Η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές του Σύζευξις 2 (τηλεπικοινωνιακές υποδομές δημοσίου τομέα) έγινε τον Ιούνιο του 2011, εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε, αν και οι διαγωνισμοί έφθασαν μέχρι του σημείου να αναδείξουν τους αναδόχους και στη συνέχεια απεντάχθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση χρειάσθηκε 3 χρόνια για να αποφασίσει να το αναστήσει…

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΠΤΕ) Νίκος Παππάς με ανακοίνωσή του έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει το Σύζευξις 2 επικαλούμενος όφελος ύψους 100 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών που θα επιφέρει στο δημόσιο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 588,5 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο.

Στόχος είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και γι΄ αυτό με την αρωγή της συμβουλευτικής υπηρεσίας jaspers θα επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου. Ωστόσο, προκειμένου να ξεκινήσει γρηγορότερα πρόκειται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατακύρωση των διαγωνισμών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και γενικά να «τρέξουν» οι διαδικασίες του έργου είναι να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή. Κύριος φορέας του έργου είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα το εκτελέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Σύμφωνα με το ΥΨΠΤΕ η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Το Σύζευξις 2 περιλαμβάνει: Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων. Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots). Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς. Δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών. Παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών. Αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).

Για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος (μένει να δούμε αν τη Cyta θα την διαδεχθεί η Vodafone). Σε ορισμένες είναι και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής είναι όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta ως εικονικός πάροχος.

Στις υποδομές στο μεγαλύτερο έργο, «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» προϋπολογισμού 133,4 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems. Στο έργο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ ανάδοχος είναι η Med-Nautilus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με 118,1 εκατ. ευρώ στη Vodafone η Cyta Hellas

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες σχέσεις στοργής στις τηλεπικοινωνίες έχουν μετατραπεί σε…ψυχρές