ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η στρατηγική διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση των δικτύων ( δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και περιορισμό των κακοπληρωτών που ζημιώνουν την εταιρεία τα τελευταία χρόνια αλλά όχι αυξήσεις στα τιμολόγια, και αφού η ΔΕΗ εξυγιανθεί θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
“Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».
Πρώτος στόχος η ρευστότητα
H λύση αποκρατικοποίησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί ένα τρόπο ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας, αφού η αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι μεγάλη και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζει λειτουργικά κέρδη 350 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ το δίκτυο διανομής που διαχειρίζεται είναι συνολικού μήκους 238.000 χλμ. Η αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ και η διάθεση στην αγορά ενός σημαντικού ποσοστού θα μπορούσε να ενισχύσει τη ΔΕΗ με κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό που εξετάζεται να διατεθεί, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μειοψηφικό πακέτου της εταιρείας, δηλαδή έως και του 49%.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και οι υδροηλεκτρικές μονάδες αποτελούν τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, με εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση, όπως συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ.
Με την ιδιωτικοποίηση του δικτύου η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει την εισροή σημαντικών κεφαλαίων, που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του και την ανάπτυξή του σε νέα σημαντικά project όπως αυτό των έξυπνων μετρητών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων παικτών. Αντίθετα, σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ πάσχει από έλλειψη προσωπικού και πόρων για να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του και να αυξήσει την αξία του, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση της αξίας της ΔΕΗ.
Επενδύσεις-Ιδιωτικοποιήσεις
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και είπε ότι θα σαρωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθηλώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα, τόνισε και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας και από τις ιδιωτικοποιήσεις προηγούνται τα ΕΛΠΕ και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσπάθεια πώλησης ποσοστού 51% των ΕΛΠΕ απέβη άκαρπη, λόγω των όρων που είχαν τεθεί (η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα, η διατήρηση της δημόσιας διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνέχιση της τήρησης των υποχρεώσεων για τα στρατηγικά αποθέματα ασφάλειας της χώρας, η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου για αυξημένη μετοχική παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η υποχρεωτική συνέχιση της διατήρησης της δραστηριότητας της διύλισης, εχέγγυα ανάπτυξης κλπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον στη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης θα υπάρξει νέα προσέγγιση των όρων, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη