Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Gucci: Νέα βουτιά στη μετοχή της Kering-Ισχυρές πιέσεις από Κίνα

Ο Francois-Henri Pinault επικεφαλής του ομίλου Kering, με την σύζυγο του Salma Hayek

Ο Francois-Henri Pinault επικεφαλής του ομίλου Kering, με την σύζυγο του Salma Hayek

Έως και 4% έχασε τη Δευτέρα η μετοχή της Kering, της εταιρείας η οποία κατέχει το λαμπερό brand της Gucci.

Η εταιρεία αν και βρίσκεται μεταξύ των πολυτελών οίκων που πλήττονται από την μειωμένη ζήτηση στην Κίνα, δεν παρουσιάζει τη δυναμική των υπολοίπων σε άλλες αγορές.

Αντίσταση κρατάνε οι άλλοι οίκοι πολυτελείας

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι μετοχές των Hermes και LVMH επέστρεψαν δειλά σε ανοδική πορεία τη Δευτέρα, η Kering αδυνατεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του κλάδου πολυτελείας.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε πάνω από 4% ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με τους αναλυτές της Barclays να αναθεωρούν τη σύσταση της μετοχής σε underweight για πρώτη φορά από το 2022.

«Η Gucci φαίνεται ότι πλήττεται ιδιαίτερα από την κινεζική επιβράδυνση», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένης της Carole Madjo, σε σημείωμα τους προς τους πελάτες. «Οι καταναλωτές στην Κίνα είναι πιο επιλεκτικοί στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, εστιάζοντας σε μάρκες ακόμη υψηλότερων προδιαγραφών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αποκλειστικότητα», ανέφεραν.

Πυρά από τους αναλυτές

Ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν ότι η Gucci θα παρουσιάσει οργανική ανάπτυξη 5% το οικονομικό έτος 2025, η Barclays επισημαίνει τον κίνδυνο η Gucci να εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και το επόμενο έτος.

Η μετοχή της Kering έχει σημειώσει πτώση 43% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, θέτοντας την σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια απόδοση από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προσπάθειες της εταιρείας με διοικητικές αναδιαρθρώσεις και –όχι και τόσο ηχηρές- μεταγγραφές δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει την πορεία της Gucci.

Στην ίδια γραμμή με τη Barclays, οι αναλυτές της RBC Capital υποβάθμισαν επίσης την αξιολόγησή τους για την Kering τη Δευτέρα, υποαβαθμίζοντας τη μετοχή σε sector perform από outperform.

Μόλις έξι αναλυτές έχουν τώρα αξιολογήσεις που ισοδυναμούν με «buy», από το μέγιστο των 23 συστάσεων το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Άλλοι 21 αναλυτές έχουν επί του παρόντος αξιολογήσεις hold, ενώ πέντε θεωρούν την Kering ως sell.

Διαβάστε επίσης:

Το Μπαλί απαγορεύει νέα ξενοδοχεία και κλαμπ

Μάριο Ντράγκι: Η ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο – Χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις έως και 800 δισ. ευρώ

Κινεζική οικονομία: Παραμένει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού – Τι προβλέπεται για το 2025