Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

GSK: Συμφώνησε διακανονισμό $2,2 δισ. για την υπόθεση Zantac – Άλμα για τη μετοχή

Emma Walmsley, CEO της GSK

Emma Walmsley, CEO της GSK

Εκτοξεύτηκε έως και 6% η μετοχή της GlaxoSmithKline (GSK) σήμερα Πέμπτη, καθώς ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει έως και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αφορούν κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου από το φάρμακο κατά της καούρας Zantac.

Η συμφωνία, ήταν πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης της JP Morgan για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο διακανονισμός επιλύει 80.000 ή 93% των εκκρεμών υποθέσεων κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ, αφού έχει διευθετήσει ορισμένες υποθέσεις προτού περάσουν σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, όπου στις εναρκτήριες δηλώσεις του, ένας δικηγόρος κατήγγειλε την «εταιρική απληστία» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του πελάτη του, ενώ ένας δικηγόρος της GSK είπε στους ενόρκους ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει συνδέσει το Zantac με την ασθένεια, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η GSK δεν παραδέχθηκε καμία αδικοπραγία, ενώ ανέφερε ότι ο διακανονισμός ήταν προς το βέλτιστο μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μακροημέρευσης της δικαστικής διαδικασίας.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός θα πληρώσει επίσης 70 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια σχετική αγωγή από ένα εργαστήριο του Κονέκτικατ, που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία εξαπάτησε την αμερικανική κυβέρνηση αποκρύπτοντας τους κινδύνους καρκίνου του Zantac.

“Βροχή” οι αγωγές

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η Pfizer συμφώνησε επίσης να διευθετήσει περισσότερες από 10.000 αγωγές οι οποίες κατηγορούσαν την εταιρεία ότι απέκρυψε τους κινδύνους καρκίνου του Zantac.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο, για τον ίδιο λόγο, η Sanofi συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει περίπου 4.000 αγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Zantac ανήκει σε διαφορετικούς κατασκευαστές φαρμάκων στα περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας του, ως ένα από τα πιο δημοφιλή αντιόξινα στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των φαρμακευτικών εταιρειών στις αγωγές για το Zantac βοήθησαν στην εξάλειψη περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία το καλοκαίρι του 2022.

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακευτικές: «Δείχνουν» αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά

Metlen: Πού θα διατεθούν τα €750 εκατ. από το πράσινο ομόλογο

Deutsche Telekom: Σχεδιάζει επαναγορά μετοχών ύψους έως και 2 δισ. ευρώ