Παραμένει η απαισιοδοξία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 6 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους.
Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, από την εταιρία δημοσκοπήσεων Alco, εστιάζει σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Είναι ενδεικτικό ότι στους μερικώς απασχολούμενους, το 71%, δηλώνει την απαισιοδοξία του για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Επίσης, στο σύνολο των εργαζομένων, το 56%, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς, εκφράζουν ανάλογη απαισιοδοξία. Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε η Alco. Στην πρώτη απόπειρα που είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε καταγραφεί ότι το 67% των ερωτηθέντων, εμφανιζόταν ως απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας. Με δεδομένο ότι η νέα, δεύτερη έρευνα, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, μπορεί να διαπιστωθεί ότι μέσα σε ένα δίμηνο η απαισιοδοξία στους χώρους εργασίας, μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως ακόμα και έτσι, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που αναδεικνύονται στην έρευνα, είναι η επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζουν βεβαιότητα για διατήρηση της δουλειάς τους. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το στοιχείο ότι το 43% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι δεν είναι ευχαριστημένο με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας του. Στην πρώτη αντίστοιχη έρευνα, στην ίδια ερώτηση είχε απαντήσει ανάλογα το 31% όσων ρωτήθηκαν. Άρα μέσα σε ένα τρίμηνο, υπήρξε αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες στο χώρο εργασίας τους… στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απάντηση στο ερώτημα εάν ο εργοδότης σέβεται τα εργατικά δικαιώματα, καθώς το 27% (23% προ τριμήνου) απάντησε αρνητικά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.500 πολιτών, ηλικίας άνω των 17 ετών, από όλη την Ελλάδα, την περίοδο 5-10 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ποιότητα των όρων εργασίας είναι ένα σύνθετος δείκτης εντός του οποίου εκφράζονται αναντιστοιχίες αμοιβών με το φόρτο δουλειάς και σπουδών, με τη θέση ή το αντικείμενο εργασίας, με την έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας, αποκλίσεις σε ωράρια, καθήκοντα, υγιεινή και ασφάλεια.
Η μη ικανοποίηση από την ποιότητα των συνθηκών εργασίας, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες του επώδυνου φαινομένου του brain drain που παραμένει μη αναστρέψιμο αριθμώντας περίπου 450 χιλιάδες συμπολίτες, στην μεγάλη πλειοψηφία τους ηλικιακά νέοι υψηλών εκπαιδευτικών προσόντων.
Είναι ξεκάθαρο πως οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα μείωσης της ανεργίας, καταλήγει η Συνομοσπονδία, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.