Εντός του επόμενου χρόνου αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα εγκρίνει το ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης της Grivalia Hospitality στις αναξιοποίητες ελληνικές… Μαλδίβες, όπως λέγονται οι Πεταλιοί.
Σύμφωνα με το πώς περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του έργου ο Πάνος Παναγιωτίδης, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Development, κατά τη συμμετοχή του στο 10ο Φόρουμ των Δελφών, το πολυτελές θέρετρο που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Six Senses (επωνυμία της Intercontinental) έχει «πέσει θύμα» γραφειοκρατίας, καθώς θα ανοίξει το νωρίτερο σε μία οκταετία.
Με βάση το επικαιροποιημένο πλάνο της εταιρείας, δημιουργούνται 75 δωμάτια και 17 χρονομεριστικές κατοικίες, ενώ η Grivalia έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί κατά 80% από δανεισμό, αφού έχει υπογράψει term sheet «με ανταγωνιστικούς όρους». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 250 εκατομμύρια, αλλά τώρα αναθεωρείται και θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, που τόνισε ότι «ξεκινήσαμε ένα ταξίδι που, ακόμα κι αν φωνάξουμε τους καλύτερους προφήτες, είναι αδύνατον να προβλέψουν πότε θα τελειώσει». Μετά από δυόμιση χρόνια από την υποβολή του αιτήματος η επένδυση της Grivalia εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή και εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις. «Με το πιο αισιόδοξο σενάριο», προβλέπεται ότι τους επόμενους 12 μήνες θα εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα του ΕΣΧΑΣΕ και μετά από επιπλέον επτά μήνες θα ακολουθήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης και τρεις μήνες έπειτα θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια. «Βάσει του πολύ αισιόδοξου σεναρίου, θα μπορούμε να μιλάμε για λειτουργία της επένδυσης, οκτώμιση χρόνια μετά. Κάποιος που θα έπαιρνε μεγαλύτερο ρίσκο, θα μπορούσε να εκδώσει μία άδεια εκτός πολεοδομικού σχεδίου, όπως γίνεται συνήθως με τις τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Six Senses Megalonisos θα είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 550 στρεμμάτων – η συνολική έκταση της Μεγαλονήσου του συμπλέγματος των Πεταλιών είναι 17.000 στρέμματα. Παράλληλα, θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ σε συνδυασμό με τη χρήση βιώσιμων υλικών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά την περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας του. Η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις απασχόλησης και κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Η γραφειοκρατία & οι ευκαιριακοί επενδυτές
Η στρατηγική της Grivalia είναι να εντάξει την επένδυση των Πεταλιών, και ενδεχομένως αργότερα και το έργο της Μυκόνου, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζουμε πως η εταιρεία περιμένει το πράσινο φως από το ΣτΕ για το μυκονιάτικο Project Blue με τις 60 κλίνες και τις 20 βίλες, προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ενώ είχαμε προγραμματίσει αυτό να γίνει νωρίτερα, η γραφειοκρατική διαδικασία μας έχει καθυστερήσει. Αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί, ενώ υπάρχουν σήμερα 7 στρατηγικές επενδύσεις με εγκεκριμένα ΕΣΧΑΣΕ, μόλις δύο είναι στο στάδιο της κατασκευής, καμία δεν λειτουργεί και άλλες 13 έρχονται», είπε ο κ. Παναγιωτίδης, εκτιμώντας ότι η γραφειοκρατία έχει δώσει τα προνόμια σε κάποιους ευκαιριακούς επενδυτές να αποκτήσουν πολεοδομικά προνόμια μέσω των ΕΣΧΑΣΕ και σήμερα να βρίσκονται στη δευτερογενή αγορά και να προσπαθούν να τα πουλήσουν. «Είναι μια τεράστια στρέβλωση που συμβαίνει στην αγορά. Έχοντας επενδύσει μόνο ελάχιστα χρήματα σε μελέτες και έχοντας τη δυνατότητα από το νόμο απλώς να έχουν νοικιάσει τη γη να βρίσκονται στην αγορά και να προσπαθούν να μεταπωλήσουν με τετραπλάσιο όφελος αυτές τις επενδύσεις. Και στη Grivalia έχουν έρθει κι έχουν προσπαθήσει να μεταπωλήσουν αυτό το πολεοδομικό τους δικαίωμα. Μου θυμίζει την εποχή των φωτοβολταϊκών. Κάποιοι δεσμεύουν πολεοδομικό χώρο της χώρας κι αυτό είναι άδικο για τους πραγματικούς επενδυτές. Η πολιτεία δεν ασκεί κανέναν έλεγχο πότε και αν αυτές οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί, θα προχωρήσουν και με τι όρους».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
