ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανατεθούν στους αναδόχους οι μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου- GREGY, από τις προσφορές που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο τους σχετικού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ELICA, φορέας υλοποίησης του έργου.
Πρόκειται για «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους- οφέλους για το έργο διασύνδεσης».
Με την ανακήρυξη των αναδόχων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μελετών.
Ταυτόχρονα μέσα στο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης θα αδειοδοτηθούν με ταχείες διαδικασίες μέσα σε ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η ELICA, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, που είναι ο φορέας υλοποίησης του GREGY έχει υπογράψει με τη Masdar MoU για την από κοινού κατασκευή σταθμών ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν τη διασύνδεση. Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο πλευρών, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία τους.
Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Στόχος της ELICA είναι η διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2030, και τότε θα είναι έτοιμο το 50% περίπου του «πράσινου» χαρτοφυλακίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η κατασκευή των μισών από τις προβλεπόμενες μονάδες να ξεκινήσει το συντομότερο.
Υπενθυμίζεται πως το έργο “GREGY” έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που περιλαμβάνει μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 Γιγαβάτ, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.
Πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια
Το εμβληματικό έργο, σε σύλληψη και σχεδιασμό του ομίλου Κοπελούζου, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Δηλαδή περίπου 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη, σε Ιταλία και Βουλγαρία, 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία και το άλλο 1 GW θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαθανάσης: Επιπλέον νέα δάνεια προς ΜμΕ – Θα ξεπεράσουν τα €250 εκατ.
- Ρωσία: Οι προοπτικές για την επέκταση της τελευταίας συνθήκης με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ελπιδοφόρες
- Αμοργός: Κι άλλος σεισμός 4,3 Ρίχτερ “χτύπησε” την περιοχή των Κυκλάδων
- Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στη στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μέσης Ανατολής
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)