ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ύστερα από αρκετούς μήνες αναμονής και αλλεπάλληλες αναβολές, η Folli Follie, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσε χθες το πρωί στην PwC τις οικονομικές καταστάσεις για το 2017, προκειμένου η ελεγκτική εταιρεία να εκδώσει το πολυαναμενόμενο πόρισμά της.
Οι οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του CEΟ και του CFO, αναμένεται να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο Folli, το οποίο έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.
Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της PwC επί των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2017 είναι κομβικής σημασίας για τη διάσωση της αμαρτωλής εταιρείας, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί νέο αίτημα εξυγίανσης στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η PwC έχει περιθώριο περίπου ένα μήνα για να εκδώσει γνώμη, η οποία δεν αποκλείεται να είναι αρνητική και να συνοδεύεται από αρκετούς αστερίσκους και παρατηρήσεις. Και αυτό γιατί υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Folli επισημαίνουν πάντως πως μια αρνητική γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων, δεν εμποδίζει την εταιρεία να ζητήσει την ένταξή της στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών στο πρόσφατο παρελθόν που πέτυχαν να υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα, με πιο χαρακτηριστική την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια αναπάντεχη εξέλιξη που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό. Κάτι που άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις μέχρι σήμερα στην υπόθεση της Folli.
Νέο business plan
Στο μεταξύ, η διοίκηση φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα καινούριο business plan, ώστε να μπορέσει η εταιρεία «να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά…».
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό που στη πλειονότητά τους είναι ζημιογόνες, με εξαίρεση τις θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία που παραμένουν κερδοφόρες ενώ υπάρχει πρόθεση για δραστική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού.
Είναι προφανές πως η κατά πολύ μικρότερη Folli Follie που σχεδιάζεται, δεν «χωράει» το σημερινό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι μόνο στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 1.000. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το νέο σχήμα αντέχει μόλις 300 εργαζόμενους, ωστόσο με βάση τη νομοθεσία για τις απολύσεις το πιθανότερο είναι να παραμείνουν περίπου 600.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται και το άνοιγμα νέου Factory Outlet. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη δημιουργία εκπτωτικού καταστήματος σε ιδιόκτητες αποθήκες που διατηρεί κοντά στα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, το οποίο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Ψηλά στον ατζέντα βρίσκεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων που είναι ελεύθερα δεσμεύσεων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Στον αντίποδα, η πώληση του ακινήτου που στέγαζε το ιστορικό «Μινιόν» φαίνεται να παγώνει προς στιγμή. Παρ’ ότι υπάρχουν σύμβουλοι που επιθυμούν την παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου στην Ομόνοια, η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν προσφορές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της (για ένα τίμημα πάνω από 25 εκατ. ευρώ).
Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ακίνητο μελετάται να μπει ως «εγγύηση» προκειμένου οι ομολογιούχοι να συνεισφέρουν τα χρήματα (41 εκατ. ευρώ) που έχουν υποσχεθεί με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διοίκηση της Folli (μια συμφωνία που φαίνεται να βρίσκεται στον «αέρα»).
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα για την Folli παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα, με τον κίνδυνο του «ξαφνικού θανάτου» να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» και να κινείται επί ξηρού ακμής.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τη δυνατότητα της εταιρείας να βρει επενδυτή και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης ενώπιον του Δικαστηρίου.
Αμφιβολίες εκφράζονται και για το κατά πόσον η PwC θα εκδώσει πόρισμα και δεν θα αποχωρήσει όπως έκανε η EY.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»