Ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, θα κάνει το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση  Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), που προωθεί η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου, με την ένταξή του στη λίστα των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ε.Ε, PMI/PCI που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Η λίστα PMI αφορά έργα (Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος) που διασυνδέουν την ευρωπαϊκή ήπειρο με τρίτες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τα νέα κριτήρια επιλογής Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος με κράτη εκτός Ε.Ε., υπό τον αναθεωρημένο Κανονισμό TEN-E Regulation.

1

Το έργο πριν δεκαπέντε μέρες, στην πρώτη αξιολόγηση, είχε λάβει βαθμολόγηση κάτω από το όριο ένταξής του στα PMI (έχει 9,3 βαθμούς ενώ η βάση είναι το 10). Ακολούθως, είχε ζητηθεί στους επενδυτές να προσκομίσουν περισσότερα  στοιχεία για τη σημασία του έργου για την ενεργειακή μετάβαση και για το ηλεκτρικό σύστημα στην Ευρώπη.

Η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου, συμπλήρωσε το φάκελο του έργου με επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμβολή του έργου στην ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρισμού αλλά και τη στήριξη από τις γύρω χώρες, όπως επιστολή του Αιγύπτιου Υπουργού Ενέργειας που διευκρίνιζε ότι το έργο αφορά τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και μόνον, αλλά και το Μνημόνιο με την Infinity για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βαθμολογία του έργου βελτιώθηκε και πλέον είναι πάνω από τη βάση του 10 και θα ενταχθεί  στην οριστική  shortlist της DG Energy  που θα προωθηθεί πλέον στον ACER. Ο τελικός 6ος κατάλογος έργων PMI/PCI, θα ανακοινωθεί επίσημα στο τέλος του έτους.

Υποστηρικτικές προς το έργο παρεμβάσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά όργανα, τόσο από το ΥΠΕΝ, όσο και από τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παρέμβαση υπήρξε ταυτόχρονα σε τεχνικό επίπεδο από τον ΑΔΜΗΕ.

Η ένταξη του έργου στην εν λόγω λίστα, βοηθάει σημαντικά ώστε το έργο να περάσει στην επόμενη φάση της εξασφάλισης χρηματοδότησης και της υλοποίησή του, κάτι που αν γίνει θα εξασφαλίσει σημαντικό πλεονέκτημα και για τη χώρα.

Ειδικότερα, η ένταξη στη λίστα των PMI/PCI βοηθά τόσο στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, όσο και στην επιλεξιμότητα σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Conneecting Europe Facility. Ταυτόχρονα, το έργο αναμένεται να προταθεί για ένταξη και στο Repower Eu αφού ταυτίζεται απόλυτα με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης προς τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, με σκοπό την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Λαμβάνοντας επιδοτήσεις κατά 50%, με την ένταξή του στη λίστα γίνεται επίσης πιο εύκολη και η χρηματοδότησή του από τις τράπεζες.

GREGY: Ενεργειακό κόμβος πράσινης ενέργειας η Ελλάδα

Την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου  οραματίστηκε ο Δημήτρης Κοπελούζος το 2008 και  είναι το μόνο ενεργειακό έργο που δίνει απάντηση στο διττό πρόβλημα της εποχής μας: φθηνή ενέργεια- πράσινη ενέργεια, ενισχύοντας, την ίδια ώρα σημαντικά τη  γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο έργο  αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση απευθείας της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ενδιάμεσα σημεία προσαιγειάλωσης.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δισ. Ευρώ, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου, θα ωφελήσει τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του θετικού ενεργειακού αποτυπώματος του έργου: 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του GREGY στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην ταχύτερη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το GREGY θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας σήμερα. Και, παράλληλα, η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Αυτή η θετική διάσταση του GREGY ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς την χρήση της μεταφερόμενης ενέργειας: περίπου το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από τις ελληνικές οικογένειες και τις ελληνικές βιομηχανίες, το ένα τρίτο θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του υδρογόνου να εξάγεται και αυτό στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης

GREGY: Τέλος του μήνα η απόφαση για την ένταξη στη λίστα των PCI/PMI

Όμιλος Κοπελούζου: Και νέοι επενδυτές από Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Ιαπωνία στο project των 8 δισ. για ΑΠΕ στην Αίγυπτο

Τι σημαίνει η συμμετοχή ΑΔΜΗΕ στον GREGY – Όλο το παρασκήνιο