ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα σχέδια αποδοτικότερης ανάπτυξης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, έχει η Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο να απευθύνεται σε μεγαλύτερο πελατολόγιο. Η εταιρεία προετοιμάζεται ώστε να μπορεί από το 2021 να μισθώνει χωρητικότητα στις οπτικές ίνες, του δικτύου της και όχι τις ίδιες τις οπτικές ίνες (σκοτεινή οπτική ίνα), όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία μισθώνει οπτική ίνα και στο πλαίσιο αυτό έχει μισθώσει τα 1500 από τα 3000 χλμ που διαθέτει στη Wind, στο πλαίσιο 15ετούς συμφωνίας που έκλεισε πριν 2 χρόνια. Mάλιστα σχεδιάζει σύντομα να πραγματοποιήσει και να ανακοινώσει κάποιες νέες συμφωνίες μίσθωσης οπτικής ίνας, αλλά από το 2021 θα αλλάξει το μοντέλο μισθώσεων.
Κι αυτό γιατί οι μισθώσεις οπτικής ίνας είναι μακροχρόνιες συμφωνίες μεγάλου κόστους που απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό πελατών. Αντίθετα, η εταιρεία επιλέγοντας να μισθώνει όχι τις υποδομές της ( δίκτυο με οπτική ίνα), αλλά την υπηρεσία υψηλής ταχύτητας, δηλαδή τη χωρητικότητα στις οπτικές ίνες θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε δεκάδες πελάτες, με πιο προσιτό κόστος μισθώσεων.
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για να επιλέξει τον κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που θα αναλάβει να την προμηθεύσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να μπορεί μέσα στο 2021 να προσφέρει στην αγορά χωρητικότητες για υπηρεσίες υψηλής ταχύτητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για χωρητικότητες είναι πολύ μεγάλη και το εν δυνάμει πελατολόγιό της είναι δεκάδες εταιρείες.
H Grid Telecom έχει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της Tellas
Η εταιρεία διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ που επεκτείνεται και στην νησιωτική Ελλάδα μέσω των διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ της ηπειρωτικής χώρες με την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών που είχε αναπτύξει η Tellas (η πρώην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της ΔΕΗ) από το 2003 ως το 2009. Μέρος του δικτύου της Tellas, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παραμένει στη ΔΕΗ.
Η Grid Telecom ιδρύθηκε το 2019 και έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα εναλλακτικό δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 3.000 χιλ. χρησιμοποιώντας τις κολώνες του ρεύματος ενώνοντας τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη (στη μεγαλόνησο με ένα καλώδιο – δρόμο που σταδιακά θα τετραπλασιαστεί). Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φθάσει σε όλα τα Data Centers της Ελλάδας τα οποία χρειάζονται πολλαπλές συνδέσεις με μεγάλες χωρητικότητες.
Ο σχεδιασμός είναι το δίκτυο αυτό να διπλασιαστεί εντός των επομένων 5 ετών, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει φθάσει σε όλες τις όμορες χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία). Με την Τουρκία έχει ήδη συνδεθεί.