• Business

    Greg Abel: Ποιος είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Buffett, που μιλά γι’ αυτόν όλη η Wall Street

    Warren Buffett, Greg Abel


    «Σε όλη σας τη ζωή, συνεχίστε να επενδύετε στον εαυτό σας». Αυτό είναι το moto του Greg Abel, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Berkshire Hathaway Energy και αντιπροέδρου μη ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire Hathaway, η οποία στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία εκτός του τεχνολογικού τομέα που ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

    Εδώ και τρία περίπου χρόνια ο Abel, αποτελεί τον πιο περιζήτητο και πιο πολυσυζητημένο επιχειρηματία της Wall Street, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αυτός θα είναι ο επόμενος διάδοχος του Warren Buffett.

    Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος της λεπτομέρειας βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο των αγορών ως ένας έξυπνος δημιουργός συμφωνιών.

    Οι αξίες από το οικογενειακό του περιβάλλον

    Γεννημένος το 1962 στην πόλη Edmonton της επαρχίας Alberta του Καναδά, ο 62χρονος επιχειρηματίας προέρχεται από μία οικογένειας της εργατικής τάξης. Πριν τη γέννησή του, η μητέρα του εργαζόταν ως legal assistant και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα οικιακά, ενώ ο πατέρας του ήταν στον χώρο των πωλήσεων.

    Αναφορικά με τις προτεραιότητες που είχε διδαχθεί από την οικογένειά του, ο Abel είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η αξία της οικογένειας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες, όπως επίσης το να δουλεύεις σκληρά για να επιτύχεις τους στόχους σου. Επιπλέον, ο επιφανής επιχειρηματίας από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τη σημασία της εκπαίδευσης, καθώς όπως του είχαν μεταλαμπαδεύσει οι γονείς του «η εκπαίδευση είναι η βάση για ένα λαμπρό μέλλον».

    Ο ερχομός δύο νέων συμμαθητών στην τάξη του, όταν φοιτούσε στην τετάρτη δημοτικού και η φιλία του μαζί τους που κρατά μέχρι σήμερα, του δίδαξε τη σημασία να δουλεύεις καλά σε ομάδες. Την ίδια ώρα, η αγάπη του για το άθλημα του χόκει, τον βοήθησε να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες.

    Ο επιχειρηματίας που…μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια

    Ωστόσο, ο Abel δεν ήταν πάντα ο επιχειρηματίας που είναι σήμερα. Από νεαρή ηλικία είχε κάνει διάφορες δουλειές. Μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια πόρτα πόρτα, μάζευε πεταμένα μπουκάλια, τα οποία αφού τα καθάριζε τα πουλούσε. Είχε δουλέψει επίσης ως εργάτης σε εταιρεία δασικών προϊόντων.

    Αργότερα, την περίοδο που φοιτούσε στο λύκειο και στη συνέχεια στο κολλέγιο εργάστηκε στην εταιρεία Levitt Safety, γεμίζοντας πυροσβεστήρες. Από αυτή την εταιρεία κέρδισε μία μικρή υποτροφία για τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Όσον αφορά στα χρόνια του στο Πανεπιστήμιο, ο Abel τα έχει χαρακτηρίσει ως «μία καλή επένδυση για τον εαυτό του» σχολιάζοντας ότι τον προετοίμασαν για τα διδάγματα μίας ολόκληρης ζωής.

    Η μετέπειτα πορεία του στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ευρέως γνωστή. «Νομίζω ότι η σκληρή δουλειά οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Στο σχολικά μου χρόνια, στον αθλητισμό και στις επαγγελματικές μου θέσεις έμαθα ότι αν δουλέψω σκληρά και είμαι καλά προετοιμασμένος, τότε η επιτυχία θα ήταν πιο πιθανή. Έχω υπάρξει τυχερός, γιατί έχω σπουδαίους συνεργάτες και μία σπουδαία ομάδα που πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε ένα μακρύ ταξίδι για να γίνουμε οι καλύτεροι στη βιομηχανία. Αλλά για να το επιτύχεις αυτό, χρειάζεται περισσότερο από έναν ηγέτη που βρίσκεται στην κορυφή. Χρειάζεται πολλαπλά στρώματα ηγετών που γαλβανίζουν γύρω από αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, πιστεύοντας σε αυτό και μετά ως ομάδα επιτυγχάνοντας τον στόχο», ανέφερε ο Abel.

    O Abel επηρεάστηκε άμεσα από τον τρόπο που φρόντιζαν οι γονείς του άλλα μέλη της οικογένειάς του, φίλους και γείτονες, μεγαλώνοντας με την πεποίθηση ότι το να νοιάζεσαι για την κοινωνία έχει θετικό αντίκτυπο.

    Από την PricewaterhouseCoopers στην Berkshire Hathaway

    Ο Άμπελ ξεκίνησε την καριέρα του ως ορκωτός λογιστής στην PricewaterhouseCoopers στο γραφείο τους στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1992, εντάχθηκε στην CalEnergy, εταιρεία παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το 1999, η CalEnergy εξαγόρασε τη MidAmerican Energy, υιοθετώντας το όνομά της και αργότερα το ίδιο έτος, η Berkshire Hathaway απέκτησε έλεγχο συμμετοχής. Ο Abel έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της MidAmerican το 2008, με την εταιρεία το 2014 να μετονομάζεται σε Berkshire Hathaway Energy.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018 ο Abel διορίστηκε αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway για μη ασφαλιστικές δραστηριότητες και ακολούθως διορίστηκε και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μόλις το 2021, ο Warren Buffett ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο διάδοχός του, με τον επενδυτικό κόσμο να στρέφει πιο έντονα τα βλέμματά του προς τις δραστηριότητες του χαρισματικού επιχειρηματία.

    Ο Charlie Munger, που απεβίωσε το 2023 και ήταν επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και δεξί χέρι του Warren Buffett, είχε υποστηρίξει ότι ο Abel είναι εντυπωσιακός ως ηγέτης επιχειρήσεων, τόσο ως στοχαστής όσο και σε πρακτικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μία τεράστια μηχανή μάθησης». Επίσης ανέφερε ότι είναι εξίσου καλός στο να μαθαίνει, όπως ο Buffett με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τον Abel ως τον καταλληλότερο άνθρωπο, που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Ο παλιομοδίτης επενδυτής που μπήκε στο κλαμπ του 1 τρισ.

    Γενιά Ζ: Οι διάδοχοι των millennials, ο τρόπος ζωής και η θέση τους στην οικονομική ζωή της κοινωνίας

    Madame Clicquot: Η γυναίκα που έφερε την επανάσταση στις σαμπάνιες έγινε ταινία



    ΣΧΟΛΙΑ