Πολλές είναι οι εταιρείες ηλεκτρονικών και τεχνολογικών αγαθών που  υπέκυψαν στoυς δασμούς του Τραμπ και επιχειρούν να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, με κορυφαία τη Samsung, που ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την κατασκευή στεγνωτηρίων από το Μεξικό στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα.

Η εξίσου κορεατική LG Electronics εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την κατασκευή ψυγείων από το Μεξικό στο εργοστάσιό της στο Τενεσί, όπως αναφέρει εφημερίδα της χώρας που επικαλείται ο Guardian.

1

Η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ TSMC θα επεκτείνει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας να κατασκευάσει πέντε νέες εγκαταστάσεις στη χώρα τα επόμενα χρόνια,  όπως έχει δηλώσει από τον Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για μετεγκατάσταση ετοιμάζουν και Ιταλικές εταιρείες. Φήμες αναφέρουν ότι ο όμιλος αλκοολούχων ποτών Campari αξιολογεί ευκαιρίες για επέκταση της παραγωγής του στις ΗΠΑ και η εταιρεία ποιοτικού καφέ Illy ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου επί αμερικανικού εδάφους εφόσον αντιμετωπίσει επηρεαστεί από τους δασμούς.

Η ανταγωνιστική Lavazza δήλωσε ότι θα συνεχίσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει την υπερατλαντική παραγωγή της, ώστε να καλύπτει τελικά το 100% των προϊόντων που διοχετεύει στην αμερικανική αγορά.

Στο κλάδο της πολυτέλειας ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος LVMH, ο οποίος κατέχει εμπορικά σήματα όπως Dior, Louis Vuitton και Givenchy, «σκέφτεται σοβαρά» να αυξήσει τις παραγωγικές του ικανότητες στις ΗΠΑ, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός του ήδη τον Ιανουάριο.

Στον τομέα της υγείας, η ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis σχεδιάζει να δαπανήσει 23 δισ. δολάρια για την κατασκευή και επέκταση 10 εργοστασίων στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε μόλις την Πέμπτη, ενώ η σουηδική εταιρεία ειδών υγιεινής Essity ενδέχεται επίσης να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ, από το Μεξικό και τον Καναδά, σύμφωνα με τον CEO της.

Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχει και ο κλάδος κατασκευής κινητήρων, που έχει πληγεί κατά κόρον από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο.

Όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρείας την Πέμπτη, η BMW επεξεργάζεται αλλαγές στο εργοστάσιό της στο Σπάρτανμπουργκ της Νότιας Καρολίνας προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του έως και 80.000 μονάδες. Η Honda σχεδιάζει να παράγει την επόμενη γενιά του υβριδικού Civic στην Ιντιάνα αντί για το Μεξικό, ανέφεραν επίσης στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Η ιαπωνική Nissan δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στις ΗΠΑ μέρος της παραγωγής οχημάτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, ενώ σε αντίστοιχα μονοπάτια μελετά αν θα κινηθεί και η Hyundai, κατασκευάζοντας περισσότερα υβριδικά οχήματα στο νέο εργοστάσιό της στην Τζόρτζια.

Τέλος, η Stellantis, μητρική της Chrysler, δήλωσε ότι προχωράει τα σχέδιά της για κατασκευή νέου φορτηγού της στο Belvidere του Ιλινόις.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ): Ανθεκτική η ελληνική οικονομία έναντι των διεθνών αναταράξεων

Αντιδράσεις από τα Λιμενικά Ταμεία Κυκλάδων για τη μείωση των τελών κατά 50% – Ζητούν την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης

ΑΑΔΕ: Μέσα σε μπανάνες έκρυβαν 62 κιλά κοκαΐνης αξίας 2,3 εκατ. ευρώ – Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών