ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολύ κοντά στο να πληροί του όρους ένταξης στη λίστα των έργων PCI/PMI βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το project Gregy.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη αξιολόγηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων από την DG Energy που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, όπως τους γνωστοποιήθηκε το έργο είναι κοντά στο να περάσει την αξιολόγηση.
Κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος και ειδικά οι επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες η εταιρεία Elica, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει κάποια επιπλέον στοιχεία ώστε το έργο να πάρει τη βαθμολογία που απαιτείται κατά την τελική κρίση της Επιτροπής που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι το έργο στηρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και διέθετε συστατικές επιστολές από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Βουλγαρίας και τους Διαχειριστές.
Στην παρουσίαση εξάλλου του έργου που είχε προηγηθεί συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους του έργου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ, το υπουργείου ηλεκτρισμού της Αιγύπτου και το υπουργείο ενέργειας της Βουλγαρίας.
Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του «GREGY – Elica Interconnector», το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει µήκος 950 χλµ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και αναμένεται να μεταφέρει 3.000 µεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από 9,6 GW Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όµιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Το έργο μήκους 950 χιλιομέτρων έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ.
Τα έργα ΑΠΕ που θα προσφέρουν την πράσινη ενέργεια θα είναι σε ποσοστό 65% αιολικά και κατά 35% φωτοβολταϊκά, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό δυναμικό της περιοχής και να υπάρχει συνεχής ροή ενέργειας στη διασύνδεση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την εγκατάσταση των 9,5 GW έργων ΑΠΕ θα απαιτηθεί έκταση ίση με 120 χιλιάδες στρέμματα.
Τα 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα η διασύνδεση θα μπορούν να αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Στην ανεπίσημη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θετική αξιολόγηση έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την αντλησιοταμίευση και η διασύνδεση Euroasia ενώ η Διασύνδεση Κρήτης-Αιγύπτου GAP της Eunice δεν αξιολογήθηκε γιατί δεν είχε συγκέντρωσε την υποστήριξη κυβερνήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Κομισιόν δίνει μεγάλη βαρύτητα στην υποστήριξη που απολαμβάνουν τα έργα από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών που εμπλέκονται στα πρότζεκτ.
Η τελική αξιολόγηση όλων των υπό ένταξη στον κατάλογο έργων θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινωθεί η short list ενώ ο τελικός κατάλογος αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Διαβάστε επίσης:
Microsoft: H αμερικανική FTC θα κινηθεί κατά της εξαγοράς της Blizzard, λέει το CNBC
Η Alumil έλαβε την κορυφαία πιστοποίηση «OK Recycled»
ΡΑΕ – Τιμολόγια ρεύματος: Ποιες επιλογές με ή χωρίς ρήτρα θα έχουμε από 1η Οκτωβρίου
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί