεύονται». Η απάντηση του κ. Κατσούλα ήταν πως «ταυτίζουμε την επωνυμία με τον διακριτικό τίτλο».
Για συνεχίσουν μετά οι νομικοί εκπρόσωποι της πλευράς Ηλιόπουλου, «μα έτσι απαλείφεται η ιστορία του ομίλου». Τελικά, το θέμα πέρασε από την πλειοψηφία των μετόχων.
Το έτερο θέμα της γενικής συνέλευσης ήταν η μείωση των μελών του Δ.Σ. από επτά που είναι σήμερα σε πέντε. Η διοίκηση πρότεινε ως επιχείρημα την ευελιξία στην στελέχωσή του.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ηλιόπουλος πήρε πάλι τον λόγο, σχολιάζοντας ότι, «οι πέντε του Δ.Σ. θα παίρνουν εντολή από την Τράπεζα Πειραιώς».
Οι εύστοχες απαντήσεις Κατσούλα
Η απάντηση του κ. Κατσούλα προς τον κ. Ηλιόπουλο ήταν, «κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν παίρνει εντολή από κανέναν. Μόνο από τους μετόχους. Και προσωπικά, διατηρώ μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Πειραιώς».
Είπε ακόμα ότι η Πειραιώς δεν διορίζει κανένα μέλος του Δ.Σ., είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Δεν υποβάλλει εντολές στο Δ.Σ.».
Για να απαντήσει ο κ. Ηλιόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Κατσούλα, «προσέξτε μην κριθείτε στο μέλλον».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κοντογεωργίου, είπε από την πλευρά του ότι, «το 2021 οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διοίκησης στο 1 εκατ. όταν τα έσοδα της θυγατρικής στην Σερβία ήταν δεν ήταν 2 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι, «η ευελιξία (σ.σ. των μελών του Δ.Σ.) σχετίζεται με το πόσο εύκολα περνάει η γραμμή της Πειραιώς».
Το σκεπτικό ήταν πως εφόσον θα μειωθούν τα μέλη του Δ.Σ. αντιστοίχως πρέπει να μειωθούν και οι αποδοχές του.
Και αυτό το θέμα κρίθηκε από την πλειοψηφία των παριστάμενων μετόχων, ενώ για το θέμα της αναθεώρησης των αποδοχών των μελών του Δ.Σ. η πλευρά Ηλιόπουλου δήλωσε αποχή.
Διαβάστε επίσης
MIG: Περίπου 10% η πλευρά Ηλιόπουλου στη ΓΣ – Αμφισβητούσε τις εισηγήσεις του ΔΣ