• Business

    H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευαισθητοποίηση για τις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες

    • NewsRoom
    Η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch καισυνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Katheti στον Πόρο

    Η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch καισυνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Katheti στον Πόρο


    Τις τελευταίες μέρες, η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες και η προσοχή της διεθνούς ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα έντονες, μέσα από δύο πρωτοβουλίες με ελληνικές ρίζες.

    Zητώντας να εξαιρεθεί η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών από τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, η ελληνικής καταγωγής Εύα Δουζίνα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch, απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με την υποστήριξη 160 υπογραφών από οργανώσεις και κοινότητες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι BlueMarine Foundation, Greenpeace Africa, Patagonia και Mission Blue.

    Στην επιστολή υπογραμμίζονται τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών, όπως η καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης.

    Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και φορέων, όπως οι Feedback Global, Greenpeace και Changing Markets.

    Παράλληλα, η κα Δουζίνα παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, σε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, ανέλυσε τις σοβαρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάγκη για αυστηρότερες προδιαγραφές.

    Στο πλαίσιο της συνέντευξής της, η κα Δουζίνα επεσήμανε: «Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Πρέπει να προωθήσουμε βιώσιμες μορφές υδατοκαλλιέργειας που δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα.»

    Ανάμεσα στα αποτελέσματα των διεθνών μελετών τα οποία επισημαίνονται στην επιστολή και τη συνέντευξη της κας Δουζίνα περιλαμβάνονται:

    • Αύξηση των Επιβλαβών Εξάρσεων Φυτοπλαγκτόν: Η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών συμβάλλει στην αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων φυτοπλαγκτόν, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
    • Καταστροφή των Λιβαδιών Ποσειδωνίας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν αρνητική επίδραση στα λιβάδια Ποσειδωνίας, στο «μαιευτήριο» του βυθού.
    • Μαζικοί Θάνατοι Ψαριών: Σοβαροί μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές.
    • Υπερβολική Χρήση Αντιβιοτικών και Φορμαλδεΰδης: Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά και φορμαλδεΰδη, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία.
    • Μικροπλαστικά και Απορρίμματα: Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών και απορριμμάτων αφήνονται πίσω από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Kepler Cheuvreux για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ αυξάνει την αξία στα 38 ευρώ

    Δημήτρης Κουτσόπουλος: (Deloitte): Χαμηλή ετοιμότητα του κλάδου της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο

    Το φθινόπωρο το νέο επίδομα ανεργίας – Έως και €1.200 τον μήνα ανάλογα με τα έτη απασχόλησης



    ΣΧΟΛΙΑ