Στην επόμενη φάση της πορείας για την υλοποίησή του εισέρχεται το GREGY Interconnector, το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας και Ευρώπης, με την ένταξή του από την Ε.Ε στα έργα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να συμπεριληφθεί το GREGY Interconnector στην 6η λίστα έργων PCI/PMI, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για πιο γρήγορη αδειοδότηση για τη διεκδίκηση επιχορηγήσεων και για την ευκολότερη χρηματοδότησή του.

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Project developer για την υποθαλάσσια σύνδεση GREGY Interconnector, είναι η εταιρεία Elica, μέλος του Copelouzos Group, ενώ ενδιαφέρον για να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της, έχει εκφραστεί από τον ΑΔΜΗΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει με ποσοστό ως 33%. Ενδιαφέρον συμμετοχής έχει εκφραστεί και από τον Αιγύπτιο Διαχειριστή, και άλλους επενδυτές, αλλά οι συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica θα εξεταστούν μετά την ωρίμανση του έργου δηλαδή από το 2024 και μετά.

Τα επόμενα βήματα

Επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της ένταξης στην κατηγορία PMI από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολούθως η εταιρεία θα αιτηθεί την ένταξη του έργου στο Connective Europe με στόχο να εξασφαλίσει επιχορήγηση 50% για τις μελέτες που θα ακολουθήσουν και επιχορήγηση ως 75% για την υλοποίηση του τμήματος που αφορά την Ευρώπη.

Θα ακολουθήσει, από το 2024 αναμένεται η η ανάθεση εκπόνησης των τριών   κρίσιμων μελετών: Της περιβαλλοντικής μελέτης, του final engineering και η μελέτη απεικόνισης του βυθού, το «seabed mapping»,  που θα πραγματοποιηθεί με ειδικό σκάφος κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής των 954 χιλιομέτρων. Και από το νέο έτος, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για να επιλεγεί το εξειδικευμένο σκάφος που θα την πραγματοποιήσει.

H επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση του έργου, αναμένεται να ληφθεί στο τέλος του  2024, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως σημειώνεται, “δεν επηρεάζει προς το παρόν το έργο, αντίθετα αναδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας”.

Η συμβολή του έργου στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου, που οραματίστηκε ο Δημήτρης Κοπελούζος το 2008 και που πλέον προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς, είναι το μόνο ενεργειακό έργο που δίνει απάντηση στο διττό πρόβλημα της εποχής μας: φθηνή ενέργεια- πράσινη ενέργεια, ενισχύοντας, την ίδια ώρα σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Σε μια εποχή που η επίτευξη  ενεργειακής διαφοροποίησης συνδέεται με το κόστος της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια   η στρατηγική σημασία του GREGY είναι μεγάλη καθώς θα αποτελέσει τον πιο σημαντικό πράσινο διάδρομο  που θα ενώσει την Ευρώπη με την Βόρεια Αφρική. Παράλληλα το «GREGY» θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε νευραλγικό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα το «GREGY» με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, έχει πολλαπλά οφέλη  περιβαλλοντικά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Ευρώπης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.  Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Για το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, επίσης το GREGY, είναι σημαντικό  καθώς θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Θα  ενισχύσει τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών της ΕΕ, και όπως έχει υπολογιστεί το έργο μπορεί να αυξήσει την καθαρή μεταφορά ενέργειας μεταξύ 503 και 730 MW/h για την περίοδο 2028 – 2057.

Σύμφωνα με την Elica Group από το σύνολο των 3.000 MW που θα μεταφέρονται, περίπου το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από τις ελληνικές οικογένειες και τις ελληνικές βιομηχανίες, το ένα τρίτο θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του υδρογόνου να εξάγεται και αυτό στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

 Elica Group

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica Group που θα πραγματοποιήσει το έργο, έχουν ενδιαφερθεί να συμμετάσχουν ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου (EETC) και ο ΑΔΜΗΕ   έκαστος με μερίδιο 33,3%.

Η είσοδος του ΑΔΜΗΕ, με 33,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica Group, όπως και του Αιγύπτιου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC), ο οποίος επίσης πρόκειται να εισέλθει στην εταιρεία, με αντίστοιχο ποσοστό, αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και μια εγγύηση αποδόσεων για τους δύο Διαχειριστές. Ταυτόχρονα όμως θα συμβάλουν  με την εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και χρηματο- οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχύτερη εκπόνηση των μελετών, την υλοποίηση του mega- project και την επιτυχέστερη διαχείριση του.

Διαβάστε επίσης