Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν μπει χιλιάδες IX που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με πινακίδες Βουλγαρίας.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να περιορίσει την καταστρατήγηση της νομοθεσίας, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολυτελή και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στην Ελληνική Επικράτεια, χωρίς οι κάτοχοί τους να πληρώνουν φόρο πολυτελείας και να ξεφεύγουν από τα τεκμήρια, ενώ αντίθετα επιβαρύνονται με όλα αυτά, οι κάτοχοι των αντίστοιχων αυτοκινήτων που έχουν ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών αλλά και τις υπηρεσίες μεταφορών της Βουλγαρίας καταγράφηκαν 9.500 οχήματα, τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα αποταξινόμησαν.

Στη συνέχεια τα ίδια σχήματα ταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία δηλαδή απέκτησαν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τις Αρχές της Βουλγαρίας προκειμένου να λάβει τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων και να διαπιστώσει αν είναι οι ίδιοι που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστώσει αν οι κάτοχοι τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά της ταξινόμησης του σχήματος στη Βουλγαρία δεν σημαίνει τίποτα καθώς η φορολογική διοίκηση θα χρεώσει στους κατόχους τους το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης και τυχόν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Έλεγχος και σε επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία

Επίσης έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και για επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι όταν n ουσιαστική άσκηση διοίκησης μιας επιχείρησης γίνεται από την Ελλάδα τότε ακόμη και αν εδρεύει στο εξωτερικό θεωρείται ελληνικής φορολογικής έδρας και τα κέρδη της φορολογούνται στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιστορική απόφαση της ΑΑΔΕ: Τσουχτερά πρόστιμα και φόρος πολυτελείας στα ΙX με ξένες πινακίδες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η ανακαίνιση του ακινήτου μειώνει τη φορολογία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σαρωτικό το επιχειρησιακό πλάνο της ΑΑΔΕ-Έρχεται «τσουνάμι» 200.000 φορολογικών ελέγχων το 2019